Eugene Wateka is de trotse aanvoerder van FC Uden. 'We zijn in bijna geen enkele wedstrijd kansloos geweest.' (foto: Ad van de Graaf)
Eugene Wateka is de trotse aanvoerder van FC Uden. 'We zijn in bijna geen enkele wedstrijd kansloos geweest.' (foto: Ad van de Graaf) (Foto: Ad van de Graaf)

'Ik ben ervan overtuigd dat FC Uden na de winterstop een serie kan neerzetten'

  •   keer gelezen   Voetbal

UDEN | FC Uden is afgelopen zomer een nieuwe weg ingeslagen. Met eigen jongens en een versnelde instroom van enkele jeugdspelers begonnen de Udenaren aan een nieuwe seizoen in de vierde klasse. In klasse 4H wordt momenteel een degradatieplek ingenomen. "Maar ik ben er van overtuigd dat wij na de winterstop een serie gaan neerzetten", vertelt aanvoerder Eugene Wateka.

Door Martijn Schwillens

"Er is een groot verloop qua spelers geweest, dus zeker de eerste weken van het seizoen is het erg wennen geweest. De laatste weken gaat het al stukken beter. We verliezen altijd maar met een doelpunt verschil en vaak incasseren we de beslissende goal pas in de slotfase", weet Wateka. "Dat is deels pech, deels kwaliteit. Neem de wedstrijd tegen Hapse Boys (koploper). Daarin hebben we zelf kansen genoeg gekregen om de wedstrijd te beslissen, maar in de laatste minuut scoren zij de 2-1. Of de wedstrijd tegen SIOL (1-2) van vorige week. Daarin hebben we twee keer op de lat geschoten en twee keer de paal geraakt. Zij schieten twee keer op doel en winnen. Dat is de fase waarin we nu zitten. Met uitzondering van de eerste duels van de competitie, zijn we eigenlijk geen enkele wedstrijd kansloos geweest", benadrukt hij. "We krijgen telkens genoeg kansen. Daarom ben ik hoopvol gestemd. Hopelijk kunnen we na de winterstop een reeks neerzetten en alsnog aanhaken bij de middenmoot."

Positieve ontwikkeling
Wateka loopt al even mee op sportpark De Vlasakker. "Ik ben hier op mijn negende begonnen en maak nu zo'n elf jaar deel uit van de selectie", zegt de 29-jarige captain, die ook jeugdtrainer is bij FC Uden. "Als club hebben we wel vaker een fase gehad, waarin gebruikt werd gemaakt van alleen eigen jongens. Degradeerden we eerst naar de zesde klasse en werden toen kampioen. Toen we later promoveerden naar de vierde klasse, werden veel jongens van buitenaf gehaald. Afgelopen jaar hebben we weer een leegloop gehad, waardoor onze groep nu erg jong is en daardoor onze resultaten nog erg wisselvallig zijn. Zeker als we achter komen, gaan de koppies nog wel eens te snel hangen. Dat hoort er echter allemaal bij", vertelt Wateka, die heeft gemerkt dat de switch naar 'eigen' een positieve ontwikkeling teweeg heeft gebracht. "Het groepsgevoel is terug. Spelers knokken voor elkaar en jongens pakken na de training nog even een biertje met elkaar. Andere clubleden blijven daardoor ook langer hangen en op zondag merken we dat steeds meer supporters komen kijken. Zelf zal ik niet zo snel ergens anders gaan voetballen. Veel vrienden van me voetballen ook in de selectie, dus ik voel me hier helemaal thuis", zegt Wateka, die aangeeft dat met Toon Bongers een trainer voor de groep staat 'die het clubgevoel bewaakt'. "Bij vorige trainers was de aanpak vaak wat tactischer, maar was er nooit echt sprake van een groepsgevoel. Dat is zit nu wel goed. We bouwen echt aan de toekomst. Hopelijk kunnen we ons handhaven."

'Fysiek zwaarder'
Ondanks de mindere resultaten is Wateka van mening dat de vierde klasse H dit jaar 'minder is dan vorig seizoen'. "Toen moesten we veel naar Oss en omgeving. Dit seizoen moeten we vooral naar het Land van Cuijk, met veel dorpsclubs. Deze klasse is fysiek zwaarder, maar voetballend minder. Je treft elke week een ploeg met spelers die er 100% voor gaan, maar in Oss zijn de spelers vaak wat technischer. Vanwege de type tegenstanders leren de spelers wel knokken. Dat is nodig om het uiteindelijk te kunnen redden. De afgelopen weken was dat ook duidelijk te zien op het veld, maar helaas nog niet voldoende in de resultaten. Toch ben ik er van overtuigd dat we het gaan redden."
Als de weersomstandigheden het toelaten, sluit FC Uden zondag de eerste seizoenshelft af met een uitwedstrijd tegen Festilent in Zeeland.

Programma vierde klasse H:
Festilent - FC Uden
Estria - SES
Achilles Reek - Gassel
Toxandria - Achates

Stand vierde klasse H:
1. Hapse Boys 10-26
2. SES 9-19
3. DSV 10-16
4. Estria 9-16
5. SV Milsbeek 9-15
6. Achilles Reek 9-13 
7. Achates 9-13
8. SIOL 11-13
9. Toxandria 9-12
10. Gassel 9-12
11. Festilent 10-12
12. Juliana Mill 10-10
13. FC Uden 11-5
14. HBV 10-3

Meer berichten