Uden is 34 huurwoningen en een nieuwe straatnaam rijker

  •   keer gelezen   Wonen

UDEN | Uden is 34 energiezuinige huurwoningen rijker. De bouw, gelegen aan Zuster Theodardahof, startte in mei vorig jaar en ging snel dankzij de inzet van een prefab woningconcept. Begin januari werden tien woningen van Area opgeleverd. De laatste woning van Vastwas, in totaal 24, wordt op 23 februari opgeleverd.

De woningen zijn verdeeld over zes bouwblokken. De tien sociale huurwoningen van Area zijn bestemd voor één- en tweepersoonshuishoudens. De woningen van Vastwas worden verhuurd in het middeldure huursegment. Ze zijn iets ruimer opgezet dan de woningen van Area en daardoor geschikt als eengezinswoning.

Samenwerking
Vastwas zette al in 2016 de eerste stappen naar de realisatie van deze wijk, wat leidde tot de samenwerking met Area. Vervolgens is Hendriks Coppelmans Bouwgroep benaderd voor de realisatie van het project. Zij maakten het project haalbaar met hun betaalbare woningconcept Budgetwoning: woningen met een slimme woonplattegrond die door een doordachte bouwmethode met prefab-elementen snel gebouwd kunnen worden. Onderdeel van de planvorming van Zuster Theodardahof was de landelijke pilot ‘Democratic Challenge’. Dit co-creatie proces met bewoners, initiatiefnemers en de gemeente had als doel om de verschillende initiatieven binnen het gebied President Kennedylaan, Loopkantstraat en Volkelseweg met elkaar in samenhang te brengen. Dit heeft onder andere tot een verkeersveilig plan geleid, waarin het groene karakter van de buurt is behouden en de bouwhoogte is afgestemd op de hoogte van de bestaande bebouwing.

Energieneutrale woningen
Alle woningen in het project zijn energiezuinig en hebben zonnepanelen. De woningen van Area zijn energieneutraal en wekken daarmee genoeg energie op die nodig is voor verwarming en ventilatie van de woning. De woningen worden verwarmd door middel van een bodemwarmtepomp. Ook aan flora en fauna is gedacht. Zo worden er vleermuiskasten aangebracht in de kapgevels en is het project voorzien van een regenwater-infiltratieriool. Hierdoor wordt het regenwater bij stortbuien langer vastgehouden in het gebied.

Nieuwe straatnaam
De inbreidingswijk aan de Volkelseweg, achter het tankstation, kreeg een nieuwe straatnaam. Alle woningen liggen aan het Zuster Theodardahof. De naam refereert aan Zuster Theodarda van Schie. Zij vestigde zich in 1912 als eerste missiezuster in Uden. Onder haar leiding kreeg het Retraitehuis verder gestalte. Zuster Theodarda overleed op 27 oktober 1961.

Meer berichten