De afwerking van de bouw gaat de laatste fase in.
De afwerking van de bouw gaat de laatste fase in.

Nieuwe start in Het Klavier in Uden, nog plek voor drie bewoners

Wonen 1.477 keer gelezen

UDEN | Paul Hoefs (27) is een van de bewoners die in april zijn intrek gaat nemen in Het Klavier in Uden. Dit nieuwe ouderinitiatief, in samenwerking met ZorgWiel, is nog in aanbouw. De buitenmuren staan, de afwerking gaat de laatste fase in. Een spannende periode gaat aanbreken voor Paul en zijn nieuwe medebewoners Loes, Judith, Randy, Jet, Serena, Rik, Lisanne, Mark, Marco en Erin.

“We hebben een mooie homogene groep samen kunnen stellen, met jongens en meiden tussen de 17 en 35 jaar oud”, zegt Rob Hoefs. “Daar is veel aandacht aan besteed. Simpelweg omdat het erg belangrijk is dat alles klopt voor onze kinderen in Het Klavier. Onze zoon Paul kent iedereen, van bijvoorbeeld school en de dagbesteding. Deze nieuwe bewoners kunnen goed met elkaar overweg. Ze hoeven niet per se echte vrienden te zijn, maar wel samen een echt huishouden kunnen draaien. Samen ontbijten en dineren willen we stimuleren, dat geeft een gezamenlijke band. Daarom zijn in de nieuwbouw een grote keuken en de woonkamer de belangrijkste ruimtes. We willen dat het een thuis wordt; dat is ons ideaalplaatje. Bij elkaar passen en bij elkaar horen; daar gaat het om in Het Klavier." Het is ook van belang dat ouders het met elkaar kunnen vinden. "Je komt elkaar tegen, er moeten dingen geregeld worden. Ouders met dezelfde idealen en denkbeelden. Ouders die zich betrokken voelen. Dat loopt al erg goed. Voor de plekken die nog vrij zijn hopen we nieuwe bewoners en ouders uit de regio te vinden die in dit plaatje passen. Het bestuur doet het werk, maar er blijven vele leuke taken over, zoals de activiteitencommissie en een tuincommissie. Daarin liggen rollen voor de ouders en de bewoners.”

'Anders vasthouden'
Rob vervolgt: “Toen we dit ouderinitiatief zes jaar geleden opstartten wisten we niet wat het allemaal in ging houden. Ik werk in het onderwijs, sector Zorg en Welzijn en zag onze mbo-studenten stages lopen bij grote instellingen. Daar had ik geen goed gevoel bij. Mijn vrouw Marleen en ik moesten er niet aan denken dat dit later een plek zou worden voor onze zoon. We zijn nog jong, maar je beseft op een bepaald moment dat je niet het eeuwige leven hebt. Je ergste nachtmerrie is dat je kind onverzorgd achter blijft. Paul heeft twee oudere zussen, die hun broer zeker goed zullen opvangen, maar dat vinden wij niet hun taak. Hij is ónze zorg. En dus wilden wij een goede oplossing, zodat onze dochters dat niet hoeven te doen later. Het Klavier geeft ons nu al een heel goed gevoel. Hoewel ik ook besef dat het nog wel een moeilijk moment zal gaan worden, wanneer hij op 1 april gaat verhuizen. Daar moet ik nog wel aan wennen. Herman de Jong van ZorgWiel zei: ‘Je gaat je zoon niet uit handen geven, maar anders vasthouden.’ Dat raakte me zo. Want zo willen we het ook graag zien.”

Helpen met koken en poetsen
Paul vindt het leuk dat hij in Het Klavier gaat wonen. “Ik ken de andere bewoners allemaal, van school en van het logeren. Het is leuk om bij hen te gaan wonen. Ik denk dat we lekker gaan eten de eerste dag. En spelletjes doen. Ik vind Mens Erger Je Niet leuk en ganzenborden. In Het Klavier krijg ik taakjes. Helpen met koken en poetsen, samen met de leiding. Een klein beetje maar. Ik oefen thuis al. Ik krijg straks een eigen kamer, maar ik weet nog niet welke. Kletsen en spelletjes doen is het leukste. En ik kan bij de zorgboerderij en bij Muzerijk blijven werken. Ik vind daar papier snipperen leuk en taakjes doen voor de school. Maar ook houtzagen is leuk en voor de dieren zorgen.” Rob Hoefs: “We zijn blij dat we dit samen met ZorgWiel gaan doen. We zijn gaan praten en wisten direct: dit is wat we zoeken. Het was een match zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen. Hun waarden passen bij ons. De bewoners krijgen wat ze nodig hebben, er wordt niet constant op de klok gekeken. Ook de medewerkers die kwamen solliciteren, zijn mensen die niet op de klok werken. Zij zoeken ook vrijheid in hun werk en willen tijd besteden aan de bewoners. Beter kun je het niet hebben. In Het Klavier komen geen cliënten te wonen, maar mensen.”

Plek
"We hebben bij Het Klavier gekozen voor 24/7 uur zorg in huis. Inwonende zorg. Zodat we niet afhankelijk zijn van het inbellen van personeel op het moment dat het nodig is. Dit geeft een veilig gevoel. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Daarvoor moesten we groter gaan denken, om meer financiële armslag te hebben. Vandaar dat we veertien plekken hebben gecreëerd. Hiermee kunnen we de 24/7 zorg garanderen. We kunnen nog drie bewoners verwelkomen. We zoeken bewoners uit de regio, zonder gedragsstoornissen, (ZZP-indicatie 4, 5 of 6) die bij de andere bewoners passen." Voor meer informatie kijk op de website: www.hetklavier-uden.nl of neem contact op met Rob Hoefs 06-5711 4855 of via ZorgWiel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant