Johan Vullings en Vincent Buijssen gaan voor een driepunter in Boxmeer
Johan Vullings en Vincent Buijssen gaan voor een driepunter in Boxmeer (Foto: Peter Kuijpers)

Derby Olympia’18-Volharding: een affiche om te koesteren

  •   keer gelezen   Voetbal

Als het gaat over ploegen uit Boxmeer, Vierlingsbeek of Overloon, zijn dat vaak prachtige derby’s met veel publiek. Een beetje zuur wellicht om hieraan te memoreren juist nu de getrouwen thuis moeten blijven. De poort op het Sportpark Pelzer blijft helaas op slot. Neemt niet weg dat dinsdag onze camera’s snorden in Vierlingsbeek en Boxmeer en spraken met betrokkenen. Waarvan akte.

Door: Peter Kuijpers

Als je bij UDI’19 in het clubhuis komt, hangen daar ingelijste wedstrijdaankondigingen van weleer. De wedstrijd van zondag in Boxmeer zou daar in het clubhuis uitstekend bijpassen. Derby’s die je nooit meer vergeet en onuitwisbaar in je geheugen zijn opgeslagen. Het duel van zondag in Boxmeer is er zo een. Aan het duel kleeft nog een extra tintje. Als koploper Volharding wint van Olympia’18, en daar bestond in Vierlingsbeek aan de koffieautomaat geen twijfel over, wordt het de winnaar van periode 1.

Tijmen Philips jeugdige aanvaller van Olympia’18

Moraal
Olympia’18 is wat aan het sukkelen, qua uitslagen dan. Speelde thuis gelijk tegen Heeswijk en ging schlemielig onderuit op eigen sportpark tegen het Udenhoutse SVSSS. Volgens trainer Wil Beijer had dat niets van doen met jeugdige inbreng in zijn team. Het waren het juist de sterkhouders, zeg maar ervaren spelers, die vooral tegen SVSSS niet thuis gaven of lelijk in de fout gingen. Het is allemaal bijgepraat en de winst voor de beker zondag in Limburg bij Sparta’18 vijzelde het wat geschonden moraal weer keurig op. Olympia’18 lijkt klaar voor het duel van zondag. Verlies betekent voorlopig afhaken, want of Volharding nog veel punten laat liggen is niet te verwachten. Dit gezien de prestatiespiegel van de Vierlingsbekers, die ze deze lopende competitie hebben opgebouwd.


Wil Beijer, trainer van Olympia’18 (screenshot: Kliksport)

Land van Cuijk
Volharding gaat als eens speer. Het gelijke spel tegen DAW Schaijk is niet echt een hold in de prestatiecurve van de ‘Bekers’ dit seizoen. Voor een dorp en een van de kernen van Boxmeer stokt het inwonersaantal op 2600. Althans, meldt Wikipedia bij de meest recente telling. Boxmeer telt er vijfmaal zoveel. Per 1 januari 2022 overigens wordt het één grote gemeente met de naam: Land van Cuijk. Voor voetbalclubs in de kernen maakt het allemaal niets uit en zullen zich sterk verbonden voelen met de oorspronkelijke naam. Vanzelfsprekend heerst er wel een grote rivaliteit tussen de vele clubs en dorpen. Vroeger had dat nog een groteskere uitstraling, vaak met ludieke acties voorafgaande aan de duels. Wedstrijden zonder publiek waren er sporadisch of als straf voor supporters uitspattingen. Of als er administratief de zaak werd getild met spelers en uitslagen. Wegens het ontbreken van mobiele telefoons en internet werd er vaak een postduif in een kooitje meegenomen waar de ruststand werd doorgegeven aan de getrouwen thuis. Mooie nostalgische beslommeringen nog terug te halen in vergeelde kranten of tijdschriften.

Oranje
Zondag gaat dat weer opnieuw plaatsvinden. Zonder publiek en zeker zonder die postduif. Olympia’18, vooral door de media als kampioenskandidaat bestempeld. De ploeg uit Boxmeer laat het wat afweten de laatste wedstrijden zoals eerder gezegd in dit artikel. De training liep dinsdagavond in ieder geval soepel en de mannen van trainer Wil Beijer hadden er zin in. Eerder begonnen om nog wat mee te kunnen pikken van Oranje dat streed voor WK deelname in Qatar. In Vierlingsbeek begon de training traditioneel om 19.45 uur en werd er niet eerder begonnen. Geen argument wat de winst zondag in Boxmeer kan garanderen. Om half drie wordt er afgetrapt op Sportpark Pelzer waar scheidsrechter Roy Manichand uit Veldhoven sportief gezien de wedstrijd in goede banen mag leiden.

Opening + gesprek met Johan Vullings, trainer van Volharding.


Gesprek met Vincent Buijssen, aanvaller van Volharding.

Gesprek met Wil Beijer, trainer van Olympia’18.

Gesprek met Tijmen Philips, aanvaller van Olympia’18.


Uitslagen:
Vianen Vooruit - Real Lunet 2-4

Stand:
1. Volharding 7-17
2. DAW Schaijk 7-15
3. Emplina 7-14
4. CHC 6-13
5. Olympia’18 7-13
6. SVSSS 6-11
7. Prinses Irene 7-10
8. Heeswijk 6-8
9. Helvoirt 6-8
10. Volkel 6-5
11. EVVC 7-4
12. Vianen Vooruit 6-3
13. Real Lunet 5-1
14. Venhorst 7-1

Uitslag 17 november
Vianen Vooruit - Real Lunet

Programma 18 november
SVSSS - CHC
Heeswijk - Volkel

Programma voor Zondag

DAW Schaijk-Vianen Vooruit
EVVC-Prinses Irene
Venhorst-SVSSS
Helvoirt-Heeswijk
Volkel-CHC
Olympia’18-Volharding
Emplina-Real Lunet

Meer berichten