Het visserstrapje links mag wel eens gesnoeid worden.
Het visserstrapje links mag wel eens gesnoeid worden. (Foto: )

Fluisterboot lijkt er eindelijk te komen: 'Geweldige opsteker als deze publiekstrekker door Veghel vaart'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Er wordt al jaren over gesproken, maar nu lijkt het er dan toch echt van te komen. Veghel krijgt een heuse Fluisterboot. De rondvaartboot vaart op en neer over de Aa van Het Raadhuis in Veghel naar de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther. Wanneer de Fluisterboot voor het eerst gaat varen, is nog niet bekend. Natasja de Groot van het UITpunt Veghel hoopt zo snel mogelijk. “Alleen zonder vrijwilligers geen Fluisterboot”, waarschuwt ze. 

Het doel van de Fluisterboot is om mensen een informatieve en mooie tocht te bieden van Het Raadhuis naar de stuw vlak voor de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther of andersom. Kaartjes kunnen worden aangeschaft bij het UITpunt. Natasja legt uit hoe de vaartocht eruitziet: “Je stapt op via het visserstrapje bij Het Raadhuis. Vervolgens gaat de tocht, die ongeveer een uurtje duurt, over de Aa naar de stuw. Als je daarna verder wil naar de molen dan staan er bijvoorbeeld fietsen, tandems of bolderkarren klaar. Tussen de Kilsdonkse Molen en Kasteel Heeswijk vaart ook een Fluisterboot. Zo kunnen we samen een verbinding maken tussen de trekpleisters.”
De beoogde Fluisterboot wordt momenteel onder handen genomen door Martijn Dickerscheid. Dat is geen onbekende met rondvaartboten. Onlangs ging zijn boot Waterproef vlakbij de Noordkade succesvol te water. In totaal kunnen er straks waarschijnlijk zo’n twaalf personen meevaren.

‘Geweldige opsteker’
Het UITpunt gaat de boot exploiteren en daar kunnen straks kaartjes worden aangeschaft. De eerste gesprekken die Natasja voerde over een Fluisterboot tussen Veghel en Heeswijk-Dinther dateren van meer dan tien jaar geleden. “De wens is er al heel lang en nu is het eindelijk gelukt. Het is voor Veghel en Meierijstad een geweldige opsteker als deze publiekstrekker straks over de Aa gaat varen”, vindt ze.


Het visserstrapje ligt er onverzorgd bij.

Wat de vaartijden van de boot worden, is afhankelijk van vraag en aanbod. “Twee keer per dag en dan op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag?”, denkt Natasja hardop. “Het is ook mogelijk om de boot te huren voor bijvoorbeeld een borrel, vergadering, verjaardag of bruiloft. Ik wil met de horeca op de Markt in gesprek om te kijken wat er mogelijk is qua eten en drinken. Mochten er nog andere ideeën zijn dan horen wij dat graag.”

Proefvaren
Natasja zit het helemaal zitten. Ze hoopt dat de boot nog deze zomer een paar keer kan gaan proefvaren en dat de Fluisterboot vanaf mei 2021 echt in gebruik kan worden genomen. “We zijn afhankelijk van het waterpeil, maar het lijkt me reëel als de boot vanaf de meivakantie tot aan half september kan varen.” Er hoeft niet super veel meer te gebeuren. De boot moet klaar zijn en de gemeente moet de steiger en het visserstrapje aanpassen. Deze is volgens Natasja nu ongeschikt. De gemeente reageert kort op de komst van de Fluisterboot en refereert naar de visie Recreatie en Toerisme Meierijstad. Hierin wordt het belang van waterrecreatie en waterbeleving benoemt. “De Aa leent zich hier bij uitstek voor. Het project Fluisterboot sluit hier naadloos op aan.” Omdat het project momenteel nog in voorbereiding is, wil de gemeente er verder niks over kwijt.


Gidsen en schippers
Terug naar Natasja waar het enthousiasme over de rondvaartboot wel vanaf spat. “Het is de bedoeling dat er een gids meevaart die onderweg prachtige verhalen over Veghel vertelt.” Het UITpunt is nog op zoek naar bevlogen gidsen en schippers. “Wij zorgen voor de juiste begeleiding. De verhalen hoeven ze uiteraard niet zelf te verzinnen, die hebben wij klaarliggen. Het is van wezenlijk belang dat we genoeg gidsen en schippers hebben. Alleen dan wordt dit project een succes”, besluit Natasja.

Wanneer de eerste proefvaartocht op het programma staat, is nog niet bekend. Wil je gids en/of schipper worden? Mail naar: Fluisterboot@nobb.nl.. 

Meer berichten