Barbara en Richard Komen.
 (archieffoto: Diana Derks)
Barbara en Richard Komen. (archieffoto: Diana Derks)

"Negatief advies tegen parenclub in Katwijk ongegrond"

  •   keer gelezen

KATWIJK | Het besluit van de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar om geen vergunning te verstrekken aan ondernemerspaar Barbara en Richard Komen voor het starten van een parenclub in Katwijk is ongegrond. Dat oordeelde de Raad van State woensdag in een hoger beroep. 

Het echtpaar uit Alkmaar vond in 2015 met behulp van het televisieprogramma 'TV Makelaar: Mission Impossible' de ideale locatie voor de nieuw op te richten Club Area 51 in een bedrijfsvilla aan de Maasdijk in Katwijk. Zij wilden daar de grootste en meest exclusieve parenclub van Nederland' gaan realiseren. 

De vergunningen leken toen slechts een formaliteit, maar niets bleek minder waar. Burgemeester Hillenaar besloot om een negatief Bibob-advies over te nemen en geen vergunning te verstrekken. Met een negatief Bibob-advies wordt bedoeld dat 'een ernstig gevaar bestaat dat de vergunning zal worden misbruikt voor criminele activiteiten'.

"Onzin, onderstreepte het echtpaar direct. Richard liet in 2016 weten: "Uit het Bibob-onderzoek zou een geweldsdelict naar voren zijn gekomen, maar dat is klinkklare onzin. Ik heb nooit een veroordeling gehad en ook geen strafblad. Verder heb ik (Richard is lid van schietclub, red.) op eigen initiatief een luchtdrukpistool ingeleverd. Dat heeft strafrechtelijk geen gevolgen, maar als ik had geweten dat het bestuurlijke gevolgen zou hebben, dan had ik het nooit gedaan! Dan had ik het beter in de Maas kunnen gooien."

Civiele procedure
Komen laat weten blij te zijn met de uitspraak, maar baalt enorm van de gang van zaken. "Wij hebben ruim 285.000 euro verloren. Daarnaast hebben we inkomen misgelopen door imagoschade, omdat we negatief in de media zijn verschenen." Die schade wil hij verhalen bij de gemeente Cuijk middels een civiele procedure. 

Het stel heeft laten weten dat de plannen voor de club inmiddels van de baan zijn. 

Meer berichten