Eus Marijnissen is begonnen aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij FC De Rakt. (foto: Peter Kuijpers)
Eus Marijnissen is begonnen aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij FC De Rakt. (foto: Peter Kuijpers)

'FC De Rakt is een vereniging waar veel mensen hun schouders eronder willen zetten'

Voetbal 1.175 keer gelezen

UDEN | Of het zijn laatste klus is? Zover wil Eus Marijnissen nog niet gaan. Logisch, want de 63-jarige oefenmeester is ook nog maar een paar weken bezig aan zijn eerste seizoen bij FC De Rakt. Daarmee is de cirkel wel rond voor Marijnissen, die eerder werkzaam was bij Volkel, UDI'19 en FC Uden. "De Rakt is een club die groeit. Ze hebben nu 500 leden. Wat ik mooi vind aan deze vereniging is dat er veel mensen zijn die graag de schouders eronder willen zetten om er iets van te maken", weet Marijnissen.

Door Martijn Schwillens

Het bevalt Marijnissen uitstekend bij de club die afgelopen weekend vierde dat het 50 jaar geleden door Toontje Verkuijlen werd opgericht. "Ik heb de beschikking over een leergierige groep. De trainingsopkomst is goed. Een goede instelling is de basis en dat zit bij De Rakt wel snor. Qua selectie is er afgelopen zomer hier ook niet zoveel veranderd. Eén jongen is gestopt en er zijn twee spelers bijgekomen. Ook zijn er een paar jongens overgekomen vanuit de A-jeugd. Na de laatste bekerwedstrijd van komend weekend breng ik de selectie terug tot achttien spelers en werken we met die groep toe naar het eerste competitieduel."

Voetbaldier
Marijnissen is een echt voetbaldier. Als speler was hij actief voor NEC Nijmegen, Roda JC en Vitesse. Clubs als UDI'19, De Treffers, UNA, Bemmel en TOP sieren zijn cv als hoofdcoach. "Ik heb op het hoogste niveau gewerkt en ga nu voor het eerst op het laagste amateurniveau werken. Maar ongeacht het niveau, ga ik uit van dezelfde gewenste speelwijze. Uitgaan van eigen kracht, met verzorgd voetbal van achteruit. Bij balverlies de ruimtes kleinhouden en in balbezit het veld groot maken, de spits diep en de ruimtes juist opzoeken. Niet constant de lange bal spelen. Daarom leggen we op de trainingen het accent meer op positiespel."
Op zondag 23 september is VCO in 't Oventje de eerste tegenstander van FC De Rakt in de vijfde klasse E. "Ik heb niet de illusie dat we als spelersgroep dan al zover zijn als waar we uiteindelijk willen zijn. Maar de groep is al een paar weken voltallig, dus we zullen klaar zijn voor een hopelijk goede seizoensstart", vervolgt de Udenaar, die niet 'alleen maar leuk wil meespelen'. "We hebben de ambitie uitgesproken om voor tenminste een periodetitel te gaan. De competitie in de vijfde klasse is mij onbekend. Veel clubs ken ik nog niet. Ik weet dat het cliché klinkt, maar we gaan toch vooral van onze eigen kracht uit", benadrukt Marijnissen.
Bijkomende doelstelling op sportpark Moleneind is ook om het tweede elftal zoveel mogelijk in te zetten als selectie. "Het tweede elftal heeft dit seizoen een jongen van de club (Bas Aarts), die ik mede aan het opleiden ben. Het is een jonge groep. We willen uiteindelijk dat het tweede elftal kan worden gebruikt voor een goede doorstroming naar het eerste team."

Kunstgras
FC De Rakt heeft de beschikking over een kunstgrasveld. In theorie kan dat een voordeel opleveren voor de Udense ploeg. "Maar voorlopig nog niet", meent Marijnissen, "want we hebben nog nauwelijks op kunstgras kunnen spelen en trainen, want we hebben er nog geen lichtmasten staan. Zodra de vergunning er is, gaat dat gebeuren. Dat zou een voordeel kunnen zijn, want op kunstgras loopt een bal doorgaans veel beter. Maar voorlopig trainen we nog veel op gewoon gras. Hopelijk kunnen we later in het seizoen alsnog ons voordeel slaan uit het kunstgrasveld."

Laatste klus
Met zijn 63 jaar beseft Marijnissen dat hij niet meer tot de jongste generatie voetbaltrainers behoort. "Qua leeftijd zou FC De Rakt de laatste klus kunnen zijn", erkent hij. "Aanvankelijk overwoog ik om een jaartje niets te doen, maar er belden twee clubs en ik voorzag wel een mooie uitdaging bij FC De Rakt. Ik kon ook aan de slag bij een Derde Divisieclub, maar ik had geen zin meer om drie keer in de week een uur en een kwartier onderweg te zijn naar het sportpark. Ik wilde juist een club dichtbij huis."
Dat werd dus FC De Rakt, waarmee voor Marijnissen de cirkel rond lijkt. "Toen ik als prof stopte bij Vitesse, ben ik begonnen bij Volkel. En met De Rakt heb ik alle Udense clubs nu gehad. Bijna overal heb ik een mooie tijd, al was het kampioenschap in de hoofdklasse met UDI'19 (in 2002) wel een van de hoogtepunten. Bij de kampioenswedstrijd tegen Gemert stonden 4.500 man langs de kant. Voetbal leefde in die tijd enorm in Uden. Het zou mooi zijn als ik met FC De Rakt ook nog een prijs zou kunnen pakken."
Van een samenwerking met zijn broer Jan, ook een bekende voetbaltrainer in Uden, is het in al die jaren niet gekomen. "We hebben het er wel eens over gehad, maar er heeft zich nooit een mogelijkheid voorgedaan om samen te werken bij dezelfde club. Anders hadden we dat ongetwijfeld gedaan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant