Afbeelding

Udenaren kiezen voor wonen in klooster

Wonen 180 keer gelezen
UDEN – Het zijn alleen Udenaren die belangstelling hebben voor de zestien appartementen in het voormalige Kruisherenklooster in Uden. Logisch ook wel. Die weten het beste dat wonen in dat gebouw en op die locatie meerwaarde heeft. Mensen die houden van een historische omgeving, kiezen voor wonen in het rijksmonument. Heel speciale luxe zoals een groot balkon of eigen tuin, was- en strijkgelegenheid en meerdere slaapkamers is er niet. Het gaat om het gebouw zelf. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar.

[image=222059]

De verbouwing van het voormalige kruisherenklooster aan het Lieve Vrouwenplein in Uden loopt op z’n einde. Het is een kwestie van alles netjes afwerken nog. Zo is bijvoorbeeld voor de voormalige toiletruimten op de gang nog geen bestemming gevonden. De woningcorporatie BrabantWonen is druk bezig met de inventarisatie van bewoners voor de appartementen in de sociale huursector voor mensen vanaf 55 jaar twee ‘logeerkamers’ voor buurman Sint Jan . In ieder geval vijf kruisheren komen terug in ‘hun’ klooster. De maandhuur varieert van € 559,- tot € 680,- exclusief servicekosten.
BrabantWonen heeft gekozen voor de slogan ‘Bijzonder wonen met zorg om de hoek’. “Want dat is natuurlijk ook letterlijk zo. Sint Jan is vlakbij”, legt Wilma Verheijde uit. “We zitten al in de tweede ronde. Dat betekent dat een aantal toekomstige bewoners al een appartement heeft uitgekozen en dat ook toegewezen heeft gekregen. We volgen daarbij de toewijzingsprocedure. We kijken naar een eventuele zorgindicatie, als die er niet is naar de leeftijd van in ieder geval 55 jaar en wat ook mee telt is de woonduur in de huidige woning. We proberen het zo eerlijk mogelijk te doen. Want de belangstelling is goed en het zijn maar zestien appartementen.”

[image=222060]

Gezamenlijk
De appartementen hebben allemaal één slaapkamer, een badkamer en een woonkamer met open keuken. Ze verschillen allemaal een beetje van vorm. De ramen zijn hoog en laten veel licht binnen. Verder is er ook een gezamenlijke was- en strijkruimte met moderne apparatuur. “ Er komen meer voorzieningen waar de bewoners samen gebruik van kunnen maken. Op de gangen zijn bijvoorbeeld toiletten voor gasten. En de voormalige refter blijft zoals die was en wordt gemeenschappelijke ruimte, evenals de grote hal die grenst aan de sacristie van de kapel. Ook de tuin aan de voorkant is voor gezamenlijk gebruik door de bewoners van het voormalige klooster. “Samen met de eerste huurders gaan we deze ruimten inrichten. Bij de refter komt een keukentje. De bewoners kunnen er bijvoorbeeld een verjaardag vieren of samen eten.”
Al wandelend door het grote gebouw pakt de sfeer je. BrabantWonen en BrabantZorg, kochten het klooster met de bedoeling het zoveel mogelijk in de oude stijl te houden. Dat is gelukt. Mooie oude elementen zijn gehandhaafd. De oude tegelvloer is nu nog steeds goed afgeschermd. Boven op de zolder die uit kleine kamertjes bestond, zijn de oorspronkelijke balken zichtbaar. Het enige nieuwe daar zijn de dakkapellen. In een muur ontdekten de slopers een rond gat. Daardoor konden zieke paters in hun bed toch het geluid uit de kapel horen als de mis werd opgedragen. Ook dit is gespaard gebleven zoals ook schouwen, tegelwerk en glas in lood in de voormalige huiskapel die rector Rein Vaanhold gaat bewonen. www.brabantwonen.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant