Keeper Sven Rietveld ziet de strafschop van Koen van Bakel naast gaan
Keeper Sven Rietveld ziet de strafschop van Koen van Bakel naast gaan Foto's: Hans van der Poel
+VIDEO'S

Ulysses schrijft historie door naar derde klasse te promoveren; Festilent druipt af

Voetbal 5.600 keer gelezen

MEGEN| RKSV Ulysses heeft dan uiteindelijk toch een nieuwe mijlpaal in de clubgeschiedenis weten te slaan door zondagmiddag op de eigen ' Heuvel' na een wedstrijd met alles erop en eraan uiteindelijk Festilent na het nemen van strafschoppen te verslaan. Na 120 minuten stond het 2-2 nadat de bezoekers uit Zeeland knap waren teruggekomen van een ogenschijnlijke kansloze 2-0 achterstand. Nadat Stefan van de Camp de beslissende pingel binnenschoot barstte er een ongekend feest los in het stadje aan de Maas. Ulysses mag zich derdeklasser noemen en dat is een noviteit. 

Door: Willy Rooyakkers

Het was al vroeg gezellig op Sportpark Den Heuvel waar clubicoon Jos van Orsouw ook nog eens de koffie bruin had voor Kliknieuws. Van Orsouw: "Dat ik dit nog mag meemaken. Als we winnen dan zal ik er wel een paar drinken kan ik je verzekeren. Nu moet ik echt weg want de opstellingen moeten voorgelezen." Langs de kant vloeide de alcohol rijkelijk en dat was te merken. Zowel de Megenaren als bezoekers uit Zeeland hadden honderden fans meegenomen en een groot gedeelte daarvan was behoorlijk onder invloed van die bekende Brabantse bierbrouwer uit Lieshout. Uiteindelijk liep een en ander gelukkig nooit uit de hand, hoewel de emoties regelmatig behoorlijk opliepen. Het werd een geweldige middag voor de neutrale kijker terwijl de betrokken fans in een 'pythoniaanse' achtbaan van emoties terechtkwamen.

Ulysses begint sterk
Festilent had het in de openingsfase lastig met het opportunistische spel dat Ulysses zich onder trainer Sander Janssen ogenschijnlijk heeft eigen gemaakt. Jos van Orsouw: "Ik moet altijd de trainers regelen hier en ik had een goed gevoel bij hem. Je moet tegenwoordig ook een jonge gast hebben want die heeft nog een beetje begrip voor al die afzeggingen vanwege vriendenweekenden en dergelijke. Die van mijn generatie snappen dat niet." En dan lachend: "Ik eigenlijk ook niet. Bij ons in de familie was het bijvoorbeeld onmogelijk om een doop te houden tijdens de competitie." Vooral midvoor Paul van Lith was in de eerste helft een plaag voor de Zeelandse defensie. Ondanks dat de 30-jarige Ossenaar verre van snel oogt, hij is echter wel gewiekst en sterk, glipte hij toch keer op keer door de Zeelandse defensie. Aan de rechterkant maakte Junusa Jarju indruk met zijn ingooien van ongeveer veertig meter lang maar ook liet hij zien aan de bal soms wat te kunnen. Na een kwartier brak de fysiek beresterke Jarju de score open toen hij vanaf een meter of zestien een lange bal van achteruit koppend over keeper Thieu Dekkers in het doel wist te krijgen: 1-0. Een fraaie goal. Daarna had Van Lith tot zeker twee keer toe de wedstrijd moeten beslissen maar telkens ging het mis. Dekkers redde overigens daarbij telkens goed maar de spits weet ook dat dit soort kansen er eigenlijk in moeten.  Aan de andere kant werd het gevaarlijk als de uitstekend spelende Pepijn Schonenberg aan de bal kwam. Echt wel een talent hoor deze jongen. Op het middenveld liet de jonge Jeroen Disveld eveneens zien aardig te kunnen ballen. 

Veerkracht
De rust brak aan met 1-0 en dat was gezien de kansen eigenlijk te weinig voor Ulysses. De verwachting was dat Festilent na de pauze zou aanzetten maar eigenlijk kwam daar aanvankelijk weinig van. Zo zat Joeri Cuppen niet in de wedstrijd en speelde Niels van de Brand erg ver voor de bal meestal. Van Lith kreeg aan de andere kant daarom weer een grote kans maar alleen voor Dekkers verprutste hij het met een raar probeersel met zijn rechter waar een droge uithaal met links had volstaan. Overigens verprutste hij dus wel kansen maar tevens liet de target-man zien voor dit niveau een zeer nuttige spits te zijn. Dat bleek ook na ruim een uur spelen toen Jarju hem goed bediende en Van Lith deze keer wel koel bleef en met rechts hard uithaalde: 2-0. Gezien de lichaamshouding van de gasten leek het duel daarmee beslist maar de wedstrijd kantelde alsnog. Jasper van de Berg viel in voor Van den Brand en zorgde direct voor meer schwung, even later werd ook Cuppen gewisseld voor Jurre Willems die lekker fris ging acteren aan de linkerkant. Na een prima aanval over Disveld en Willem van der Loop was het laatstgenoemde die Van de Berg op maat bediende waarna de invaller vanaf een meter of tien onder doelman Sven Rietveld raak schoot: 2-1. De luidruchtige Zeelandse fans gingen daarop furieus achter de ploeg staan waarna de equipe van scheidend coach Michel Kuijpers vleugels kreeg. Ulysses wankelde maar capituleerde pas vijf minuten voor tijd. Ies van Dongen was net tien seconden in de ploeg toen hij prima werd bediend door uitblinker Schonenberg en vanaf een meter of twaalf heel Zeeland in extase bracht door de 2-2 binnen te prikken. Toen even later Van Lith van de prima fluitende scheidsrechter Verhaag zijn tweede gele kaart kreeg pakten er donkere wolken boven Ulysses samen. Verhaag stuurde echter nog voor het einde van de reguliere speeltijd ook nog doelpuntenmaker Van Dongen met direct rood weg. Hij zou een gevaarlijke sliding hebben ingezet maar dit viel moeilijk waar te nemen.

Ulysses wankelt
Met tien tegen tien wankelde Ulysses behoorlijk in de eerste helft van de verlenging. Festilent liet zien voetballend toch wel wat meer in huis te hebben dan de gastheren. Zo werd er een kopbal van Koen van Bakel van de lijn gehaald en ontstonden er hachelijke situaties in het Megense strafschopgebied. Willem Brouwer werd doorgeschoven naar de spitspositie namens Ulysses maar die werd eigenlijk pas in de tweede helft van de verlenging een paar keer gevaarlijk. Toen waren de krachten bij beide teams behoorlijk weg inmiddels. Festilent kon de sterke eerste helft van de verlenging geen vervolg geven waardoor er strafschoppen moesten worden genomen. Dat deden beide teams uitstekend alleen Koen van Bakel schoot de vierde penalty jammerlijk naast namens Festilent waarna even later bij Ulysses al signalen op groen konden toen Stefan van de Camp de vijfde strafschop wel wist te benutten. Ulysses gaat naar de derde klasse, een schitterende prestatie.

ULYSSES| Rietveld, S. van de Camp, Van de Water, Van Ravensteyn, B. van de Camp, Loeffen, C. van de Camp, Brouwer, Jarju, Van Lith, Driessen (89. Megens)

FESTILENT| Dekkers, Van Hout, Van Bakel, S. van den Heuvel, Bongers, Disveld, Van der Loop, Van den Brand (60. Van den Berg), J. van den Heuvel (85. Van Dongen), Cuppen (68. Willems), Schonenberg

Hieronder een samenvatting van een mooie dag voor Ulysses:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant