Het appartementencomplex op de plek waar nu het politiebureau staat.
Het appartementencomplex op de plek waar nu het politiebureau staat.

120 nieuwe woningen aan Leeuweriksweg, van starterswoningen tot tiny houses

Wonen 6.809 keer gelezen

UDEN | Het plan voor de herontwikkeling aan de Leeuweriksweg in Uden is rond. Op de plek waar nu het oude politiebureau, de oude brandweerkazerne en basisschool De Klimboom gevestigd zijn, wordt medio 2023 begonnen met de bouw van 120 woningen voor diverse doelgroepen, verdeeld over drie gebouwen.

Die drie gebouwen zijn De Kazerne, Het Lokaal en De Plaats. In Het Lokaal komen 24 sociale huurwoningen, voor een huurprijs onder de 750 euro, en zes middeldure huurwoningen, voor een huurprijs tussen de 750 en 900 euro. In het gebouw komt ook een lokaal buurtpunt. In De Kazerne, een gebouw van 8 etages hoog, worden 78 koopappartementen gebouwd. Je vindt hier zowel eenpersoonswoningen (zo’n 50 vierkante meter) als penthouses (zo’n 130 vierkante meter). De prijzen van deze koopappartementen variëren van onder de 225.000 euro, tussen de 225.000 euro en 350.000 euro, tot over de half miljoen euro. De Kazerne heeft een binnentuin en onder het complex komt een grote parkeergarage met 198 parkeerplaatsen. Hier komen ook vijf deelauto’s en twaalf deelfietsen te staan, die iedereen zal mogen gebruiken. Op De Plaats worden twaalf tiny houses gebouwd, die grotendeels gaan bestaan uit hout. In deze huisjes kunnen twee tot drie personen wonen.

Veel groen
Het project genaamd ‘CONNECT’ is een plan van Janssen de Jong Projectontwikkeling uit Son en Breugel en Hurks uit Eindhoven. Hun ontwerp kwam na een oproep vanuit de gemeente als beste van dertien deelnemende ontwikkelaars uit de bus. Het plan werd bedacht aan de hand van uitgangspunten waaraan de herontwikkeling volgens de gemeente aan moet voldoen. Tom van der Horst, ontwikkelingsmanager bij Jansen de Jong Projectontwikkeling, vertelt dat bij het ontwikkelen van het plan dan ook vooral rekening is gehouden met ‘wat past bij Uden?’. “We hebben daarbij de 5 G’s van Uden omarmd. Het aspect duurzaamheid is goed geborgd. Zo wordt een deel van de woningen uitgevoerd in modulaire houtbouw. Het totale plan wordt energieneutraal, naar wens van de gemeente. Ook houden we rekening met de klimaatverandering. Zo zullen we bij hevige regenbuien het water bergen en afvoeren. We schenken veel aandacht aan biodiversiteit; we leggen heel veel groen aan, ook op de daken. Daarop komen ook veel zonnepanelen te liggen.”

Meer dan alleen woningen
120 woningen was het maximaal realiseerbare voor deze plaats, zegt Van der Horst. “Omdat ook het parkeren netjes opgelost moet worden en het plan een verbindende schakel moet vormen tussen enerzijds het centrum en anderzijds locaties als het busstation, het Bevrijdingspark en de wijk Hoevensveld.” Naast woningen is er ook nog ruimte voor (para)medische zorgfuncties. “De invulling hiervan is nog niet concreet, maar je kunt hierbij denken aan een huisarts, tandarts of verloskundige.” In het plan is daarnaast rekening gehouden met plek voor speelgelegenheid voor kinderen, wandel- en fietsverbindingen en sporten in de buitenlucht. “Dit plan geeft goed invulling aan de woningbehoefte van jong en oud, met zowel een kleine als ruimere portemonnee, op een toplocatie”, vindt wethouder Gijs van Heeswijk. “Volgens mij hebben we als gemeente Uden zijnde nog nooit zoveel doelgroepen met verschillende wensen tegelijk bediend. Het ontwerp is in zijn totaliteit innovatief, duurzaam en toekomstgericht, dus echt een plan dat past in Uden.”

Oplevering 
Medio 2023 kan gestart worden met de sloop- en bouwwerkzaamheden, omdat dan de bestaande gebruikers van de panden vertrokken zijn uit het gebied. Momenteel staat alleen het politiebureau helemaal leeg. De gemeente en ontwikkelaars hopen de eerste woningen eind 2024 te kunnen opleveren.



Het complex met de huurwoningen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant