Afbeelding

Informatieavond ‘Alzheimer & geheugen – vergeet mij niet’ bij Volksuniversiteit Oss

Zakelijk 350 keer gelezen

OSS | De culturele organisaties Oss hebben 2021 gethematiseerd als het jaar van dementie. Een van de bekende vormen van dementie is Alzheimer. Volksuniversiteit Oss organiseert op donderdagavond 4 november een bijeenkomst waar ingegaan wordt op de ziekte die hard op weg is om volksziekte nummer 1 te worden. Niet een plek om heel trots op te zijn maar wel de harde realiteit. 

De wetenschap werkt hard aan oplossingen en boekt bij regelmaat hoopgevende resultaten. Een genezing is er evenwel nog niet. Wat is nu dementie en de ziekte van Alzheimer? Hoe kun je zelf de signalen herkennen? En is het eenmaal daar, wat kun je zelf als patiënt nog actief doen en ondernemen? En hoe kunnen de naasten hier een rol in spelen? 

Bijeenkomst
De avond heeft een hoog praktisch gehalte. Het voorgerecht is echter wel een theoretische. Want hoe zit dat nu in het brein bij Alzheimer? Waar gaat het mis en hoe herken je de signalen? En dan? Wat als de signalen zijn opgemerkt? Is dat het dan?
De bijeenkomst Alzheimer & geheugen geeft de deelnemer een realistisch beeld van de ziekte, maar is ook een bijeenkomst van hoop en mogelijkheden. De deelnemers gaan naar huis met kennis over wat er in het brein gebeurt bij Alzheimer en weten dit in perspectief te zetten met de werking van een gezond brein. De mentale bagage is gevuld met praktische tips over wat de patiënt én de naasten zelf nog kunnen doen op het vlak van het geheugen.

Begeleider
Rick de Jong is Ossenaar, geheugentrainer/coach en een actief geheugensporter. Hij heeft zijn brein getraind tot een mentaal topsportniveau. Zo heeft hij in 2015 een Europees record gevestigd door 22.612 cijfers van het getal Pi uit zijn hoofd op te noemen. In datzelfde jaar heeft hij op het wereldkampioenschap geheugen In Chengdu, China, zijn grootmeestertitel in het geheugen mogen ontvangen.  Een andere kant van zijn verhaal is het gegeven dat een aantal ooms is getroffen geweest door de ziekte van Alzheimer en als laatste zijn vader. Rick weet als geen ander hoe een gezond brein getraind kan worden tot topniveau, maar ook dat het mis kan gaan. Zijn kennis en ervaring op beide vlakken deelt hij op de bijeenkomst van Volksuniversiteit Oss met de nadruk wat wel nog kan bij een aangetast brein. 

Deelnemen
Meer info en de mogelijkheid tot inschrijven vind je terug op www.volksuniversiteitoss.nl of mail naar info@volksuniversiteitoss.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant