Seddiqi: 'Negen en een half' uit Afghanistan

  •   keer gelezen   Voetbal
UDEN - Vijftien jaar geleden vluchtte het gezin Seddiqi vanuit Afghanistan naar Nederland. Vader Seddiqi, orthopedisch chirurg in de hoofdstad Kabul, zag aankomen dat de Taliban het land zou overnemen en wilde niet onder dit bewind werken. Mede ook omdat zijn vijf kinderen dan niet zouden mogen studeren. Eén van zijn twee zonen, Mustafa, voetbalt tegenwoordig in het eerste team van UDI'19.

Hoewel Mustafa nog maar zeven jaar oud was toen hij in Nederland neerstreek kan hij zich nog best wat herinneren van Afghanistan. Mustafa Seddiqi: "Zeker, bepaalde dingen vergeet je niet. Daarbij ben ik in 2008 teruggeweest, toen was de oorlog uiteraard voorbij. Om daar terug te komen is wennen. Ik voel me zowel in Afghanistan als in Nederland toch een beetje een buitenlander hoewel ik gewoon een Nederlands paspoort heb en hier alles heb meegemaakt van kinds af aan. Thuis wordt echter gewoon Perzisch gesproken, ik ben tweetalig opgevoed. Misschien dat mijn ouders in de toekomst nog eens teruggaan. Door zijn werk gaat Papa nu ook al een aantal keer per jaar terug naar Kabul."

[image=209995]

Via Friesland naar Uden
De eerste jaren in Nederland bracht de Familie Seddiqi in Friesland door. "Daarom belandde ik ook in de jeugdopleiding van Heerenveen", zegt Mustafa, "Toen we naar Uden verhuisden kwam ik eigenlijk automatisch bij UDI'19 terecht. Het is vanaf dat moment altijd mijn cluppie geweest, nog steeds." Inmiddels is hij echter 22 jaar en vooral gebaat bij veel te spelen. Het vreet aan hem nooit een echte basisplaats te hebben afgedwongen. "Ik zit nu drie jaar bij de selectie en ik heb wel kansen gekregen van Chris van den Dungen vooral, maar nu ook van deze trainer. Het is belangrijk voor me om zoveel mogelijk te spelen, dan ontwikkel ik mezelf ook." Het is ook de reden dat Mustafa Seddiqi nog niet helemaal zeker weet of dat hij wel op zijn geliefde Parkzicht gaat blijven. "Ik twijfelde vooral voor de winterstop heel erg, en nu eigenlijk nog wel een beetje. Als ik hier niet echt aan spelen toekom dan is het misschien beter als ik eens ergens anders naartoe ga. Ik wil dan wel het liefste op tenminste 1e Klasse-niveau blijven acteren. Er hebben wel al een stuk of drie clubs mij gebeld maar dat was meer informeel. Ik ga de komende weken bekijken hoe het zich allemaal ontwikkelt, de selectie van UDI'19 is ook nog niet helemaal rond voor volgend jaar."

[image=221769]

Negen en een half
In de jeugd van UDI'19 speelde Mustafa Seddiqi vooral als linksbuiten, maar dat is niet zijn plek vindt hij zelf. "Nee, ik mis de absolute snelheid van een buitenspeler. Ik zie mezelf meer als een 'negen en een half', iemand die in de spits kan spelen maar ook net daarachter. Onder Chris van den Dungen, waarvan ik best wel vertrouwen kreeg, speelde ik soms achter Sam Wassenberg en dat lag me wel." Dat is ook wel logisch want Mustafa Seddiqi heeft toch een goed gevoel voor positie kiezen in het strafschopgebied, kan aardig koppen en heeft een neusje voor de goal. Onlangs was het opvallend te zien dat hij als invaller voor de geschorste Kevin van Veen meteen maar de penalties voor zich opeiste. Vervolgens scoorde hij ook met opvallend gemak en vanzelfsprekendheid. "Ik ben een zekerheidje als strafschopnemer. Ik neem ze altijd als het moet. Daarbij vind ik als spits dat je ook de strafschoppen voor je rekening moet nemen. Daar ben je spits voor."

Rechten
De vader van Mustafa heeft overigens woord gehouden. Ook Mustafa is namelijk druk aan het studeren geslagen. "Ik doe nu rechten in Tilburg maar misschien dat ik volgend jaar overschrijf naar Nijmegen." Het voetbal zit hem echter ook in het bloed, is hem ook al door zijn vader meegegeven. "Ik kwam er laatst op een feestje achter via oude vrienden van hem dat Papa vroeger ook aardig kon voetballen. Hij was in Kabul een getalenteerde centrale verdediger. Leuk om te horen was dat, zelf heeft hij het daar niet echt over. Mijn broer heeft trouwens ook aardig gevoetbald maar door zijn studie is dat verwaterd. Hij zit nu in een universiteitsteam maar dat is meer voor de lol. Nee, voetbal is echt wel mijn passie, altijd geweest ook. Ik wil dit jaar met UDI'19 dan ook goed afsluiten, het afgelopen paasweekend was niet best voor ons." Als laatste willen we nog weten of Mustafa fan is van een Afghaanse club of dat er toch een Nederlandse favoriet is. "Ik ben altijd al voor Feyenoord geweest. Dat komt door mijn broer, die heeft me dat meegegeven." Mustafa Seddiqi moet gaan trainen, het is donderdagavond. Zondag krijgt de Ujese negen en een half tegen Nuenen waarschijnlijk weer een kans als nummer negen. (Willy Rooyakkers)

Meer berichten