Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Ad van de Graaf
FOTO'S

Bijzonder project voor VBV Elektro & Kunststof

  •   1756 keer gelezen   Zakelijk

UDEN | Een bijzonder moment voor de medewerkers van VBV Elektro & Kunststof in Uden afgelopen maandag. Ze werkten de laatste tijd aan hun grootste luchtwasser project tot nu toe. Maandag ging de 18 meter lange luchtwasser op transport naar België.

Een luchtwasser is zoals de naam doet vermoeden een installatie die lucht reinigt. Deze wordt in de intensieve veehouderij en industrie gebruikt om één of meerdere stoffen die het milieu aantasten te verminderen. Voor VBV is het maken van een luchtwasser niets nieuws, maar op hun laatste project zijn ze toch behoorlijk trots. "Deze luchtwasser is maar liefst 18 meter lang, 4,30 meter breed en 3,50 meter hoog", laat projectmanager Aron van Gemert zien. "Dat is de grootste luchtwas unit die we ooit gemaakt hebben in één bouwdeel." VBV bouwde haar eerste biologische luchtwasser in 1986. Dit was ver voor luchtwassers een prominente plaats kregen in de agrarische sector. "Onze eerste luchtwassers hadden een lengte van 6 meter. Nu zitten we al op het drievoudige. De ontwikkeling gaat door en je merkt dat er steeds meer vraag naar is, mede door de regels van de overheid." VBV richt zich naast Nederland ook steeds meer op België, waar luchtwassers nog wat ongebruikelijker zijn.

Werking
Er zijn zowel biologische als chemische luchtwassers. Bij biologische systemen is de werking gebaseerd op micro-organismen die ammoniak omzetten naar nitriet en nitraat. Bij chemische luchtwassers wordt ammoniak omgezet met hulp van zwavelzuur dat aan een filter wordt toegevoegd.

Op maat
Aron: "Deze luchtwasser is specifiek bedoeld voor een varkensstal maar luchtwassers kunnen gebruikt worden in allerlei stallen, waaronder schuren met kippen en geiten. Wij ontwikkelen alle luchtwassers voor de klant volledig op maat. Indien mogelijk worden de onderdelen zo veel mogelijk intern voorbereid. Hierdoor vermindert de totale bouwtijd. Vervolgens wordt de wasser door ons personeel geïnstalleerd."

Over VBV
Van Boxtel Volkel is zowel lokaal als internationaal actief in de industriële automatisering, elektro, kunststof en het produceren van halffabricaten en apparaten. Met 90 medewerkers werken ze dagelijks aan de meest uiteenlopende en uitdagende technische projecten.

Meer berichten