Kilsdonks talent: Marleen en Rens van Vugt

  •   keer gelezen   Voetbal
DINTHER – Een prachtig project: de wederopbouw van de Kilsdonkse watervluchtmolen uit 1880 die bezoekers trekt uit alle windstreken en zelfs van Europa of daarbuiten. Het project is voltooid met als resultaat een statige molen compleet met waterrad. Tegenover dit pronkstukje staat de verbouwde boerderij van de familie van Vugt. Onze aandacht gaat naar Rens (20) en Marleen van Vugt (22). Rens voetballend bij Avesteyn, waar Marleen fraaie zesjes produceert bij korfbalclub Altior. Een verhaal van een bijzondere sportfamilie.

Door: Peter Kuijpers

[image=263563]

Vader Hans van Vugt was een begenadigd voetballer bij Nooit Gedacht en bij Avesteyn. Maakte ooit een overstap naar Blauw Geel’38, maar had hield het na een week al voor gezien met als reden: heimwee. De kroost Marleen korfbalt bij Topklasser Altior en Rens en Joost spelen bij Avesteyn in respectievelijk het eerste en A1. Geheel volgens de bestaande etiketten beginnen we met Marleen van Vugt die met gezondheidswetenschappen (Health and Career) een masteropleiding volgt. Korfbal kent een zomercompetitie en een zaalcompetitie. Vorige week is de zaalcompetitie van start gegaan. Lekker in de warme zaal of liever buiten is dan de vraag? "Ik weet dat voor veel korfbalsters binnen het belangrijkste is. Het spel gaat wat sneller en vaak ook meer publiek. Persoonlijk speel ik liever buiten. Dat is in mijn geval ook beter voor mijn spieren." Het gras en wellicht het spelen op voetbalschoenen geeft een totaal ander soort korfbal. "Vaak speel je op kunstgras buiten, dat is altijd nog beter dan de harde zaal. Voor wedstrijden op gras heb ik voetbalschoenen, maar niet die rare gekleurde dingen zoals die van mijn broer."

[image=263565]

Nuttig aanwijzingen
Coach bij Altior is Pieter van den Brink. Altijd aan de lijn in maatpak en stropdas. Marleen van Vugt: "Ja, dat klopt. Pieter is een prima trainer voor ons. Je krijgt de kans jezelf te ontwikkelen en daar stuurt hij goed in bij. Hij is ook sociaal en probeert je mentaal ook sterker te maken. We spelen nu sinds kort met een andere vakbezetting. Het is allemaal bespreekbaar, dat siert hem bijzonder. Hij is ook niet bang om te wisselen als dingen niet lopen. Soms mag hij wel wat harder worden tegenover ons als dat nodig is." Altior kwam vorig jaar als kampioen naar de Topklasse in de zaal en wist zich prima te handhaven. "Daar hebben we hard voor moeten knokken. We moeten alleen nog wat zelfbewuster worden. De balans moet goed zijn in het team, dat op de eerste plaats." Wie naar Altior gaat kijken, valt ongetwijfeld de van de tribune fel coachende mevrouw Tonnie op. "Haha, ja dat is de moeder van voetballer Theo Lucius. Het klinkt misschien raar, maar zij geeft uiterst nuttige aanwijzingen. Ik heb er altijd veel aan."

Ontwikkeling
Rens van Vugt is student Technische Bedrijfskunde. Voetbalde slechts één jaar in A1 en ging toen in overleg over naar het eerste team van Avesteyn. Van Vugt: "Ik vond dat beter voor mijn ontwikkeling. Het was een keuze. Ik was nog jong, maar achteraf ben ik blij dat ik de stap heb gemaakt. We kunnen meestal wel een wedstrijd aanvallend beslissen. Het team staat altijd wel goed. Verdedigend staat daar Pieter Kuijpers, dat is een topverdediger die nog in elke Hoofdklasser geen slecht figuur zou slaan. Door zijn werk kan hij vaak wat minder trainen. Bij Avesteyn wordt dat opgelost en is hij uiterst nuttig voor ons." Waar ligt de toekomst voor flankspeler van Vugt. Wil een speler een stap hoger maken, is dan meestal de vraag? "Op dit moment nog niet en kan ik me prima ontwikkelen bij Avesteyn. Dat is beter voor mij. Wellicht in de toekomst, maar voorlopig nog niet. We staan voor het eerste jaar in de derde klasse en dan nu al in het linkerrijtje, dat is toch hartstikke mooi."

[image=263564]

Kalk aan de schoenen
Van Vugt is nog een ouderwetse links of rechtsbuiten met kalk aan de schoenen. Waar vind je ze nog? "We switchen veel hoor. Ik ben rechts, maar op links kan ik lekker naar binnenkomen. We moeten alleen waken dat we ons niet gaan overschatten. Daar zorgt overigens onze trainer Antwan van Rijn wel voor. Hij waakt voor een te grote euforie en zet ons vaak met beide benen weer op de grond. Ik vind hem een persoonlijkheid en kan als het moet wel degelijk uit zijn slof schieten. Soms is dat wel eens nodig bij ons."
Meer berichten