Vreugde bij FC De Rakt na een doelpunt.
Vreugde bij FC De Rakt na een doelpunt. (Foto: Lars Braam)

Geen promotie door corona: 'Slechte prestaties worden door dit besluit van de KNVB beloond'

  •   keer gelezen   Voetbal

REGIO | Het amateurvoetbal zit erop. Logisch, gezien de gezondheidsvraagstukken die het coronavirus met zich meebrengt. Toch is het staken van het seizoen 2019-2020 een hard gelag voor sommige clubs in de regio, die afstevenden op een kampioenschap en dus promotie. Onze Kliksport-redactie sprak met Dennis Straatman (JVC Cuijk), Edwin Peters (Festilent) en Eus Marijnissen (FC De Rakt). "Ik snap niet waarom hier niet voor dezelfde aanpak als België gekozen is."

Met dertien overwinningen en twee gelijke spelen in 15 wedstrijden was JVC Cuijk hard op weg naar de titel in de vierde klasse A. Straatman: "Het is volledig te begrijpen dat we niet meer voetballen, maar andere bonden in andere landen maken andere keuzes. Nu lopen we de beloning voor een goed seizoen mis. In België en Duitsland hanteren ze gewoon de huidige stand als eindstand. Dat hadden ze hier ook moeten doen. Wellicht komen er nog plekken vrij in de pyramide. Ook zou ik het niet onlogisch vinden om in ieder geval de kampioen door te schuiven. Dan maar oneven klassen. De KNVB draait mijn inziens de boel nu om. Slechte prestaties worden beloond en clubs die het goed hebben gedaan moeten noodgedwongen pas op de plaats maken. Al heb ik begrepen dat de KNVB een crisisteam heeft samengesteld dat zich nog eens gaat buigen over de promotieregeling."

'Kers op de taart ontbreekt'
Edwin Peters, trainer van Festilent, met een voorsprong van acht punten koploper in de vierde klasse H, geeft aan dat hij na het besluit van de KNVB 'een zware nacht had'. "Maar we moeten ook zo eerlijk zijn dat voetbal maar een spelletje is. Ook Zeeland, een dorp dat enorm meeleeft met de prestaties van Festilent, is getroffen met mensen die zijn overleden of ziek zijn geworden. Gezondheid zijn en blijven, is echt veel belangrijker, maar het laat onverlet dat dit zuur is. Ze hadden gewoon de ranglijst aan moeten houden", zegt Peters. "Ik ben trots op mijn jongens, want we hebben wel iets neergezet. Helaas ontbreekt nu de kers op de taart."

'Belgisch scenario'
FC De Rakt, dat respectievelijk negen en twaalf verliespunten minder heeft dan de concurrentie in de vijfde klasse F, zal waarschijnlijk ook nog een jaar langer moeten bivakkeren in de kelderklasse. "We hadden gehoopt op een Belgisch scenario", erkent oefenmeester Eus Marijnissen van de Udense vereniging. "De jongens mogen ook even teleurgesteld zijn, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen weken helemaal niet aan voetbal heb gedacht. Ik heb een enorm respect en bewondering voor al die mensen in de zorg die nu de mensen met corona bijstaan. Gezondheid is echt belangrijker dan voetbal, maar als de plek van SCV'58 in de vierde klasse H (club fuseert met Estria en GVV'57; fusieclub EGS'20 mag uitkomen in derde klasse) vrijkomt, zou ik het wel logisch vinden als die plek naar ons gaat."

Opmerkelijk
De ploeg die het meest is benadeeld door de beslissing van de KNVB is overigens OSS'20, dat ondanks een voorsprong van 17 punten promotie naar de Tweede Divisie misloopt. SSS'18, de nummer laatst in de eerste klasse D, blijft door het besluit van de bond ook volgend seizoen de hoogst spelende amateurclub in het Land van Cuijk. Ossenaar Ruud Kaiser gaat na de zomer aan de slag bij hoofdklasser Achilles'29, dat in twintig wedstrijden slechts een punt wist te behalen maar zich toch -zij het administratief- heeft gehandhaafd.

Meer berichten