Logo kliknieuws.nl/uden
Toon Kerkhof waakt over Erp  in coronatijd
Toon Kerkhof waakt over Erp in coronatijd (Foto: Peter Kuijpers)

Toon Kerkhof: ‘In crisistijd worden vaak de slimste dingen uitgevonden’

  •   keer gelezen   Voetbal

ERP - ‘Eigenlijk een term uit de oorlog’, wist voetbalclub Erp preses Toon Kerkhof te melden. Oorlog is het zeker niet. Dat de huidige periode gelijkenissen vertoont met de kop van dit artikel is aannemelijk. Kerkhof is ambassadeur van de KNVB voor 23 clubs in en rond Meierijstad. Vindt zijn emplooi bij de gemeente Meierijstad als Klantmanager ondernemers. Nu is hij vooral voorzitter van voetbalclub Erp. Een springlevende vereniging gesitueerd in hartje Erp, wellicht symbolisch hoe centraal de club staat in de Erpse samenleving.

Door: Peter Kuijpers

De bestuurskamer waar we zitten is koud, het clubgebouw is gesloten. De enorme grote wand vullende foto van het kampioensteam uit 2012-2013 is indrukwekkend. “Wat een tijden waren dat. We werden kampioen en een jaar later promoveerden we naar de eerste klasse”, mijmert de Erp voorzitter. De club zit nog steeds in het 75-jarig jubileumjaar dat abrupt een halt toe werd geworpen door covid19. Kerkhof: “We zaten midden in de vieringen. In december hadden we al de receptie en dienstenveiling gehad. In juni stonden nog twee activiteiten gepland. Heel erg jammer, maar overigens wel begrijpelijk laat daar geen misverstand over bestaan. Sportief waren er op dat moment geen problemen en hadden het zeker geklaard. Hoogtepunt, voor de lockdown inviel, was natuurlijk de historische bekerzege op UDI’19 die we in Uden in ons voordeel wisten te beslissen.”

Herdacht
Corona en Erp zijn helaas nauw aan elkaar verboden. Er valt kort een stilte die wordt gebroken door kwetterende kinderen buiten die wel mogen trainen. Kerkhof hervat: “we zijn door corona heel veel mensen verloren. In het verzorgingshuis Simeonshof verdween in korte tijd een hele vleugel. Er stierven in Erp in tijd van twee maanden 28 personen. Wij, als club, verloren een drietal leden door corona. Clubiconen Harry Opheij en zijn vrouw Doortje, Bobby de Groot allemaal door die vreselijke ziekte. Daar kwam Cees Beekmans nog eens bovenop, al was dat niet door corona. Dat was een heftige periode, het overviel ons. We hebben dat op gepaste wijze onlangs in september nog eens herdacht hier op de club.”

Coulant
Veel clubs verkeren door de verplichte stop in zwaar weer. Erp ontkomt daar niet aan al plaatst de Erp preses wel een nuance: “Het zou te ver voeren als wij als Erp failliet zouden gaan door deze coronastops. We zijn een gezonde club en houden de lijntjes uiterst strak. We overleggen wekelijks hoe de situatie is. Neemt niet weg dat de kantine voor ons de grootste vorm van inkomsten is. Hierover hebben we goede afspraken met de Erpse horeca. We sluiten in het weekend altijd tussen 19.00 en 20.00 uur. Daar houden we streng de hand in en conformeren ons ook strikt aan het landelijk convenant wat hierover is gemaakt. We hebben daarbij nog fantastische sponsoren die ons niet laten vallen. Bovendien is de gemeente Meierijstad coulant door ons al twee kwartalen huur kwijt te schelden. Ik verwacht dat nu weer. Dat is ook nodig. Onze energiekosten lopen gewoon door. Er wordt getraind door de jeugd, dus de verlichting brand en de verwarming van de kleedlokalen loopt ook door.”

Toekomstverwachting 
De toekomstverwachting is onzeker vindt Kerkhof: “Zelf denk ik dat we voor Kerst niet meer voetballen. Dat lijkt me ook het beste. Als er dan nog geen goed vaccin is zal het nog lange tijd aanpassen worden. We zullen de winterstop moeten skippen net als de bekercompetitie. Als we dan tot einde juni doorspelen is er voldoende ruimte op de speelkalender. Ik denk ook om in april, mei en juni op de donderdagavond te spelen en dan niet te trainen. De nacompetitie zouden dan allen maar enkele wedstrijden moeten zijn. Het zijn maar wat gedachtenkronkels, maar zelf heb ik het idee dat de KNVB er al druk mee doende is. Ik verwacht dat ze binnen afzienbare tijd wel met een plan komen. Ze zijn natuurlijk ook sterk afhankelijk wat het kabinet gaat beslissen. Ik kijk echter uit naar de herstart van de competitie zodat dat de clubs weer gaan leven. Dit is een vervelende periode waar we helaas met zijn allen doorheen moeten.” We stoppen de band. Op het kunstgras wordt door de prille jeugd getraind. Voorzitter Toon springt op zijn fiets, zwaait ons nog toe en verdwijnt in de druilige zaterdagmorgen.

Meer berichten