De droom: samenwerken in onze Hof(tuin) van Uden
De droom: samenwerken in onze Hof(tuin) van Uden

Samenwerking tussen Hof van Uden (Knarrenhof) en DUW

Wonen 1.134 keer gelezen

UDEN | Ter gelegenheid van de manifestatie Udense Kracht op 7 oktober waar Udense burgerinitiatieven zich presenteren, hebben de alternatieve woonvormen Hof van Uden en DUW (Duurzaam Udens Wonen) de handen ineen geslagen. Op het eerste gezicht lijken er meer verschillen dan overeenkomsten, maar niets is minder waar.

Enerzijds richt Hof van Uden zich meer op medioren en senioren, die bij voorzieningen in het centrum of in een zorgcirkel willen zitten. De 200 inschrijvers bij www.knarrenhof.nl wensen zelfstandige woningen rond een tuin met een gezamenlijk Hofhuis. Het concept gaat uit van zowel sociale- als vrije sectorhuur en koopwoningen. Ze maken afspraken over naoberschap. Daarentegen willen de initiatiefnemers van DUW willen juist in het buitengebied een locatie om daar op ecologische basis een wijk met een variëteit aan leeftijden en woningen een woongemeenschap te vormen. Echter de overeenkomsten zijn dat ze beiden betaalbare grond nodig hebben en ze beide niet de gebaande paden betreden van door projectontwikkelaars voor hen bedachte huizen en wijken maar ze kiezen allebei voor een CPO traject.

De overheid geeft aan CPO en dergelijke burgerinitiatieven te willen faciliteren. Het blijkt het in de praktijk nog moeilijk om aan dat voornemen vorm te geven. Alhoewel, bij de Provincie Brabant gloort er een lichtpuntje. Onlangs heeft de provinciale Staten 2 moties aangenomen, een over het stimuleren van CPO-trajecten ( Ruim baan voor zelfbouw) en een over nieuwe woonvormen (Ruim baan voor nieuwe woonvormen), waaruit blijkt dat ze hun woorden kracht bij willen zetten. 

Het Hof van Uden en DUW willen met hun presentatie op Udense Kracht de mindset van bestuurders, grondeigenaren, projectontwikkelaars, aannemers en toekomstige bewoners een boost van vertrouwen geven, zodat er gebouwd kan worden aan een duurzame toekomst. Udense Kracht vindt plaats in Theater Markant, van 13.00 tot 18.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant