Het team van Oogenlust Bloemen
Het team van Oogenlust Bloemen

Oogenlust Bloemen weer duurzamer

Zakelijk 1.831 keer gelezen

UDEN | De derde generatie van Oogenlust zit al 102 jaar aan de Prior van Milstraat 123 in Uden. De bloemist werd bekroond met het Predicaat Hofleverancier (bij koninklijke beschikking) en is duurzamer gecertificeerd naar Barometer Duurzame Bloemist niveau Zilver.

Maar wat is nou eigenlijk een duurzame bloemist? Het gaat daarbij vooral om het vergroten van duurzame inkoop en aanpassingen in het bedrijf op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn zoveel mogelijk bloemen en planten kopen die duurzaam of biologisch gekweekt zijn. Bij de productie van een duurzame bloem wordt bij het kweken en vervoeren ervan het milieu zo min mogelijk belast, gebruik en verbruik van groene energie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Voor het inpakken gebruikt Oogenlust alleen materiaal dat afbreekbaar of herbruikbaar is en op een natuurlijke basis gekleurd is. De afvalscheiding (karton, papier en plastic) neemt John mee terug naar de bloemenveiling. "Wij werken met biologische schoonmaakmiddelen en niet met chloor of andere belastende middelen" vertelt Trix van Bragt. "Dak en wanden zijn geïsoleerd. Alle verlichting in de winkel is vervangen door ledverlichting. Een verrassende bijkomstigheid is een lagere energierekening."

Ook groene stroom en - gas maken onderdeel uit van een gecertificeerd duurzame bloemist. Oogenlust nieuwste bedrijfsauto's bestaan uit een Euro 6 en een auto op aardgas (CNG). "De volgende zal een elektrische auto worden, wat voor ons nog net iets te vroeg is. De inkoop wordt door John voor 90 procent zelf ingekocht op de klok bij de bloemenveiling Plantion in Ede, een vooruitstrevende bloemenveiling. Een coöperatief bedrijf, actief in een sector met 'levende producten'. Plantion heeft veel oog voor mens en milieu, ook zij streven naar een klimaat neutrale bedrijfsvoering. Op de klok wordt al aangegeven of de kweker gecertificeerd is. Als je als bloemist aan alle eisen voldoet dan kun je je laten certificeren, de te behalen niveaus zijn Brons, Zilver en Goud."

Gemeente
Gemeente Uden wil 'energieneutraal' zijn in 2035. Dat wil zeggen dat alle energie die in Uden wordt gebruikt, bestaat uit groene stroom die in Uden wordt opgewekt. "Juist de samenwerking met ondernemers en inwoners is hierbij van cruciaal belang. Alle initiatieven op gebied van duurzaamheid dragen bij aan deze ambitie die wij een warm hart toedragen. Een mooi bijvoorbeeld is het elektrisch wagenpark voor het gemeentehuis. Je kunt een auto huren tegen een kleine vergoeding. Een mooi initiatief voor degenen die incidenteel een auto nodig hebben en hierdoor wellicht geen auto hoeven te kopen. Ook wij hebben een afdeling verhuurplanten (waarvan er sommige al 15 jaar meegaan) ook bloemdecoratie wordt gedeeltelijk hergebruikt."

Landelijk bezorgen
"Wij hebben ons aangesloten aan het bloemistencollectief FloraNL. Het doel van FloraNL is een landelijk netwerk te vormen met bloemisten die allen in het bezit zijn van het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Hiermee kunnen al deze individuele bloemisten hun klanten garanderen dat bestellingen door heel Nederland door een gecertificeerd duurzame bloemist worden uitgevoerd."

Hivos
Hivos is een internationale organisatie die zoekt naar nieuwe oplossingen voor hardnekkige wereldproblemen zoals discriminatie, ongelijkheid en machtsmisbruik. Verreweg de meeste rozen komen tegenwoordig uit Afrika, vooral uit Kenia en Ethiopië. De opkomst van de sierteelt in Afrika gaat gepaard met vaak slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers zoals te lage lonen, geen vaste arbeidscontracten, intimidatie op de werkvloer en blootstelling aan pesticiden. Daarom streeft Hivos naar een situatie waarin álle bloemen eerlijk en duurzaam worden geproduceerd.

Verandering
Verandering op het gebied van duurzaamheid is noodzakelijk. "Over vijf tot tien jaar zullen veel meer ondernemers duurzaam ondernemen. Maar wil je als ondernemer dan achteraan lopen of juist vooraan staan?" Ook op Europees niveau is duurzaamheid een punt van aandacht, "We kunnen niet op dezelfde voet verder gaan. Alle beetjes helpen en wij willen dat onze kleinkinderen ook normaal op aarde kunnen leven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant