<p>Tijn Daverveld geniet van zijn avontuur in Cyprus.</p>

Tijn Daverveld geniet van zijn avontuur in Cyprus.

(Foto: Rudolf van Gemert)

Voetbalavonturier Tijn Daverveld geniet in Cyprus: ‘Het hele land is voetbalgek’

  •   keer gelezen   Voetbal

WILBERTOORD/CYPRUS | Bij het gezin Daverveld in Wilbertoord is voetbal altijd een gezinssport geweest. Vader Ton en moeder Ingrid hebben verdienstelijk voetbal gespeeld en hun zonen Tijn en Syb hebben dit goede virus van hun ouders meegekregen. 

Door Rudolf van Gemert

Het voetballeven begon voor Tijn op 6-jarige leeftijd bij De Willy’s in Wilbertoord. Op 8-jarige leeftijd ging Tijn (nu 21) al voetballen bij PSV Eindhoven en zich verder ontwikkelen. “Ik heb toen veel geleerd van trainer Peter Uneken en assistent André Ooijer. Ik heb daar mijn eerste profcontract gekregen en mocht aanvoerder zijn van het beloftenteam”, vertelt hij. “Met PSV hebben we een tien dagen durend toernooi in Qatar gespeeld. Daar zag je veel luxe en alles was indrukwekkend. De keerzijde van Qatar kregen we niet te zien, zoals je dat richting het WK 2022 ziet. In 2015 kwam ik in het Nederlands team onder 17 en dat voelde geweldig.” 

Stap naar het buitenland
Tijn maakte afgelopen zomer voor het eerst de stap naar het buitenland met zijn vrouw Anne (met wie hij zoon Noah heeft gekregen). “AEL Limasol op het hoogste niveau in Cyprus is mijn nieuwe club en uitdaging geworden. Het is een mooie kans en ik heb zelfs voorronde Conference League gespeeld. Dat is toch wat anders dan de Keuken Kampioen Divisie met Jong PSV. We hebben nu een nieuwe Griekse trainer, dat is natuurlijk weer even wennen. Onze voertaal is Engels en dat gaat me goed af. Mijn teamgenoten waren direct heel hulpvaardig en lieten me snel thuis voelen. Onze buurman en collega-voetballer bij de club is Elber Evora. Hij is in Nederland geboren en heeft voor Feyenoord en AZ gespeeld. Elber heeft ons veel op weg geholpen.”

‘Ik wil blijven groeien als voetballer en als persoon gewoon gelukkig zijn, en op zijn tijd terugkomen in Wilbertoord’

Meer fysiek
Tijn krijgt in Cyprus te maken met een ander voetbal dan hij bij PSV gewend was. “Het voetbal is meer fysiek en resultaat is heel belangrijk. De competitie is gelijk aan die van België. Aan het einde van de competitie spelen de eerste zes clubs opnieuw voor het kampioenschap. AEL Limasol is vorig jaar derde geworden. Heel Cyprus is voetbalgek en is daarnaast ook een mooi land met bijna altijd goed weer. Het is voor mij een goede stap voorwaarts in de toekomst.”

Grote voorbeeld
“Mijn grote voorbeeld is nog altijd Sergio Ramos van PSG, hij speelt op dezelfde positie als ik”, zegt Tijn. “Hij is fanatiek, maar gaat ook vaak over de streep en krijgt rode kaarten. Ik ben ook fanatiek, maar zoek geen rode kaarten. Bayern München blijft mijn droomclub. Ik wil blijven groeien als voetballer en als persoon gewoon gelukkig zijn, en op zijn tijd terugkomen in Wilbertoord.”

Meer berichten