Perikelen laatste half jaar top amateurs

  •   keer gelezen   Voetbal
UDEN/OSS - Het is alweer bijna 2010, het eerste half jaar van het zoveelste voetbalseizoen zit er weer op. Zoals altijd is binnen een maand of vier alles weer anders geworden in het regionale topamateurvoetbal. Even een kleine tussenbalans opmaken.

Door Willy Rooyakkers
Foto's Peter Kuijpers.


[image=123434]

UDI'19

In Uden zijn ze momenteel tevreden. Hoe kan het ook anders want UDI'19 draait ook in de Hoofdklasse B weer redelijk mee. Na een zeer knappe titel in de 1e Klasse, behaalt met overwegend eigen kweek, is men dus ook tegen de meeste teams in de Hoofdklasse opgewassen. Theoretisch doen de Parkzichters zelfs gewoon mee om de eerste zes plaatsen wat wil zeggen dat er een kans is om zich te plaatsen voor de nieuw te vormen topklasse. Je weet het maar nooit. Het zou een enorme verrassing zijn maar tussen de regels is al te horen dat de beleidsbepalers in Uden er niet meer keihard voor weglopen.
Een behoorlijke tegenvaller was wel de mededeling van trainer John Meijs met als inhoud dat hij volgend seizoen naar een andere club wenst te gaan. De Vlijmenaar wil om persoonlijke redenen liever in de buurt trainen en deze wens is inmiddels met RKDVC ook in vervulling gegaan. UDI'19 moest dus op zoek naar een nieuwe trainer en werd gebombardeerd met sollicitaties. Uiteindelijk werd er zeer weloverwogen gekozen voor Chris van den Dungen, een trainer waar ze in Uden enorm veel vertrouwen in hebben. Achter de schermen wordt er nu geinventariseerd betreffende de spelersgroep voor volgend seizoen. Het is de bedoeling dat de Udenaren ook nog een paar gerichte versterkingen gaan halen. Deze eventuele nieuwelingen zullen dan wel door de gerichte assesmentprocedures van specialist Theo van den Dungen heen moeten komen.

[image=123432]

Blauw Geel

Blauw Geel staat bovenaan in de 1e Klasse en is dus in een rap tempo bezig de nare smaak van vorig jaar weg te werken. Dat men de titel aan het veel kariger gebudgetteerde UDI'19 moest laten deed veel pijn in Veghel en was eigenlijk ook wel enigszins teleurstellend te noemen. Dit seizoen doet men echter wat het doen moet en zijn de resultaten goed te noemen. Trainer Maarten van Vugt heeft inmiddels weer een jaar bijgetekend en zal daarom de selectie nog meer naar zijn hand kunnen zetten. De kans lijkt aannemelijk dat er een paar spelers zullen afvloeien en er jeugd vanuit de eigen kweek bijkomt. Dat is namelijk het beleid wat de Veghelse club nu ook wil gaan inzetten. En waarom niet? Er lopen met ondermeer Mols, Dingel, Van der Sande en Biyadat al sowieso een paar aardige eigen spelers rond. Misschien dat bijvoorbeeld een Enis Genc wat dat betreft ook een optie zou zijn. De Veghelaar zegde onlangs zijn contract bij Dijkse Boys op. Het is natuurlijk ook van de gekke als een club als Blauw Geel, met zoveel goede jeugd, dienende spelers van buitenaf zou moeten halen. Dat is onnodig en dat zien ze nu in Veghel ook eindelijk in. Wat dat betreft dient UDI'19 op het moment als goed voorbeeld. Na de winterstop zal Blauw Geel plaatsing voor de Hoofdklasse veilig stellen, zoveel is wel zeker gezien het feit dat er zeker drie clubs zich gaan plaatsen. Daarna moet men goed mee gaan doen op het hogere niveau. Assistent-coach John-Paul Willems, bekend om zijn Bobby Haarms hersteltrainingen, stopt er vanwege tijdgebrek wel mee. Aannemelijk is dat de rol van clubman Lodewijk van Helvoort op technisch gebied groter zal gaan worden.

[image=123430]

JVC Cuijk

In Cuijk wilde men dit jaar met JVC met een schone lei beginnen en constant bij de eerste vier staan om plaatsing voor de Topklasse af te dwingen. Er zit weliswaar verbetering in het spel in vergelijking met het vorige seizoen maar helemaal content zijn ze aan de oevers van de Maas nog steeds niet. JVC zal nog hard moeten werken om ook daadwerkelijk in die Topklasse terecht te komen. Eerlijk is eerlijk: gezien het budget is dit een keihard gestelde doelstelling door de beleidsbepalers. En terecht, want het materiaal is navenant aanwezig. Inmiddels is bekend geworden dat trainer Willie Willems aan het einde van het seizoen JVC de rug toekeert. 'In onderling overleg', zoals dat altijd zo mooi heet, is dit besloten. Inmiddels is JVC voor 99% rond met een nieuwe trainer, deze zal waarschijnlijk in de eerste week van januari bekend worden gemaakt. Eigenlijk moeten er alleen nog wat details op papier worden gezet.
Het is te hopen voor JVC dat men na de winterstop wat minder wisselvallig presteert. Nu wordt de ene week Gemert met 6-1 weggespeeld om vervolgens bij UDI'19 met 1-0 te verliezen. Gezien de kwaliteit binnen de Cuijkse selectie mag dit niet gebeuren. Voor deze regio is het een must dat de Cuijkenaren zich gaan plaatsen voor de Topklasse. JVC hoort daar gewoon volgend jaar te spelen.

[image=120715]

[image=123433]

Gemert

Ook Gemert heeft de Topklasse als doel. Geen onrealistische gedachte van de Molenbroekers die soms schitterend voetbal laten zien en zich ook koploper mochten noemen. Door nederlagen tegen JVC en Dijkse Boys moet men echter weer een klein stapje terug doen. Gemert heeft nu eenmaal een mooi elftal als iedereen fit is maar bij een paar blessures valt men al snel ver terug. De selectie is wat te smal, dat weten ze zelf maar al te goed. In Gemert hebben ze echter niet de financiële middelen zoals elders. De verloren bekerwedstrijd tegen WHC (2-2, verloren na strafschoppen) was wat dat betreft héél erg zuur want met een volgende ronde tegen Ajax had men meer armslag richting budget gekregen. Gemert was in die wedstrijd ook nog eens de veruit betere ploeg. Momenteel is men achter de schermen toch ook bezig om te kijken of de selectie niet wat breder gemaakt kan worden richting volgend jaar. Geen overbodige luxe, zo lijkt het. Dit seizoen is dus plaatsing voor de Topklasse het devies maar misschien kan er stiekem ook worden gehoopt op een titel. 'Heel' blijven is dan dus wel belangrijk. Wie over het laatste half jaar van Gemert praat moet toch ook even de naam Bas van der Reijken vernoemen. Wie nu al 17 treffers op zijn naam heeft staan mag gerust een fenomeen worden genoemd. Of 'El Rifle' zoals er gekscherend wel eens wordt geroepen. Oh ja, Bert Ruijsch verlengde al in oktober zijn contract als trainer van Gemert. Logisch want zelden ziet men een combinatie zoals Ruijsch en Tonnie Beekmans (technisch manager) die het zo goed met elkaar eens is als het over voetbal gaat. Daarbij presteert Ruijsch geweldig. Qua resultaat maar ook qua spelontwikkeling in het team.

[image=123431]

[image=123435]

OSS'20

In Oss heeft inmiddels trainer Maurits Pol weer bijgetekend bij de plaatstelijke trots OSS'20. Opvallend, want na een slechte seizoensstart zat hij minder lekker op zijn stoel als hij misschien gewenst had. Pol en zijn spelers rechtten echter de rug en haalden wat betere resultaten binnen. De Ossenaren zullen het zeker tot het einde van het seizoen lastig houden om in de Hoofdklasse te blijven maar strijd wordt er inmiddels volop geleverd. Gezien de mogelijkheden doet Pol het niet eens zo slecht maar er zullen wel nog flink wat punten bij moeten komen. De laatste weken wordt OSS'20 in ieder geval niet meer weggespeeld omdat men verstandelijk heeft gekozen voor een wat meer defensieve speelstijl. Minder tegendoelpunten betekent immers meer vertrouwen en van daaruit kan meer weer gaan bouwen. Het is in ieder geval een teken van standvastig beleid dat OSS'20 het contract van Maurits Pol heeft verlengd. Rust en continuiteit zijn de hoekstenen van een succesvolle club. Gelukkig hebben ze dat bij OSS'20 inmiddels door.
Meer berichten