Logo kliknieuws.nl/uden
BEDRIJVIG UDEN

Kopje koffie aan een treinonderstel

  •   2034 keer gelezen   Zakelijk

De LocHal is in de prijzen gevallen. De 'huiskamer van Tilburg' veroverde medio mei de publieksprijs van de Beste Gebouw-verkiezing, een initiatief van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus). Wat dit nieuws in Bedrijvig Uden doet? Simpel. De inrichting van de LocHal draagt dankzij Metaalplan, het bedrijf van Bert Verlaan, een Udense signatuur.

De deal
"De LocHal was vroeger een gebouw waar de NS locomotieven onderhield en herstelde. Nu is het een plek waar onder meer leren, studeren, ondernemen en ontmoeten samenkomen. De architect wilde in het interieur refereren aan de geschiedenis. Aangezien er in de horecaruimte nog steeds oude spoorrails liggen, ontstond het idee van tafels op treinonderstellen."

Het belang
"Dit is een typisch voorbeeld van onze core business: uitdagende projecten waarin creativiteit, design en vormgeving een grote rol spelen. Veel bedrijven zeggen dat ze alles kunnen maken, je hoeft ze alleen maar een tekening te geven. Maar dat is juist de crux: die was hier dus niet. 'Maak een tafel op een spooronderstel', dat was simpelweg de opdracht."

Het unieke
"Alle drie de tafels zijn drie bij vijf meter groot en bestaat uit zo'n 2.500 kilo staal. Toch moesten ze beweegbaar zijn en over het spoor kunnen rollen, zodat je ze tegen elkaar kunt schuiven en zo een podium vormt. We werkten in dit project echt op het snijvlak van creativiteit en techniek."

Het gevoel
"We hebben vaker te maken met complexe uitdagingen. Ook in de LocHal: we hebben bijvoorbeeld ook de wandbekleding van industrieel plaatstaal gerealiseerd. In samenwerking met de aannemer is dit een echte blikvanger geworden. Het idee dat er dagelijks bezoekers een kopje koffie drinken aan onze tafels, is leuk. En dat de LocHal de publieksprijs heeft gewonnen, maakt het extra mooi. Daar zijn we best wel een beetje trots op."

Het gevolg
"In ons vak is een goed resultaat uit het verleden wél garantie voor de toekomst. Hiermee hebben we een probleem opgelost voor de aannemer, de architect en de interieurbouwer. Vroeg of laat komen zij een keer bij ons terug. Met andere woorden: de LocHal is voor ons een perfect visitekaartje."

www.metaalplan.nl

Meer berichten