Foto: Hans Heesakkers
Foto: Hans Heesakkers

Erp delft onderspit in lange ballen festijn te Heeswijk: 3-1

  •   keer gelezen   Voetbal

HEESWIJK| Heeswijk deed onderin de tweede klasse H goede zaken door zondag op eigen veld met 3-1 van concurrent RKVV Erp te winnen. In een voetballend zeer matig duel was Wouter van Dijke de grote man door twee keer te scoren. 

Door: Willy Rooyakkers

RKVV Erp had de laatste weken vertrouwen getankt met twee overwinningen op rij en kwam daardoor met een goed gevoel naar Sportpark De Ballendonk. De gastheren zagen de Erpenaren vooraf tot op één tel genaderd en hadden de punten dus ook hard nodig om niet in de problemen te komen. De gasten werkten zich echter al meteen fiks in de problemen toen Stef Adank vanaf de linkerkant van het veld een lange bal speelde en de Erpse verdediging er erg slecht uitzag. In eerste instantie kon de keeper van Erp A1, Jelle Voets, nog prima redden op de inzet van Max Sluijter maar ook hij was vervolgens kansloos toen Wouter van Dijke op de rand van de zestien de bal voor zijn voeten kreeg en diagonaal prima afdrukte: 1-0.  

Lange ballen
De lange bal van Adank was op zich nog een fijn getrapte bal van achteruit maar het bleek een voorbode van het 'kick and rush' spel wat de toeschouwers vervolgens kregen voorgeschoteld. Heeswijk bleek er namelijk een hele simpele tactiek op na te houden. Gewoon van achteruit, na eerst ver te zijn ingezakt, zowat iedere bal lang naar voren knallen om dan vervolgens te speculeren op de afvallende bal. Erp had het er moeilijk mee omdat de hierdoor veelvuldig op het veld ontstane duels moeilijk konden worden ontweken en ook omdat men aan de bal te onrustig was om langs het fysieke geweld van de gastheren heen te spelen. Voorin had Erp-trainer André Cornelissen met Justin Damen eigenlijk maar één echte spits opgesteld. Daarnaast kwamen dan Ruud Delisse, Willem den Dekker en Toon Barten om beurten erbij. Dat zijn echter meer offensieve middenvelders dan aanvallers eigenlijk. Pas halverwege de eerste helft herstelde Erp zich en kwam er meer lijn in het spel. Het moet gezegd dat Justin Damen toch nog een sterke indruk maakte. De Udenaar was dreigend, vlug en doelgericht. Tien minuten voor rust werd het ineens gelijk. Na een prima wisselpass van Ruud Delisse richting Toon Barten legde laatstgenoemde panklaar voor Justin Damen die het botsende balletje bekwaam over doelman Niek van Zutphen tegen het netje deponeerde: 1-1. Van Zutphen faciliteerde het lobje enigszins door te twijfelen met uitkomen en toen zichzelf ineens in niemandsland bevond en moest capituleren. Even later bediende Damen ook nog Willem den Dekker die zijn schot echter zag gekraakt. Aan de andere kant van het veld was een verdwaalde voorzet van Heeswijk nog tegen de Erpse lat gevallen. De handenbinder Van Dijke had nog geprobeerd een strafschop te versieren maar terecht werd er niet naar de stip gewezen. 

Geen druk op de bal
Na de pauze bleek Erp hardleers door wederom heel snel een onnodige goal te incasseren. Men liep met teveel spelers ver terug en gaf vervolgens een paar momenten achter elkaar geen enkele druk op de bal. En als dat dan binnen de zestien meter gebeurt dan wordt dat uitgespeeld. Heeswijk deed dat bekwaam en legde na een combinatie op de achterlijn terug op Dylan Davies die met links simpel de vrijgelaten verre hoek mocht uitzoeken: 2-1. Heeswijk zat op dat moment in een zetel want Erp moest nu gaan aanvallen en dat bleek tegen deze massaal verdedigende tegenstander geen gemakkelijke opgave. Scheidsrechter Vereijken, uitstekend fluitend, had vier paar ogen nodig voor de vele pittige charges die er vooral van Heeswijkse kant te zien waren. Erp was aanvallend gezien compleet onmachtig waardoor Cornelissen eindelijk ging wisselen. Hij bracht de aanvallers Luuk van der Steen en Dieuwe van der Heijden voor Ruud Delisse en Olger Smits. Ook Koen van Deurzen, vroeger aanvaller maar tegenwoordig spelend als een soort van extra stofzuiger naast erkend stofzuiger Roy Verhagen, ging wat meer voorin lopen. Men kwam echter geen enkele keer door met een aanval over de flanken of een handig steekballetje door het centrum. Het moest allemaal met lange hijsen gebeuren en dat had Heeswijk het liefste. Kort na de wissels werd de wedstrijd definitief beslist toen Wouter van Dijke profiteerde van het wisselen van Olger Smits en beheerst om doelman Voets heenging om vervolgens de 3-1 binnen te schuiven. Erp probeerde het daarna nog wel maar de beste kansen waren voor Heeswijk in de omschakeling. De gastheren deden goede zaken in de strijd tegen degradatie terwijl Erp de komende weken nog aardig wat puntjes moet binnenharken om de nacompetitie te ontlopen.

HEESWIJK| Van Zutphen, Dekkers, Haast, Van Doorn, Davies, Adank, Aarts, Verdonk, Van den Boogaard, Van den Berg, Van Dijke, Sluijter

ERP| Voets, Claasse, Schouten, Smits (68. Van der Heijden), Van Goor (77. De Jong), Van Deurzen, Verhagen, Barten, Den Dekker, Delisse (68. Van der Steen), Barten, Damen

Meer berichten