<p>Eind 2021 vinden de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van de fusiegemeente Land van Cuijk plaats.</p>

Eind 2021 vinden de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad van de fusiegemeente Land van Cuijk plaats.

(Archieffoto: SK-Media)

Acht en mogelijk elf partijen bij herindelingsverkiezingen Land van Cuijk

  •   keer gelezen   Verkiezingen

LAND VAN CUIJK | Tenminste acht en mogelijk zelfs elf politieke partijen nemen eind dit jaar deel aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de fusiegemeente Land van Cuijk. ChristenUnie gaat voor de eerste keer deelnemen. Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) overweegt mee te gaan doen. “Er zijn nog een paar onzekerheden, maar zeker acht partijen komen met een eigen lijst”, weet coördinator Jan Gerrits van het Voorzittersoverleg politieke partijen.

Door Martijn Schwillens

Partijen die zeker gaan deelnemen aan de herindelingsverkiezingen zijn VVD, SP, CDA, PvdA/GL, D66, ChristenUnie, Liberaal Land van Cuijk en de ‘Lokalen’, een nieuwe partij die gevormd wordt door de huidige lokale partijen zoals ABC (Cuijk), SAN (Sint Anthonis), VDB/LO (Boxmeer) en AB’90 (Mill en Sint Hubert). Mogelijk wordt het aantal deelnemende partijen aan de verkiezingen nog uitgebreid, want de Graafse partijen LPG Grave en Keerpunt 2010 kiezen vooralsnog niet voor een samengaan met een andere (fusie)partij maar voor een zelfstandige deelname. “Wij hebben hen uitgenodigd om deel te nemen aan het voorzittersoverleg. De signalen die wij tot op heden krijgen is dat zij allebei onder eigen vlag willen meedoen en niet opgaan in een andere partij”, zegt Gerrits. Daarnaast wil dus ook de BBB nog meedoen. Die partij zit sinds dit voorjaar in de Tweede Kamer en wordt landelijk geleid door de Cuijkse Caroline van der Plas. 50PLUS is definitief afgehaakt.

‘We zetten in op een opkomst van tenminste 60 procent’

Nieuwe naam ‘lokalen’
Bij het volgende voorzittersoverleg op 12 mei is alvast bekend hoe de gezamenlijke lokale partijen gaan heten, want op vrijdag 7 mei wordt hun naam bekend gemaakt. Vervolgens zal een nieuw bestuur aan de slag gaan met de kandidatenlijst en het lijsttrekkerschap. Wat op 12 mei ook bekend is, is wie de nieuwe lijsttrekker van de VVD Land van Cuijk is. Arthur Baudet is namelijk gisteravond verkozen door de leden. Bij Liberaal Land van Cuijk (Liesbeth van Heeswijk) en D66 (Thomas van der Meer) was dit al bekend.

Stemmen werven
Achter de schermen wordt door de partijvoorzitters al gewerkt aan een PR-campagne om de stembusgang zo hoog mogelijk te maken. “Bij herindelingsverkiezingen kun je niet inhaken op landelijke campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen”, weet Gerrits. “Zodoende dat we met een werkgroep aan de slag gaan om mensen te enthousiasmeren. We zetten in op een opkomst van tenminste 60 procent. De verkiezingscampagne zal begin oktober formeel worden afgetrapt met een bijeenkomst.”

Meer berichten