Faillissement Schoenenreus onafwendbaar

  •   keer gelezen   Zakelijk
UDEN - Aan een faillissement van winkelketen Schoenenreus valt vrijwel zeker niet te ontkomen. Dat zei bewindvoerder Bas van Dooren donderdagochtend. "Ik heb op dit moment geen middelen om aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. En omdat het einde van de maand is en de lonen eruit moeten, is dat een nijpende zaak", aldus Van Dooren.

[image=297611]

Hij houdt er rekening mee dat het faillissement in de loop van donderdag wordt aangevraagd. "Ik ben in overleg met het bestuur of het nog zinvol is de surseance te handhaven of dat het toch moet worden omgezet in een faillissement." Schoenenreus werd dinsdag door de rechter uitstel van betaling (surseance) verleend, vaak het voorportaal van een faillissement. De bewindvoerder had woensdagavond uitvoerig overleg met de bank (ING). "Ik ben die bespreking niet heel blij uitgekomen", zei Van Dooren.
Schoenenreus ging in januari 2013 al eens bankroet. De keten had last van een teruglopende omzet, veroorzaakt door de crisis en concurrentie van onlinewinkels. Toen maakte het bedrijf op dezelfde dag een doorstart met minder winkels, een nieuwe formule en met circa 1000 van de 1500 werknemers.

Geruchten
Over het faillissement van 2013 bestaan geruchten dat er sprake zou zijn van een vooropgezet plan om makkelijk van personeel af te komen. Vakbond FNV heeft dat alleen nooit hard kunnen maken, liet FNV-bestuurder Ron Peters weten. Er lopen nog steeds juridische procedures, waarbij schuldeisers en werknemers de onderste steen hierover boven proberen te krijgen.
Het in 1969 opgerichte Schoenenreus telt ruim 140 filialen in Nederland en België. Voor het faillissement in 2013 waren dat er nog meer dan tweehonderd
Meer berichten