Kliksport jaaroverzicht voetbal 2019 | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Hanny van der Linden, Bas Delheij, Eric Elbers, Peter Kuijpers en Jo van Herpen.

Kliksport jaaroverzicht voetbal 2019

  •   keer gelezen   Voetbal

Een regionale terugblik in het voorbije jaar is vaak de laatste activiteit in het aflopende jaar. Het karton van de scheurkalender komt steeds duidelijker in beeld. Januari wordt de maand van het opnieuw stoppen met roken en we gaan weer afvallen. Spelers en speelsters met Langdurige blessures hebben vaak hun piketpaaltje om weer te starten op deze datum gezet.  We laten het allemaal met uw welnemen de revue nog eens passeren.

door Peter Kuijpers

Ferdi Akankan nog vol goede moed met JVC Cuijk

Januari
Trainer Marc van de Ven gaat wat vroeger dan gepland aan de slag bij Boekel Sport waar John Elbers nog ziek thuis is en einde seizoen moet stoppen. Ferdi Akankan laat in een interview op Kliksport nog eens weten dat hij nog grote plannen heeft met JVC Cuijk. Veel afgelastingen eind januari. Nederland komt in de greep van de winter.

Klaas Wels als controleur op het  'fiets-verkeersexamen' voor de school van zijn dochter

Februari
Trainer William van der Steen verrast met het plotselinge stoppen bij Prinses Irene. Naar zijn zeggen kan hij het trainerschap niet meer met zijn werk combineren. Voormalig trainer van Wilhelmina Boys en Avanti'31 Ronny Everaerts vult het tijdelijke trainersvacuüm in bij de club uit Nistelrode. Klaas Wels, trainer van TOP Oss, verlengt zijn contract bij de club. In Veghel gaat Blauw Geel'38/Jumbo keihard onderuit tegen OJC Rosmalen. De club verliest met 1-5 en ziet Niels van Casteren, Brahim Zaari en Rick Polman met rood voortijdig vertrekken. Berghem Sport meldt de komst van Mats van den Broek van sv TOP.

Fredje Donkers vertrok eerder bij SCMH

Maart
Op 2 maart breekt in het zuiden het carnaval los en wordt er dat weekend niet gevoetbald. De maand maart overigens roert aardig zijn staart waar trainers het nieuws halen. Trainer Bas van de Veerdonk gooit de handdoek bij WEC. Allerlei zaken worden hem te veel en neemt voortijdig afscheid. Hetzelfde overkomt SCMH, waar Fred Donkers plots stopt als trainer. De club betreurt zijn besluit, maar was eerder al rond met toen nog Volkel-trainer Tom van Dalen. Op zondag 10 maart wordt Nederland geteisterd door een harde storm. Veel wedstrijden worden gestaakt of gaan niet door. Reclameborden waaien op sommige plekken over de velden. Venhorst, dat wel doorgaat en Erp ontvangt, verliest in een soort parodie op een voetbalwedstrijd met 0-1 van Erp. 

Volop vreugde bij het kampioenschap van Olympia'18 de eerste kampioen uit onze regio

April
De eindstreep van de lopende competitie doemt in de verte op. Olympia'18 is de eerste kampioen in deze regio. Op 14 april kunnen de kurken knallen op het Pelzer Sportpark na een 2-2 gelijkspel thuis tegen Boekel Sport. HSE bakt ze helemaal bruin in het Oventje. De Eindhovenaren keren in het duel met VCO na rust, met een fikse achterstand, niet meer terug en vertrekken ijlings van het sportpark. Blauw Geel'38/Jumbo verrast O.S.S.'20 in eigen huis en wint met 0-3. UDI'19/CSU kent een slecht paasweekend. In twee thuiswedstrijden wordt er zaterdags met 3-4 verloren van Alphense Boys en op paasmaandag gaan de tricolores thuis onderuit tegen Unitas met 0-1. In de eerste klasse C vertoont Juliana'31 wat haarscheurtjes en blijf SV TOP de Maldenaren scherp volgen. Voor Prinses Irene lijkt het doek te gaan vallen na één seizoen in de eerste klasse. Alweer een team dat uit de competitie wordt genomen. In de klasse 5C wordt White Boys uit Waspik door de KNVB geskipt uit de stand. In de klasse van Ollandia geeft dit verschuivingen in de stand. Erp maakt bekent dat Knud van den Heuvel van sv TOP komend seizoen naar Erp komt.

Alweer een kampioen. Erp haalt het kampioenschap binnen en promoveert naar de eerste klasse

Mei
De maand dat de kampioenen zich aan gaan dienen. Erp harkt op 19 mei het kampioenschap binnen thuis tegen SSS'18 met een 2-0 winst. In Nijnsel en Haps knallen de kurken eveneens met behaalde kampioenschappen in 4I en 4H. HVV Helmond dat van degradatiekandidaat, dankzij de impulsen van het failliete Oranje Zwart, plots kampioen werd. De KNVB kneep gemakshalve de oogjes dicht bij deze volksverhuizing naar Helmond. Dit eerder tot grote woede van onder anderen de trainers Jordy van Boxtel (VOW) en Peter van den Heuvel (Keldonk). Ollandia kan de status als titelkandidaat niet waarmaken en haakt af in de titelstrijd. Ton Berens tekende aanvankelijk bij in Langenboom bij SES, maar na de 5-0 nederlaag bij kampioen SV Milsbeek komt de Ossenaar terug op zijn besluit en stopt alsnog. In Cuijk trekt Derde Divisionist JVC Cuijk het eerste team terug wegens financiële problemen. De schuld dreigt op te lopen naar 50.000 euro. Een merkwaardig voorval in Nijnsel tijdens Nijnsel - Avesteyn. Scheidsrechter Vissers keurde de gelijkmakende treffer van Avesteyn aanvankelijk goed, maar de arbiter van dienst trok zich terug. Hij keek nog eens in het reglement en keurde de treffer alsnog af.

Tom van Dalen laat Volker achter in de tweede klasse. Voor de club een unicum. 

Juni
De nacompetitie draait op volle toeren in de eerste weken van deze maand. SSS'18 speelt in dat kader thuis tegen Real Lunet en wint met 1-0 door een treffer van Stan Venhuizen. Achteraf werd Venhuizen de man die SSS'18 terug naar de eerste klasse schoot. Dit omdat wegens het terugtrekken van JVC Cuijk een derde ronde plots niet nodig was. Eveneens VOW promoveert. Na de 4-0 zege op Altweerterheide in Ospel keren de Zijtaarders na een jaar weer terug in de vierde klasse.  Later volgt ook Volkel dat in Weert wint van SVN en eindelijk de tweede klasse bereikt. Een mooi afscheid voor de na afloop emotionele trainer Tom van Dalen die naar SCMH vertrekt.

Sven Blummel (L) in zijn laatste wedstrijd voor FC Den Bosch uit bij Vorstenbossche Boys 

Juli
De maand dat de Divisieclubs en Hoofdklassers de trainingen weer oppakken. In Oss, Veghel en Uden draaien de selecties van O.S.S.'20, Blauw Geel'38/Jumbo en UDI'19/CSU braaf hun rondjes. Jubilaris Vorstenbossche Boys ontvangt FC Den Bosch waar Schijndelaar Sven Blummel zijn laatste wedstrijd speelt voor de hoofdstedelingen en later naar Denemarken vertrekt. Den Bosch wint op De Bergakkers met 1-14. De goal van Vorstenbossche Boys werd gemaakt door jeugdspeler Rick Janssen. De laatste dagen van juli wordt het puffen voor de trainende voetballers. Op 25 juli een nieuw weerrecord met een gemeten temperatuur van 40 graden.

Tim Wolf neemt afscheid van de selectie van UDI'19. Naast hem Ben Tuithof voorzitter van UDI'19

Augustus
Voor Blauw Geel'38 en O.S.S.20 starten de competitie. De Veghelaren openen tevens de nieuwe tribune met grote kleedlokalen. Blauw Geel'38 wint op  die feestelijke zaterdag met 3-0 van het bezoekende UNA, een paar kilometer verder op doet O.S.S.20 hetzelfde bij Gemert en wint met 2-4. In Uden neemt UDI'19 speler en clubicoon Tim Wolf afscheid tijdens UDI'19 – Blauw Geel'38. Voorzitter Ben Tuithof komt de speler op het veld tegemoet met een grote bos bloemen.

Gerard Kuijpers overleed tijdens zijn geliefde spelletje voetbal 

September
De maand dat het voetbal van de overige teams van start gaat. 1 september wordt voor Avesteyn een inktzwarte dag. Op het veld van Blauw Geel'38 in Veghel overlijdt Gerard Kuijpers tijdens een veteranenwedstrijd ten gevolge van een hartstilstand. Blauw Geel'38 voorzitter Edwin van den Boom noemde het overlijden van Kuijpers het meest trieste voorval van 2019 binnen zijn club. DAW start de competitie matig en verliest van Vianen Vooruit en Prinses Irene. Olympia'18 loopt in kennismaking met de tweede klasse tegen een flinke zeperd op. In Udenhout gaat het team van trainer Wil Beijer met 6-2 onderuit. TOP opent goed en wint met 2-1 van Erp. In 3D Oost start Hapse Boys met een 4-1 nederlaag bij DVOL. Excellent – Schijndel wordt verplaatst omdat er een groots gevierd jubileum plaats vindt op het Domein in Oploo. VOW, Nulandia, Avesteyn starten met winst in 4F. Een klasje lager in 5E declasseert Boerdonk het bezoekende Keldonk in de derby met 6-0. Kortom…de bal in het amateurvoetbal rolt weer in Nederland.

Ruud Vermeer verlaat SSS'18 nadat hij afgelopen jaar de eerste klasse bereikte, maar dit jaar handhaving (nog) erg onzeker is

Oktober
Opnieuw wordt het voetbal opgeschrikt door een hartstilstand. Clubman in hart en nieren Jan van den Broek van Constantia uit Wanroij overlijdt in het harnas langs de lijn tijdens Gassel – Constantia ten gevolge van een hartstilstand. De club is in diepe rouw. Scheidsrechter Jan Thielen krijgt het aan de stok met SIOL nadat hij naar verluidt een racistisch opmerking plaatste. Ruud Vermeer laat weten dat dit zijn laatste seizoen is bij SSS'18. Een besluit dat hij al voor de competitie voor zichzelf had genomen. De club doet het na promotie slecht en draagt inmiddels de rode lantaarn in 1D. TOP Oss wint op een volgepakte Rusheuvel met 1-2 van O.S.S.'20 in de TOTO KNVB Beker.

Artuur Spanjersberg liep in Handel een vrij stevige blessure op

November
De contractverlengingen of aankondigingen van het stoppen van trainers dienen zich aan. Ze worden allen gepubliceerd op Kliksport. VOW is des duivels. Een naar Zijtaartse lezing zuivere goal van VOW wordt eerst goedgekeurd en dan weer afgekeurd door scheidsrechter Brands. De Zijtaarders verliezen op de Glorie van WEC met 3-1. Nieuwe trainer Ger Demin van UNA, uit de klasse van O.S.S.'20 en Blauw Geel'38, gooit de handdoek en stapt zelf op. Pechvogel Artuur Spanjersberg van Vianen Vooruit wordt met de ambulance van D'n Eikenwal vervoerd in Handel. Later blijkt het om een scheurtje in zijn scheenbeen te gaan. Datzelfde Vianen Vooruit verliest op 10 november met de opvallende uitslag van 2-8 thuis van Helvoirt.

Wat doe je tijdens een regenweekend dat je zondag verpest? Dan vraag je je vriendin ten huwelijk. Trainer Niels Voet van Vianen Vooruit voegde de daad bij het woord.

December
Bij de derby in 3D tussen Helmondia en RKPVV zijn de rapen gaar en wordt de jonge scheidsrechter Brian Versteegh in zijn rug gepord en staakt vervolgens. Opvallend de opmars van Boekel Sport dat de competitie begon met vier nederlagen en nu plots het licht heeft gezien. Kers(t) op de taart is de bekerwinst van de Boekelaren in Boxmeer. Op het Pelzer Sportpark wordt winterkampioen in 2H Olympia'18 met 2-3 verslagen. In Erp is er een klein relletje over shirts. Het bezoekende FC Eindhoven heeft in de optiek van scheidsrechter Killy Mandemakers (met gevoel voor design) shirts die té weinig afwijken van die van Erp. De Eindhovenaren weigeren aanvankelijk de aangeboden Erp reserve shirts en daarna weer wel. Mandemakers heeft er genoeg van en zet een streep door het duel. Veel afgelastingen als eind december zich manifesteert als regenmaand. De inhaalduels op de 22 december vliegen er allen uit. Soms legt het voetbal zijn ruwe bolster af en vertoont dan menselijke trekjes. Want als er dan toch geen voetbal is en de regen tegen je raam aan kleddert, vraag je je vriendin ten huwelijk. Dat deed Vianen Vooruit trainer Niels Voet zijn Denise. 'She said yes' liet hij via social media weten. Mooier hadden we 2019 niet kunnen eindigen.

Meer berichten