Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)

Bommen uit Tweede Wereldoorlog in Uden opgeruimd

  •   keer gelezen   Landbouw / Visserij

UDEN | In opdracht van de gemeente Uden heeft op de percelen op Hoogveld Zuid een munitie-onderzoek plaatsgevonden. Door de ligging tegen de vliegbasis aan, is dit gebied in de Tweede Wereldoorlog hevig gebombardeerd. In totaal zijn er twee vliegtuigbommen gevonden, een zogenaamde duizendponder en een bom van 260 pond. De bommen werden afgelopen vrijdag door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plekke tot ontploffing gebracht.

De bommen worden ter plaatse vernietigd nadat ze afgedekt zijn met een grote hoeveelheid zand. Deze afdekking is bedoeld om de uitwerking van de explosieven tot een minimum te beperken.
De omwonenden zijn door de gemeente geïnformeerd over de werkzaamheden. Vanwege een tijdelijke wegenafsluiting is een omleidingsroute ingesteld.


Op Hoogveld Zuid wordt een zonnepark aangelegd. Dit gebied is in de Tweede Wereldoorlog hevig gebombardeerd. Om die reden is in de ruimtelijke procedure voor de aanleg van het zonnepark een onderzoek naar eventuele aanwezige munitie opgenomen. Dit detectie-onderzoek naar explosieven is uitgevoerd door het gecertificeerde bureau Explosive Clearance Group (ECG).


Na de ontdekking van de bommen is de EOD ingeschakeld. Tijdens de controle werd door de EOD geconstateerd dat er geen direct gevaar voor de omgeving bestond. Op basis hiervan is besloten om de explosieven zorgvuldig af te dekken en na voltooiing van het munitie-onderzoek de bommen te ruimen.


Zonnepark Gemeente Uden heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met TPSolar voor de ontwikkeling van een zonnepark op Hoogveld Zuid-Zuid. De gemeente verhuurt bouwrijpe grond en TPSolar bouwt en beheert het zonnepark. Na de opruimwerkzaamheden vandaag gaat TPSolar van start met de aanleg van het zonnepark.

Meer berichten