Guus Versteegh (L) en Bernard Vissers (R) tijdens de opening van de nieuwe expositieruimte.
Guus Versteegh (L) en Bernard Vissers (R) tijdens de opening van de nieuwe expositieruimte.

Einde voor Veghels Kunstenaars Collectief: 'Ze zijn weggemoffeld'

Algemeen 1.946 keer gelezen

VEGHEL | Het Veghelse Kunstenaars Collectief (VKC) is er niet in geslaagd om een geslaagde overstap te maken naar De Noordkade. Het VKC verhuisde in januari van dit kalenderjaar van Het Raadhuis naar De Noordkade. "Na een prima start in januari bleek echter dat een groot aantal potentiële kandidaten voor een expositie niet tot daadwerkelijke aanmelding hebben geleid. Daardoor hadden we voor het gehele nieuwe seizoen pas één aanmelding binnen", zo laat voorzitter Guus Versteegh weten.

De nieuwe expositieruimte op de Veghelse Noordkade zat boven Phoenix Cultuuur. Het Veghelse Kunstenaars Collectief denkt dat de wijziging van de locatie een beslissende factor heeft gespeeld in de ontwikkeling van het VKC. "De 'multifunctionele' expositieruimte die ook regelmatig voor andere (commerciële) doeleinden wordt gebruikt, blijkt vele potentiële exposanten af te schrikken. Dit geeft te weinig garantie voor de continuïteit in ons aanbod", legt Guus uit. 

Onzichtbaar weggemoffeld
Mede-oprichter Geert van de Vorstenbosch is teleurgesteld in de gang van zaken. Ook hij ziet de verhuizing als genadeslag. "De expositieruimte in Het Raadhuis stond midden tussen de mensen. Mooi in het centrum en herkenbaar als laagdrempelige galerie. Hartstikke charmant en gezellig. De politiek vond dat kunstenaars in Veghel allemaal bij elkaar op een hoop op de Noordkade moesten zitten. Het VKC is daar onzichtbaar weggemoffeld en nu een paar maanden later stopt deze prachtige groep mensen ermee. Door kortzichtig beleid zijn ze eigenlijk een soort van stille dood gestorven. Erg jammer."

Exposeren
Guus laat tot slot weten dat de organisatie van De Noordkade van plan is om op enigerlei wijze toch 'een platform voor amateurkunst' op de plek te gaan realiseren waar het VKC zat. "Hierover volgt later meer informatie. Tevens blijft in de bibliotheek op beperkte schaal de mogelijkheid tot exposeren bestaan. Geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met Natasja de Groot, werkzaam bij de bibliotheek in Veghel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant