Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Mees Linders na een doelpunt voor sv TOP. (Foto: Pion Steeg)</p>

Mees Linders na een doelpunt voor sv TOP. (Foto: Pion Steeg)

Mees Linders vertrekt van TOP voor twee jaar naar Amerika

  •   keer gelezen   Voetbal

OSS/UDEN | Mees Linders verlaat sv TOP voor een Amerikaans avontuur. De 23-jarige Udenaar speelt de komende twee jaar bij de University of Illinois-Springfield Prairie Stars. De middenvelder gaat dat combineren met de Master Educational Leadership. “Tegen deze kans wilde ik absoluut geen nee zeggen.”

door Leon Voskamp

Al twee keer eerder voetbalde Linders in Amerika. Toen hij 17 jaar was, kwam hij uit voor de Houston Dutch Lions FC en een jaar later verdedigde hij de kleuren van Dayton Dutch Lions. Er waren mogelijkheden om langer in Amerika te blijven, maar hij koos voor een terugkeer naar Nederland. “Ik gaf de voorkeur aan mijn studie in Nederland en daarnaast het voetballen en mijn muziek (Linders is actief als dj M-ACE en als producer). “Tijdens het coronajaar heb ik eens gekeken naar mijn leven en wat ik wil. Op social media ben ik bevriend met diverse ploeggenoten van mijn tijd in Amerika en regelmatig zie ik leuke filmpjes voorbij komen. Het begon toch te kriebelen en ik besloot te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren voor een nieuwe periode in Amerika.”

Kans
Linders kwam terecht bij Kings Talent in Gemert. Deze organisatie verrichtte veel werk voor hem en kwam met meerdere interessante opties. “Kings Talent heeft alles voor me geregeld. Ik besloot te gaan voor een prachtige optie. De komende twee jaar ga ik voetballen bij de University of Illinois-Springfield. Daarnaast ga ik studeren en de studie wordt volledig door de school betaald. Ik zou echt dom zijn als ik deze kans niet had gepakt.”

Niveau
Amerika heeft drie profniveaus, maar Linders gaat voetballen in de college soccer competitie. Niet op het hoogste niveau, want dat mogen alleen spelers die nog geen vier jaar hbo achter de rug hebben. Wel een niveau lager, waar meerdere spelers met ervaring in uitkomen. “Het is echt totaal niet te vergelijken met het voetbal in Nederland. In Amerika zijn ze mentaal en fysiek wel duizend keer verder dan bij ons. Voetbaltechnisch gezien moet je als speler van TOP wel mee kunnen. Tijdens mijn eerste jaren in Amerika merkte ik hoe fit ik was. Je bent de hele wedstrijd aan het rennen en het beuken. Persoonlijk vind ik het wel bij me passen. Een trainingsbeest ben ik niet, maar mijn wedstrijdmentaliteit is erg goed. En aangezien we in Amerika soms wel drie wedstrijden per week voetballen, is dat op mijn lijf geschreven.”
Naast het voetballen en zijn studie blijft hij zich richten op zijn muzikale carrière. “Het produceren van muziek ga ik zeker doen. Optreden zal wat lastiger worden, maar wellicht is er een mogelijkheid in Amerika. Of ik de dj van het team zal worden? In eerste instantie probeer ik een beetje op de achtergrond te blijven, maar als teamgenoten me ontdekken op social media denk ik dat ik wel ‘de sjaak’ zal zijn”, zegt hij lachend.

TOP
De voormalig speler van UDI’19 zal TOP -waar hij sinds 2017 voetbalt- gaan missen. “Ik heb het hier goed naar mijn zin en zet me in om een geschikte vervanger te vinden. De laatste jaren heb ik ook jongens uit Uden naar TOP weten te halen. Of ik in de toekomst terugkeer bij TOP? Ik sluit zeker niet uit dat ik over twee jaar ‘gewoon’ weer aansluit.”

Meer berichten