<p>Bart Zegers (L) volgt Bob Hutten (R) op als voorzitter van AANtWERK.</p>

Bart Zegers (L) volgt Bob Hutten (R) op als voorzitter van AANtWERK.

Bob Hutten draagt voorzitterschap AANtWERK over aan Bart Zegers

  •   keer gelezen   Zakelijk

VEGHEL | Volgens Bob Hutten moet iedereen die dat wil en kan mee kunnen doen in de maatschappij. Sinds 2015 is de Veghelse ondernemer voorzitter van AANtWERK. Het netwerk in Noordoost-Brabant dat laat zien dat succesvol en sociaal ondernemerschap heel goed samen kunnen gaan. Na zeven jaar voorzitterschap, een verdubbeling van het ledenaantal en een succesvolle regionale en politieke lobby vindt Hutten het een gezonde stap om het stokje over te dragen. “Ik ben trots en dankbaar. Maar we zijn er nog niet. We moeten nóg beter samenwerken als werkgevers. Zij kunnen laten zien hoe het wel kan en moet om uiteindelijk iedereen die dat wil en kan aan een baan te helpen.” Bart Zegers volgt Bob Hutten vanaf oktober 2022 op. Hij is directeur bij het Udense bedrijf Wiltec, vertegenwoordiger van VNO-NCW in het regionaal werkbedrijf en jarenlang bestuurslid van AANtWERK.

In de speeches had Hutten het vaak over anders denken, anders doen, lef hebben en vooral de verantwoordelijkheid die werkgevers hebben voor mensen die het moeilijk vinden om een baan te vinden en te houden. Zelf was hij een inspirator voor andere werkgevers door in zijn bedrijf een zogenoemde HR Adviseur Inclusiviteit in te zetten die in twee jaar tijd een kleine 200 mensen aan een baan heeft geholpen. Dit gaat om mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is. Die nooit uitgenodigd worden voor een gesprek bijvoorbeeld, een baan met de nodige verantwoordelijkheden niet aan kunnen of de hoop op leuk werk al lang hebben opgegeven. Maar tegelijk wel degelijk wíllen werken.
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt gaat het in Noordoost-Brabant om een groep van tenminste 30.000 mensen. “Sund”, zoals voormalig AANtWERK Award winnares Marit Bloem en eigenaresse van Hendriks SGR in Berghem het noemt. Bij Hutten is om die reden de bakkerij ontstaan waar voornamelijk slechtziende of blinde mensen werken.

Sociaal ondernemerschap
Terug naar AANtWERK. Want daar hebben zich door de jaren heen zo’n 160 leden bij aangesloten. Stuk voor stuk Brabantse werkgevers die op de een of andere manier een link hebben met inclusie. De meesten hebben een intrinsieke motivatie omdat ze vinden dat, net als Hutten, iedereen een kans op werk verdient. Anderen willen in de toekomst stappen zetten met inclusief ondernemerschap door bijvoorbeeld functiecreatie, open hiring, inclusieve inkoop of detachering. Deze groep laat zich binnen AANtWERK onderdompelen in de wereld van het sociaal ondernemerschap. De kunst hierin is om de kennis en kunde samen ze brengen van sociaal ontwikkelbedrijven IBN, WSD en Weener XL, WerkgeversServicePunt, gemeenten en UWV en vooral van werkgevers. “De laatste tijd zien we overigens steeds meer leden die zich aansluiten vanuit urgentie. Door de oplopende personeelstekorten zijn ze genoodzaakt om op andere manieren naar hun personeelsbestand te kijken. Op de evenementen van AANtWERK worden daarom altijd actuele thema’s behandeld zoals laaggeletterdheid en binnenkort op 27 september schuldenproblematiek, waar we uiteraard stilstaan bij het vertrek van Bob Hutten en de nieuwe rol van Bart Zegers”, laten de stichting weten.

‘Goede werk voorzetten’
De nieuwe voorzitter Bart Zegers heeft er zin in. “Allereerst fantastisch dat Bob de afgelopen jaren zo’n positieve bijdrage heeft geleverd aan het netwerk en de doelen van Stichting AANtWERK. Voor mij geldt dat ik er vooral veel zin in heb om dat goede werk voort te zetten. Dus samen met veel enthousiaste werkgevers aan de slag om van Noordoost-Brabant de meest inclusieve regio van Nederland te maken.”

Meer berichten