‘We voelen ons zeker Volkels’

  •   keer gelezen   Wonen
VOLKEL – Nog maar enkele huizen worden bewoond, de straat is modderig en tuinen zijn nog niet aangelegd. Het zijn vooral busjes van bouwbedrijven die af en aan rijden. Volkel West, ofwel de wijk Beekvloed, is bijna klaar. Voor de deelnemers aan het CPO-project is het einde in zicht. Na vier jaar kunnen ze bijna hun nieuwe huis in hun eigen Volkel bewonen. Als nieuwe buren zijn ze geen vreemden meer voor elkaar. Een verschil met een nieuwbouwwijk die niet onder Collectief Particulier Opdrachtgeversschap is gebouwd.

[image=202526]

De wijkbewoners van Beekvloed zijn met hun kopersvereniging samen opdrachtgever voor de bouw. Zij bepaalden zelf hoe hun nieuwe wijk eruit moet zien. Daarvoor zijn ze heel wat bij elkaar geweest om te vergaderen. Frank Verhoeven: “Het bestuur sprak namens de hele vereniging. Maar door de tijd heen weet je wel zo’n beetje wie waar bouwt. Er zijn er ook wel weer afgehaakt om verschillende redenen. We hadden 56 kavels en 216 gegadigden. Dus er waren genoeg reserves. Uiteindelijk zijn er 46 woningen voor ons gebouwd door aannemer Wagemakers. Van die 46 zijn er 22 koopgarantwoningen gebouwd met hulp van het vroegere SVUwonen, nu Area. Een ding is zeker; hier is geen leegstand, dat is zeker.”
Dertien woningen zijn door individuelen gebouwd. Het is een gemêleerde wijk geworden met woningen in verschillende categorieën. De buurt oogt ruim, zo ook de woningen. Bijna niet te geloven dat het vooral jonge mensen zijn die deelnamen aan het CPO. Maarten en Haitske van Rhijn-Van de Velden zijn het gelukkige stel dat al in hun huis woont. Maarten: “We hebben alle afspraken nog in de goede tijd kunnen maken. Nog voor de crisis. Misschien dat het nu niet meer gelukt zou zijn. Wij woonden al samen in Odiliapeel en waren blij dat we naar Volkel konden. In december zijn we hier komen wonen. Nu zijn we bezig om alvast iets aan de tuinafscheiding te doen. Zo gauw het kan, willen we buiten aan de slag.”

[image=202528]

Frank verkocht een appartement in Uden, ook net op tijd. Nu kan hij bijna niet wachten om zijn woning te betrekken. “Er zijn er verschillenden die van thuis uit hier bouwen. Die zijn blij dat ze op zichzelf kunnen gaan wonen. Ik heb nog mee actie gevoerd tegen de bouwstop voor Volkel. Bij de poort van de vliegbasis gestaan. Volkel West was onze eerste kans sinds twintig jaar. Die heb ik meteen aangegrepen.” Haitske plakte stickers voor Volkel Bouwstop Nee. “Als je daar aan terug denkt is het extra bijzonder dat we hier nu kunnen wonen. We zijn een aparte wijk, maar voelen ons zeker Volkels.” Frank:“We hadden het allemaal wat lichter ingeschat. Maar nu is het bijna zover. We gaan het in het voorjaar vast met z’n allen vieren. Dat er een buurtvereniging komt is eigenlijk wel een logisch vervolg.”

[image=202527]Meer berichten