Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Peter Kuijpers

Vullings: ‘We willen met Volharding weer terug naar de eerste klasse’

  •   keer gelezen   Voetbal

VENRAY – Trainer Johan Vullings staat klaar om te beginnen aan zijn derde seizoen Volharding. Een vijfde plek in zijn eerste seizoen, achter kampioen Erp, op een elfde plaats op het moment dat de competitie verscheurd werd door het coronamonster. Inmiddels zoals velen: smachtend naar een heerlijke pot voetbal. Trainer bij een club waar hij als voetballer ooit zijn successen inkleurde, kan het nog mooier?

Door: Peter Kuijpers

Veghel – Venray, de woonplaats van Vullings gaf een reisduur van 33 minuten. Helaas gaven omleidingen in Gemert hier geen gehoor aan en kwamen we te laat op onze afspraak. Bij een fraaie nieuwbouwwoning ergens in een Vinex-wijk aan de rand van Venray lag ons einddoel. Buiten in de riante tuin is het goed toeven. Het is vakantie, maar als zovelen bleef ook Vullings thuis: “Dat klopt we houden het op Nederland. We slaan gewoon een jaartje over.” Docent Duits op het Metameer in Stevensbeek. “Ik geef daar ook nog communicatie en stuur verder nog wat jonge leerkrachten aan.” De grote fotowand toont veel details van het gezin. Getrouwd en twee kinderen. “Ja, mooi toch een jongen en een meisje.” Rijkeluiswens heet dat dan. “Daar had ik nog nooit van gehoord maar ik geloof je.”

Knie
Tijd voor een wending in het gesprek en in ons geval naar voetbal. Het derde seizoen bij Volharding, vaak de limit voor trainers. Vullings: “Is dat zo? Ik ga het zien en heb het goed naar mijn zin in Vierlingsbeek en bovendien met nog een optie. Volharding is uiteindelijk mijn club geworden. Ben begonnen als voetballer bij Wittenhorst en via Venray bij Volharding gekomen. Als je dan daar trainer mag zijn is dat bijzonder. Toen ik daar voetbalde was Stef Sijbers (nu trainer van Heeswijk red.) daar de trainer. Helaas werden de blessures in mijn knie chronisch en dan moet je eerlijk zijn tegen jezelf en ben ik gestopt met voetballen. Ik heb daar lang mee gedubd, maar mijn kraakbeen gaf veel te veel problemen. We zijn nog bij Fysiotherapie Rinus Louwers en de orthopeed geweest. Rinus Louwers heeft ervoor gezorgd dat ik nog twee jaar verantwoord kon spelen met mijn blessure. Daarna gaf mijn knie aan dat het genoeg was. Als je knie hooguit een maal trainen toestaat en met moeite een wedstrijdje spelen, moet je het verstand laten werken en stoppen.”


Vierlingsbeekse vreugde...(Foto: Jeff Meijs)

Boedelscheiding
Volharding wilde Vullings na zijn stoppen als speler niet zomaar laten gaan. “Ze vroegen me of ik interesse had voor het trainers vak. Bovendien kwam er een vacature vrij bij het tweede team. Daar had ik wel oren naar. Ik heb toen vervolgens mijn trainersdiploma B en C gehaald. Uiteindelijk was ik toe aan een standaardclub en kon ik naar Hapse Boys. Mooie drie jaren daar gehad. Prima club met enthousiaste mensen. Ik heb nog steeds een goede band met wat jongens daar en natuurlijk veel ervaring opgedaan voor ik naar Volharding ging.” De klasse 2H heeft een naamsverandering ondergaan naar 2F praktisch het enige wat er is gewijzigd. Vullings vervolgt: “Dat klopt waar CHC Berghem Sport is komen vervangen. Ik ken ze niet jij wel?” Daar moeten we het antwoord op schuldig blijven hooguit van heel vroeger voor de boedelscheiding tussen Zuid-1 en Zuid-2. “Hoe dan ook wel leuk voor Berghem Sport en als je een hogere klasse ambieert waarom zou je het dan niet doen als je het op een presenteerblad krijgt aangereikt. Het mooiste is nog altijd om het zelf af te dwingen, maar dat was dit seizoen helaas niet mogelijk.”

Tim Brouwer
Volharding verwelkomt komend seizoen Luuk Rühl een aanvaller die van DSV komt. Voor het overige een zevental spelers uit eigen jeugd: Brent Achten, Luuk van den Boogaard, Nick Derikx, Joris Hafmans, Tim Martens, Bas Oudenhoven en Kay van Rhee. Vertrokken is Rik Lucassen naar HBV en Rick Tissen die lager gaat voetballen bij Sveb. Stan Duijkers en Tim Brouwer stoppen. Als laatste een scorende spits en dat is altijd jammer: “Tim wilde eigenlijk al een jaar eerder er mee stoppen, we hebben hem toen kunnen overhalen om nog een jaar te spelen, maar nu is het definitief. Hij is 33 en vindt het welletjes. Hij gaat lager voetballen in het derde team. Rick Tissen gaat naar zijn geboorte dorp Broekhuizenvorst en wil bij Sveb eveneens lager gaan spelen. Claus Foederer is daar trainer. Stan Duijkers kreeg een blessure weer terug en houdt het nu voor gezien.” Volharding heeft een gedegen naam als het gaat om jeugdvoetbal. Scoutte volop in de regio en haalde de spelers zelfs op met een busje. “We hebben afgelopen seizoen al volop gebruik gemaakt van onze jeugd. Vooral in de tweede seizoenshelft. Onze goede jeugdopleiding heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen. We hebben veel eigen spelers in de selectie. Vaak waaierde ze uit naar hun eigen dorp, maar nu is er meer binding en blijven ze.”

Paniek
Plannen voor het komende seizoen zijn er altijd en Vullings lacht. “Meer punten halen. Ach plannen zijn er altijd. We laten geen goed seizoen achter ons. Sommige zeiden dat we gered zijn door het coronavirus, maar daar ben ik het niet mee eens. Zonder die noodgedwongen stop hadden we het zeker op eigen kracht gehaald. Daar ben ik honderd procent van overtuigd we hebben voldoende kwaliteit. We hebben elkaar als groep beter leren kennen vooral op het mentale vlak. We zijn echt dichter bij elkaar gekomen. We kunnen zeker nog stapjes maken met het team. Vergeet niet we hebben een groep van zes a zeven jonge gasten in het team die als het even tegen zit veel van die knapen vraagt. Er is geen paniek, maar je moet daar wel mee leren omgaan. Vergeet niet dat de lat hier hoog ligt. We willen meedoen om de prijzen en dat vraagt nog al wat van iedereen.” Als trainer moet je met de gekozen doelstelling om weten te gaan. “Dat zeker, we willen zeker weer terug naar de eerste klasse. We zijn er ooit geweest en er aan mogen ruiken daar willen we graag een vervolg aan geven. Als je de clubs in de huidige eerste klasse ziet dan vinden wij dat we daar zeker bij horen, maar je moet er wél eerst komen. Om op je vraag terug te komen of ik daar mee om kan gaan zeg ik volmondig ja. Ik heb een ontzettende hekel aan verliezen en dat hebben we te veel gedaan afgelopen seizoen. Ik zal er alles aan doen, aan mij zal het niet liggen. De club geeft me daar ook alle steun in dat siert ze.”


Vianen Vooruit - Volharding (Foto Hanny van der Linden)

Borussia Mönchengladbach
We kunnen er niet omheen. Vullings is een fan van het Duitse voetbal, maar met name is zijn club Borussia Mönchengladbach: “Ik ben met de Duitse TV opgegroeid. Ben nog een keer in het oude stadion geweest voor ze gingen verhuizen en was meteen verkocht. Het was vooral de familiaire sfeer hoe voetbal beleefd wordt. Sommigen trekken er met de camper naar toe en ook het hele land door. Er wordt gebarbecued op de parkeerplaats. Het is overigens maar 35 minuten rijden. Ik ben er eerder dan bijvoorbeeld in Eindhoven. Ik heb een seizoenkaart, maar soms vallen wedstrijden samen met het voetbal bij Volharding dan zijn er natuurlijk andere prioriteiten. Toch zie ik veel wedstrijden en soms ga ik ook nog wel mee naar uit duels.” Op 4 augustus start Volharding de training. Johan Vullings heeft er zin in om een goed seizoen neer te zetten. Dat lijkt klip en klaar.

Meer berichten