'Er wordt elk seizoen aan onze spelers getrokken, maar het zijn allemaal vrienden van elkaar, dus niemand is op zoek naar een nieuwe club', aldus Venhorst-hoofdtrainer Joost Janssen. (foto: Eric Elbers)
'Er wordt elk seizoen aan onze spelers getrokken, maar het zijn allemaal vrienden van elkaar, dus niemand is op zoek naar een nieuwe club', aldus Venhorst-hoofdtrainer Joost Janssen. (foto: Eric Elbers)

'We willen met Venhorst de prestatie van vorig seizoen minimaal evenaren'

  •   keer gelezen   Voetbal

VENHORST | Hoofdcoach Joost Janssen verlengde onlangs zijn contract bij RKSV Venhorst. De pas 32-jarige trainer ziet genoeg groeimogelijkheden bij de tweedeklasser. "De jongste basisspeler is negentien en de oudste nog maar 27 jaar, dus er is nog veel ruimte om door te ontwikkelen", vertelt de Gravenaar.

Door Martijn Schwillens

De huidige klassering in de tweede klasse H (twaalfde) geeft buitenstaanders misschien het beeld dat Venhorst bezig is aan een lastig seizoen. Het tegenovergestelde is echter waar, benadrukt Janssen. "Wij hebben pas negen wedstrijden gespeeld en Vianen Vooruit bijvoorbeeld al twaalf. Het staat allemaal nog dicht bij elkaar. Als wij onze twee inhaalwedstrijden winnen, dan staan we gewoon in de top-vijf."

Dominant spelen
Janssen is op sportpark De Venhorst bezig aan een proces, verduidelijkt hij. "Ik wil zeer dominant spelen, dus diep staan op de helft van de tegenstanders. Dat vergt veel van mijn verdedigers en middenvelders, want we spelen met veel ruimte achter de laatste linie. Dat betekent dat mijn spelers zorgvuldig moeten zijn met balbezit. Wanneer kun je de bal wel breed geven en wanneer niet? Dat soort zaken. Want bij een verkeerde pass, ligt de verdediging open en kan de bal diep worden gegeven", legt hij uit. "Het inslijpen van deze manier van spelen heeft veel tijd gevergd, zeker omdat het erg afweek van de speelstijl die mijn voorganger hanteerde. De eerste maanden leverde het ook weinig punten op, dus op een gegeven moment zijn we met de spelers en mijn assistenten gaan evalueren of we er wel juist aan deden om vast te houden aan de gekozen tactiek. De spelers gaven toen meteen aan de nieuwe speelwijze erg prettig te vinden. Na de winterstop ging het lopen en na een eindspurt eindigden we op een zesde plaats. Dit seizoen hebben we die lijn doorgezet. Elke wedstrijd gaan we van onze eigen kracht uit, of de tegenstander nu Sparta'18 of Helvoirt heet", zegt hij stellig.

Groot constrast
Venhorst behaalde tot nu twaalf punten in negen wedstrijden. "Ik vind het lastig aangeven of ik met dat aantal tevreden of ontevreden moet zijn. Het zit er ergens tussenin. We hadden sowieso al vier punten meer kunnen hebben. Tegen SSS'18 speelden we gelijk, maar hadden we moeten winnen. Tegen Sportclub Irene verloren we nipt, maar hadden we ook genoeg kansen op minimaal een gelijkspel. Heb je die vier punten erbij, dan sta je al in de middenmoot", weet Janssen, die juist met zijn ploeg bezig was aan een goede reeks (drie zeges en een gelijkspel in de laatste vier competitieduels) toen het slechte weer begon. "Daarom baal ik er zo enorm van dat we sinds 25 november geen wedstrijd meer hebben gespeeld. Ik ben ervan overtuigd dat we anders al in of nabij de top-vijf hadden gestaan. Dat Venhorst, toch maar een dorpje met 1.700 inwoners, in de tweede klasse speelt, is overigens al erg knap. Elk seizoen wordt er aan onze spelers getrokken, maar het zijn allemaal vrienden van elkaar, dus niemand is op zoek naar een overstap."
Sportief is het contrast met vorig seizoen erg groot, meent hij. "Toen stonden we in de winterstop stijf onderaan met zeven punten, nu hebben we een buffertje met de onderste plaatsen. Sowieso kijken we alleen maar naar boven. Vorig jaar zijn we als zesde geëindigd. Die prestatie willen we dit seizoen minimaal evenaren."

Opvallend
Janssen zette onlangs zijn handtekening onder een nieuw contract. Opvallend is dat Venhorst zijn eerste klus als hoofdtrainer is. "De club werd getipt door Marc van de Ven (oud-trainer Venhorst). Ik mocht op gesprek komen en heb ze kunnen overtuigen van mijn aanpak. Ik sta zowel boven als tussen de spelers. Dat is mijn grote kracht", vertelt de Gravenaar, die eerder Nooit Gedacht 2 trainde en ooit begon als jeugdtrainer bij derde divisieclub JVC Cuijk.

Meer berichten