Gemeente neemt grond varkenshouder over en daarmee kan woningbouw De Ruiter van start

  •   keer gelezen   Wonen

UDEN | De gemeente kan verder met de ontwikkeling van De Ruiter; het beoogde nieuwe woningbouwgebied ten westen van Uden-Zuid waar ongeveer 165 woningen zijn gepland. De varkenshouderij op een aangrenzend perceel van het gebied vertraagde de ontwikkeling tot nu toe, omdat er volgens de wetgeving niet gebouwd mag worden binnen een bepaalde straal rond zo’n bedrijf. Dit heeft te maken met geurhinder. Nu de gemeente een overeenkomst heeft gesloten met de varkenshouder, kan de bestemmingsplanprocedure worden afgerond.

De varkenshouder gaat zijn activiteiten op de locatie in 2024 beëindigen. De eerste voorbereidende werkzaamheden kunnen volgend jaar rond de zomer beginnen hoopt de gemeente, die al enkele jaren van plan is om woningbouw mogelijk te maken in het gebied De Ruiter; de punt tussen de Ruitersweg, Karrevracht en Muffelke. Er is een plan ontwikkeld dat voorziet in ongeveer 165 woningen, waaronder in elk geval 45 woningen voor sociale huur (Area) en enkele tientallen zelfbouwkavels. De overige woningen worden ontwikkeld door projectontwikkelaars.

Drie fases
De gemeente neemt in 2024 de grond over van de varkenshouder. Hiermee wordt ook de ontwikkeling van woningbouw in het aangrenzende gebied Eikenheuvel gemakkelijker. Wethouder Maarten Prinssen is blij dat er een oplossing is gevonden die voor alle betrokkenen gunstig is. “We willen uiteraard graag bouwen, maar niet ten koste van ondernemerschap. Dat was dus best een dilemma. Gelukkig zijn we er nu goed uitgekomen en kunnen we de plannen definitief gaan maken.” De gemeente kan nu aan de slag om de grond bouwrijp te maken. Dat wil zeggen: ontdoen van oneffenheden en obstakels, aanleggen van wegen, kabels en leidingen. “In de tussentijd gaan we in overleg met projectontwikkelaars over de precieze verdeling van de te bouwen woningen”, aldus Prinssen. “We gaan het gebied waarschijnlijk in drie fases ontwikkelen, grofweg van noord naar zuid. Dus eerst het noordelijke deel (punt Ruitersweg/Karrevracht), daarna het zuidoostelijke deel (tussen Ruitersweg en Muffelke) en als laatste het zuidwestelijke deel, grenzend aan het perceel waar nu nog een varkenshouderij zit.”

Verkoop
Prinssen benadrukt dat het nog wel even duurt voordat de geplande woningen en zelfbouwkavels in de verkoop komen. “Er is nu nog geen inschrijflijst, en ik verwacht dat we pas op zijn vroegst in het najaar van 2022 meer informatie kunnen geven over de projectwoningen en het verkoopproces van de zelfbouwkavels. Als alles gaat zoals we graag willen, hopen we in 2023 een heel eind klaar te zijn met het plan.”

Meer berichten