Verkoopprijzen in Uden-Veghel-Boekel met 20 procent fors gestegen

  •   keer gelezen   Wonen

REGIO | De woningmarkt in Brabant Noordoost blijft ongekend krap. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2021 van de NVM. Cijfers gaan weer door het plafond met ongekende prijsstijgingen, schaarste en overbiedingen. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2020 valt op dat in een groot deel van Brabant Noordoost de gemiddelde verkoopprijzen sterk zijn gestegen, soms met meer dan 20 procent, bijvoorbeeld in Uden-Veghel-Boekel.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in Noordoost Brabant in het eerste kwartaal van 2021 naar 379.000 euro (landelijk 385.000 euro). Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 van bijna 17 procent. De laatste 20 jaar is dit niet meer voorgekomen. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden circa 870 woningen te koop, 47 procent minder vergeleken met een jaar geleden. Dit is een diepterecord sinds 1995 toen deze meting werd gestart. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in het eerste kwartaal 2021 uit op een historisch dieptepunt van 1,7. De koper kan dus opnieuw uit minder dan twee huizen kiezen. 

Alle seinen op rood
NVM-afdelingsvoorzitter Henk van Vliet over de laatste cijfers: “Wat er gebeurt op de huizenmarkt, zo zout heb ik het nog nooit gegeten. Alle seinen staan inmiddels op rood. De lage rente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten zorgen voor krapte en jagen de prijzen verder omhoog.” Toch denken ze kleine signalen te zien waar er een afvlakking is waar te nemen in de prijsstijging. “Meer en meer kopers willen niet meer meedoen aan deze ratrace. En de recente aanpassingen in de overdrachtsbelasting hebben ook enige invloed. Niettemin is er nog altijd een groot tekort aan woningen. Hiervoor ligt er een schone taak bij bestuurders en de politiek.”

Lokale verschillen
In vergelijking met het laatste kwartaal van 2020 valt op dat in een groot deel van Brabant Noordoost de gemiddelde verkoopprijzen sterk zijn gestegen, soms met meer dan 20 procent, bijvoorbeeld in Uden-Veghel-Boekel. In de Langstraat, de regio Oss en groot-’s-Hertogenbosch stijgen de prijzen met 12 tot 15 procent. Maar de prijs per vierkante meter in ’s-Hertogenbosch stijgt minder, zo’n 8 procent. Dat laatste is met name te verklaren door de relatief veel appartementen in ’s-Hertogenbosch en dat de woningen hier al een hoog prijsniveau kennen.

Meer berichten