Afbeelding

Rondleiding door ‘energienul’-kantoor

Zakelijk 67 keer gelezen
UDEN – ‘Het stenen tijdperk eindigde niet omdat er geen stenen meer waren’ is een spreuk die Aris de Groot graag hanteert. “Het olietijdperk zal niet stoppen omdat er geen olie meer is, maar omdat er alternatieven komen”, meent de projectontwikkelaar van Octus, het bedrijf dat aan de Runmolen ‘energie nul’-woningen gaat bouwen. Of het lukt? Vast wel, want het eerste ‘energie nul-‘kantoor in Uden is al een feit.

[image=220323]

Sterker, nog als de zon schijnt, levert het kantoorgebouw aan de Loopkantstraat energie op en wordt elektriciteit teruggegeven aan het net. “De stroommeter loopt terug”, lacht Aris de Groot tijdens een rondleiding langs een dak vol zonnepanelen en een kelder met buizen en pijpen, waar géén ketel brandt. Het gebouw wordt geruisloos verwarmd of gekoeld met energie die op 70 meter diepte uit de aarde komt en verdeeld wordt via een slangenstelsel van zes kilometer lengte waar water met een klein temperatuurverschil door heen loopt. “Dat heet ‘betonkernactivering’”, legt Aris uit. “Wat je eigenlijk doet is de massa van het gebouw in beweging brengen.”
Pardon?
“Een kerk in de zomer, die wordt eigenlijk niet warm, omdat er zoveel steen, massa, in die kerk zit, dat de temperatuur weinig invloed heeft.”
Toch heeft het kantoor van Aris geen dikke muren nodig voor een constante temperatuur. Via ‘gecombineerde technieken’ heeft het gebouw een soort wand als van een ‘thermoskan’ gekregen. “De eerste stap in energiebesparing is de vraag reduceren”, legt Aris uit die daarbij ook nog eens gebruik maakt van de weersverwachting van de komende dagen. “In die thermoskan zit een hoeveelheid energie, ik kan er wat bij stoppen of uithalen om heel het gebouw constant van temperatuur te laten zijn. Als je ziet, over drie dagen wordt het dertig graden, moet je nu al gaan koelen. Als je dat slim doet, kun je met heel weinig energie je gebouw energetisch onder controle brengen. Je kunt je gebouw een bepaalde intelligentie meegeven.”

‘Als je over vijf uur in Parijs moet zijn, heb je een snelle trein nodig. Maar als ik drie dagen van te voren aanfiets, ben ik ook op tijd’

[image=220321]

Duurzame ideeën
Het milieu is niet het enige punt waarop het kantoor aan de Loopkantstraat duurzaam is. Door frisse lucht en een bepaalde lichtkleur, gaat de productiviteit van de werknemers met 10 tot 15 procent omhoog. Verder moeten kantoorgebouwen ‘functieloos’ gebouwd worden in de visie van Octus. Als andere functies gewenst zijn, zoals wonen, kan makkelijk overgestapt worden. Volgens Aris is er verder een trend naar om werknemers minder auto te laten rijden. Een ‘decentraal kantorennetwerk’, met nul energiekosten, dat is de toekomst in zijn visie. “Zeg tegen de medewerker dat hij zijn kantoor zelf moet regelen, en wij hebben een, in concept, ‘kant-en-klaar product’.”
Boordevol vernieuwende ideeën zit Aris, natuurlijk ook voor de energienul-woningen waar al 70 mensen interesse in hebben getoond. Bijvoorbeeld: met de extra stroom die opgewekt wordt, elektrische auto’s laten rijden. “En dan geen tien auto’s op tien woningen, maar bijvoorbeeld vijf en die gezamenlijk delen. Het kán!”

[image=220320]

[image=220322]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant