BEDRIJVIG UDEN

‘Waterstraalsnijden: diamant in de keuken’

  •   keer gelezen   Zakelijk

UDEN | Heb je wel eens geprobeerd om een kaasrolletje te snijden, gevuld met zachte roomkaas? Of een ander zacht of kwetsbaar product? Is bijna geen doen. Tenminste, met een gewoon mes. Bij GEGE Machinebouw zweren ze bij een andere techniek: waterstraalsnijden. GEGE-eigenaar Bart van Schaijk vertelt.

GEGE Machinebouw is specialist in de productie van machines voor groenteverwerkers en voedselproducenten. De waterstraalsnijder is een ideale oplossing voor bedrijven die op grote schaal producten verwerken, zoals tapasgerechtjes of groente en fruit. Bart: “Met een waterstraalsnijder snijd je die producten, zonder dat er vervorming optreedt. Bovendien is het super hygiënisch, doordat iedere snede met ‘nieuw’ water wordt gemaakt in plaats van een gebruikt mes. Daardoor verbeter je de voedselveiligheid sterk.”

Extreme druk
“Het principe van waterstraalsnijden is eigenlijk eenvoudig: stel je een waterleiding voor, met daarin water onder zeer hoge druk, ongeveer tweeduizend keer hoger dan de druk in een gemiddelde autoband. Die waterstraal pers je door een kleine diamant met een minuscuul gaatje. Wat je vervolgens krijgt, is een vlijmscherpe snijstraal. Onze klanten zijn productiebedrijven over de hele wereld: op het gebied van voeding zijn er wereldwijd namelijk maar een paar bedrijven die kunnen wat wij doen. En daar zijn we trots op!”

Meer berichten