Danny Verbakel is weer fit en zal in Gemert zeker minuten gaan maken
Danny Verbakel is weer fit en zal in Gemert zeker minuten gaan maken Foto: Peter Kuijpers

Gemert – Blauw Geel'38/Jumbo affiche om in te lijsten

Voetbal 822 keer gelezen


VEGHEL – De selecties van Derde Divisionisten Blauw Geel'38/Jumbo en Gemert bereiden zich deze week voor op een van de karige echte derby's die deze klasse rijk is. Na het wegvallen van JVC Cuijk blijft alleen O.S.S.'20 nog over om de metafoor 'Derby' te mogen voeren. Wedstrijden tussen Gemert en Blauw Geel'38 steken daar qua derbygehalte nog ver bovenuit. Zaterdagavond zien de twee teams elkaar op Molenbroek, een van de mooiste sportparken in deze regio.

Door: Peter Kuijpers

De wedstrijden tussen Gemert en Blauw Geel'38 zijn talrijk. De twee teams zien elkaar al decennia lang wel een paar maal per jaar. Het laatste competitietreffen op Molenbroek dateert alweer van zondag 30 april 2017 (1-1), het kampioensjaar van de Veghelaren. Komende zaterdag is het weer zover. Om 19.00 uur wordt er afgetrapt voor deze klassieker die dit jaar wel een bijzonder tintje heeft. Blauw Geel'38 'reist namelijk af naar Gemert als koploper in de Derde Divisie Zondag. Traditioneel veel publiek komende zaterdag en dat  is immer een mooie aanvulling van deze heerlijke kraker.



Trainer Reinald Boeren: 'Vooral verdedigend zijn we vooruit gegaan' 

Thijs van Pol
Gemert-trainer Reinald Boeren is niet van deze regio, maar snapt als geen ander de sfeer rond het komende duel: "Ik ben inderdaad niet van deze regio, moet altijd de afstanden wat inschatten. Ik begrijp wél dat deze twee clubs een behoorlijke geschiedenis met elkaar hebben." Gemert boekte afgelopen zondag een knappe zege in Lienden. Een uitslag die staat. Boeren: "Dat was het zeker ondanks dat FC Lienden wat mensen miste hebben ze een hele goede ploeg. Wij sloegen toe op momenten dat we toe moesten slaan en dat resulteerde in een leuke overwinning. We hadden het echter met fases heel erg moeilijk, maar creëerde dan toch nog kansen." Met dank aan Thijs van Pol een van de meest begeerde spitsen uit de derde divisie en hoger. Van Pol die de hele score voor Gemert in Lienden voor zijn rekening nam. Boeren: "Dat zeker, maar we bedienen hem ook goed. Dat Thijs kwaliteiten heeft is wel duidelijk en we zijn er blij mee. We missen natuurlijk ook nog aanvaller Ralf Kemper waar de rentree nog wel en paar weken op zich laat wachten." Verrast Gemert dit seizoen of lag het in de bekende lijn der verwachtingen? Boeren vervolgt: "Verrast? Nou nee, we hebben een kortere voorbereiding gehad door vakanties. Toch ben ik daar tevreden over ondanks dat we aan het zoeken waren. We verloren voor de beker en de eerste competitiewedstrijd thuis tegen O.S.S.'20, maar we zijn goed teruggekomen en vooral verdedigend staat het goed nu en daar mankeerde het nogal eens aan." Aldus een gepassioneerde Gemert-trainer die zijn team deze week prepareert op de clash van komende zaterdag.



Thijs van Pol (R) met de bijsluiter: scoren

Stijgende lijn
Blauw Geel'38/Jumbo bereikte afgelopen zondag sinds de oprichting in 1938  de hoogste klassering ooit met de eerste plaats in de landelijke Derde Divisie. Een club als Blauw Geel'38 hoort daar ook te spelen vinden velen gemeten aan de grote van Veghel. Daar past toch wel enige nuance. De Veghelaren speelden decennia lang in de lagere klassen van het amateurvoetbal terwijl de 'Buurtjes" Schijndel, Gemert en UDI'19 in veel hogere klassen uitkwamen. Weliswaar in tijden dat de bal nog een veter had en tattoos alleen bij zwervers en zeelui voorkwamen. Vanaf de oprichting  in 1938 tot 1985 werd de vierde klas soms afgewisseld met een klasje hoger. Na 1985 pas is er een stijgende lijn gekomen waar de club nu eindelijk in is beland.



Niels van Casteren: 'Het team is prima in elkaar gevallen' 

Danny Verbakel
Zondag was het dus een historische dag met het gewonnen duel tegen EVV. Een rare wedstrijd waar de Echtenaren Blauw Geel'38 volkomen verraste met de hoge start en met tijden Blauw Geel'38 overliepen. De Veghelaren hadden daar vooralsnog geen plan B tot hun beschikking om de overrompelingstactiek  van trainer EVV trainer René Eijer de kop in te drukken. De acht hoekschoppen na 45 minuten voor EVV, waar er nul van Veghelse kant tegenover stonden, waren significant. Ondanks het missen van een pingel kwam het uiteindelijk nog goed en lieten de Veghelaren de kans op een grotere zege uiteindelijk liggen. De selectie van Niels van Casteren is qua bezetting weer wat groter geworden. Vooral aanvallend waar Danny Verbakel zondag liet zien weer verlost te zijn van fysieke sores en deed dat met een prima invalbeurt. Verdediger Tom Beissel lijkt weer fit en speelde verdienstelijk in het tweede team zijn wedstrijd. Van Casteren blijft vast houden aan de samenstelling die hij in de tweede helft bracht in het bekerduel met Sliedrecht. Van Casteren zei het al eerder: "Ja we spelen nog steeds dezelfde basiself met wat wisselingen. Het is prima in elkaar gevallen. We leveren arbeid en scheppen ons kansen. Daar willen we graag op voortborduren." Ralph Vos incasseerde zondag de eerste tegentreffer van het seizoen wat op zich ook opmerkelijk is. Zaterdag op de vroege vooravond trappen Gemert en Blauw Geel'38 af voor een traditional die veel publiek naar Molenbroek zal brengen. Om 19.00 uur fluit scheidsrechter Preston Henshuijs uit Amsterdam voor aanvang op Molenbroek.

Programma komend weekend:
Jong Ado Den Haag-ADO'20
Gemert-Blauw Geel'38/Jumbo (zaterdag 19.00 uur)
FC Lienden-Groene Ster
Hoogland-Dongen
EVV-Quick
DEM-HSC'21
UNA-Hercules
O.S.S.'20-Westlandia
OFC-Vrij

Stand Derde Divisie Zondag
1.Blauw Geel'38/Jumbo 3-9
2.Groene Ster 3-9
3.O.S.S.'20 3-7
4.HSC'21 3-7
5.ADO'20 3-6
6.Gemert 3-4
7.OFC 3-4
8.Hoogland 3-4
9.DEM 3-4
10.Hercules 2-3
11.EVV 3-2
12.Dongen 3-2
13.Westlandia 3-2
14.FC Lienden 2-1
15.UNA 3-1
16.Jong ADO Den Haag 2-0
17.Quick 3-0

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant