Jans: 'Volgend seizoen gaan we vlammen'

  •   keer gelezen   Voetbal
SCHAIJK – Trainer Michiel Jans (36) van Odiliapeel/Braks Groep is er van overtuigd: “In dit team zit nog veel rek, daar gaan we nog van horen.” Mooie woorden van de trainer van voetbalclub Odiliapeel die als ambitie heeft ooit in de Hoofd- of Topklasse te belanden.

Door: Peter Kuijpers

[image=141209]

Jans speelde tot zijn 29e in het eerste team van DAW. Een knagende rugblessure dwong hem tot opgave. Michiel Jans: “Na mijn periode als voetballer heb ik me geprepareerd op het geven van trainingen. Ik ben begonnen in de jeugd. Ik werd assistent-trainer bij het eerste team van DAW dat toen in de vierde klasse speelde. De gemeente Landerd heeft afgelopen jaar voor DAW een schitterende accommodatie neergezet. Ik kom er nog wekelijks en train daar een F-team.” Drie jaar geleden ging Jans in Odiliapeel van start. De club van de Oude Dijk speelde toen nog vierde klasse, maar degradeerde. “Dat was jammer, maar daar moet je ook reëel in zijn. We zijn nu lekker aan het bouwen en dat gaat zijn rendementen opleveren. We hebben een jong team met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Je ziet er ook steeds meer voetbal in komen. Dat is een teken dat mijn aanpak werkt.”

Professioneler
Odiliapeel is een klein kerkdorp met ongeveer 2.000 inwoners. Ooit gesticht in 1922 als ontginningsdorp, dat toen Terraveen werd genoemd schrijft Wikpedia. De voetbalclub telt vijf seniorenteams, tien jeugdteams en twee teams met voetballende vrouwen. Een club met een doel en een club die de nieuwe middelen niet schuwt. “We willen de zaken zeker professioneler aan gaan pakken hier. Dat gaan we doen met video-opnamen en wedstrijdanalyses. Het is erg leuk dat je bij bepaalde meningsverschillen of andere discussies beelden kunt laten zien. We trainen hier op dinsdag en donderdag. Dinsdag is de training gericht op conditie en doen we dat met het eerste en tweede team samen. Donderdag kijken we alweer meer naar de wedstrijd van zondag en trainen we apart. Mijn prima assistent Aswin Noijen pakt dan het tweede team voor zijn rekening.”

De goede weg
Odiliapeel bezet in de vijfde klasse-G samen DSV en Constantia de gedeelde vierde plek. De club maakt zich op voor de herstart van de competitie op 24 februari. “We spelen dan gelijk uit naar Constantia in Wanrooy. Ik leef daar naar toe. We zijn gestart met twaalf spelers voor het eerste elftal. Erg mager, maar inmiddels is dat uitgebreid tot een selectie van 15 man. Er zijn tot nu toe weinig blessures geweest. Wel mensen in militaire dienst, of soms om studieredenen verhinderd zijn. Het elftal moet alleen nog wat stabieler worden. We speelden uit 2-2 bij koploper FC Uden, maar een week later gingen we met 0-4 het schip in thuis tegen De Zwaluw. Het is de onervarenheid en soms de ouderen die het niet op het veld direct over kunnen brengen. Dat is een proces, maar we zijn op de goede weg. Het verschil met ons tweede team, dat 4e klasse speelt, is nog te groot. Daar moet ook meer balans in gaan komen.” Michiel Jans wil hogerop met zijn team, maar ook met zijn rol als trainer. “Ik wil uiteindelijk naar de hoogste klasse in het amateurvoetbal, maar daar moet ik nog wat cursussen voor gaan volgen. Het is een uit de hand gelopen hobby denk ik dan maar.” We houden ons vast aan de woorden van de Odiliapeel-trainer: “Het volgende seizoen gaan we vlammen”. Getekend, Michiel Jans.
Meer berichten