Logo kliknieuws.nl/uden
Hans voor het pand
Hans voor het pand (Foto: Ad van de Graaf)

'Iedereen is welkom bij Gewoon Goed'

  •   1046 keer gelezen   Zakelijk

UDEN | Participatiecentrum Gewoon Goed aan de Udenseweg 4 in Uden werd op zaterdag 1 september officieel geopend. Initiatiefnemer Hans van Boxtel is trots op het resultaat: "Op deze manier met elkaar samenwerken sluit helemaal aan bij het doel van het participatiecentrum: iedereen kan iets betekenen voor de maatschappij."

Gewoon Goed is een initiatief van PlanH Werkt, een re-integratiebedrijf en zorgorganisatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of deelname aan de maatschappij. "Aan de Udenseweg hebben we met vrijwilligers, deelnemers en de gemeente Uden een kinderdagverblijf omgetoverd tot een plaats waar iedereen kan meedoen en iets voor zichzelf en de ander kan betekenen", vertelt Hans. "Van maandag tot en met vrijdag kan iedereen hier terecht voor een kop koffie, een praatje, een lunch, advies, vrijwilligerswerk, opdoen van werkervaring of het volgen of geven van een workshop. Onze stichting biedt een laagdrempelige inloop, een weekprogramma, workshops, een houtwerkplaats, een retro winkel en verder alles waar jouw interesse ligt. We bieden duurzame en passende dagbesteding en arbeidsmogelijkheden voor iedereen."

Wensen verwezenlijken
Gewoon Goed wil samen met burgers uit Uden en omgeving, maatschappelijke initiatieven en geïnteresseerde bedrijven uit de omgeving kwetsbare mensen de mogelijkheid geven weer mee te doen en stappen te zetten om eigen wensen te verwezenlijken. "We werken voor en door elkaar en geven producten graag een tweede kans. Zo willen we bijdragen aan een circulaire economie." Inmiddels is er een voltallig bestuur dat de komende periode Stichting Gewoon Goed in Uden en omgeving verder bekend gaat maken en daarmee Udenaren en het bedrijfsleven samen laten werken om iedereen mee te laten doen.

Werkervaringsplaatsen
Voor iedereen die stappen wil maken op de participatieladder zijn er mogelijkheden om werkervaring op te doen binnen en buiten het centrum. Binnen het centrum zijn er allerlei mogelijkheden, zoals in de administratie, retail, bediening, houtwerkplaats, naaien en de website onderhouden. Gewoon Goed heeft alleen bestaansrecht als ze kan samenwerken en zorgen voor een goede inbedding in de omgeving. Hans: "Naast ons sociaal hart moet de stichting ook een commerciële hart hebben om voort te kunnen bestaan. We zoeken daarom op vele vlakken de samenwerking. Denk daarbij aan stageplaatsen, werkervaringsplaatsen, opleidingsmogelijkheden en passende werkgelegenheid voor onze deelnemers. Daarnaast bieden we voor andere bedrijven en organisaties hetzelfde. We zoeken zinnige werkzaamheden voor onze deelnemers en willen graag dat organisaties en bedrijven onze producten afnemen. Dat zijn eerlijke en duurzame producten, waarmee deelnemers een kans krijgen hun talenten verder te ontwikkelen. We zoeken materialen om onze producten te vervaardigen. Denk aan gereedschap, hout maar ook groenten en andere voedingsmiddelen. We bieden onze eindproducten graag aan: een (h-)eelijke lunch, catering, duurzame meubelen en werknemers die in ons centrum de juiste stappen hebben gezet om deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces."

Workshops
Aan de hand van wensen van deelnemers verzorgt het centrum zelf workshops, maar ook deelnemers en vrijwilligers zijn welkom om workshops te geven. "Dit zijn workshops in onder andere koken, gezonde voeding, creatief, sollicitatieactiviteiten, ervaringsdeskundigheid en schrijven/dichten. Deelname is mogelijk voor iedereen en gratis. Alleen materiaalkosten die wij zelf maken, berekenen wij door aan de deelnemers."

Gewoon Café
In het centrum zit het Gewoon Café: een ontmoetingsplaats voor iedereen die zomaar langs wil komen voor een kop koffie met of zonder een praatje. "Iedereen kan hier ook terecht voor een gezonde en betaalbare lunch. Het gaat hier niet alleen om het eten van een lekker broodje, je helpt tegelijkertijd mensen die een tweede kans krijgen. Ons Gewoon Café is naast een ontmoetingsplaats ook een stage- en leerbedrijf voor de deelnemers. "We werken toe aan het leren van competenties die de deelnemer een stap verder brengt. Dat kan variëren van het krijgen van een zinnige tijdsbesteding tot het verwerven van een passende baan bij een van onze samenwerkingspartners." Ons Gewoon Café is in ontwikkeling. "We starten binnenkort met catering en afhalen onder de dezelfde condities die gelden in het Gewoon Café: gezond en betaalbaar, met streek- en seizoensgebonden producten."

Meer informatie
Heb je vragen of interesse? Kijk dan op de website www.gewoongoed-uden.nl of neem contact op via 0413 85 15 11 of h.v.boxtel@planhwerkt.nl. Iedere woensdag is er een inloopspreekuur van 10.30 tot 12.30. Hier kun je al jevragen stellen over werk, inkomen en participatie. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Meer berichten