Gio van Creij, Menno Roozendaal, Natasja de Groot, Coby van der Pas en Rene Steenbakkers (projectleider).
Gio van Creij, Menno Roozendaal, Natasja de Groot, Coby van der Pas en Rene Steenbakkers (projectleider).

Renovatie Veghelse bibliotheek in volle gang: ‘Zo’n drilboor maakt me een partij herrie’

Algemeen 1.670 keer gelezen

VEGHEL | Het (oude) Raadhuis aan de Markt in Veghel wordt het komende jaar grondig gerenoveerd. De gemeente Meierijstad combineert daarbij de benodigde onderhoudswerkzaamheden met een aantal duurzaamheidsaanpassingen, waardoor het gebouw weer toekomstbestendig wordt. Afgelopen donderdagochtend werd er even stilgestaan bij de start van de werkzaamheden.

Een select gezelschap kwam donderdagochtend bij elkaar in de Veghelse bibliotheek. Na een korte introductie werd het bouwbord onthuld door wethouder Coby van der Pas. “De bezoekers kunnen hier straks niet alleen boeken lenen, informatie ophalen, vergaderen, bijeenkomen of trouwen, maar ook beleven hoe het vroeger was.”
Het Raadhuis was vroeger onder andere een rechtbank, boterwaag, post- en telegraafkantoor en het fungeerde tot 1984 als raadhuis. Van der Pas: “De oude functies gaan we terugzien in het nieuwe gebouw. Ik word helemaal warm van dit gebouw. Het is een prachtig gemeentelijk monument uit 1877 op een markante plek in hartje Veghel. Het wordt met respect voor het monumentale karakter van vloer tot dak gerenoveerd.”


De verbouwing in de Veghelse bieb is in volle gang.

De wethouder is blij dat het gebouw van energielabel E naar label A gaat. Ze vervolgt: “Daar zijn we enorm trots op. Het is bijzonder dat we dit monument kunnen opwaarderen naar label A. Hulde voor iedereen die daaraan een bijdrage levert.”

Oordopjes
Naast Van der Pas waren collega-wethouder Menno Roozendaal, Gio van Creij, directeur bestuurder van NOBB (Noord Oost Brabantse Bibliotheken), en Natasja de Groot (Vestigingsmanager Bibliotheek Meierijstad) aanwezig. Van Creij: “Vandaag staan we stil bij de officiële start van de bouw. Er moet nog flink wat gebeuren, maar er wordt hard gewerkt. De collega’s van de bibliotheek verdienen ook een compliment. Ze dragen naast mondkapjes ook oordopjes. We zijn open en blijven gewoon doorgaan. In totaal verwachten we maar twee weken dicht te zijn.” De Groot vult aan: “Als de vloer wordt gelegd, gaan we twee weken dicht. Dat gebeurt ergens na Hemelvaart.”


Het bouwbord werd donderdag onthuld.

Voor De Groot is het even behelpen. “Het werken in de bibliotheek is eigenlijk niet te doen nu. Gisteren ben ik halverwege de dag thuis verder gaan werken. Zo’n drilboor maakt me een partij herrie, daar helpen oordopjes niet tegen”, lacht ze. En dus werkt ze nu meer thuis dan normaal. “Het heeft een hoger doel. We krijgen er een prachtige bibliotheek voor terug. En de keren dat ik in Het Raadhuis werk, is het stiekem wel gezellig hoor. Een van de bouwvakkers kan echt goed zingen. De sfeer is goed en we laten ze lekker hun gang gaan.”

‘Balie gaat eruit’
Wethouder Roozendaal belooft dat het voor het laatst stoffig is in de bibliotheek. “Het wordt allesbehalve een stoffige bibliotheek. Het wordt een moderne bieb die ook gaat fungeren als ontmoetingsplek. Ik word vaak aangesproken door mensen dat ze de bibliotheek missen. Het is een ankerpunt. Ik ben ontzettend trots dat we hier aan de slag kunnen.”
De Veghelse Bibliotheek Veghel krijgt een flinke metamorfose. Van der Pas: “De toegankelijkheid wordt verbeterd en er komt een heldere routestructuur in het gebouw.” Verder komt er een open inloop. “De balie gaat eruit. De bibliotheek krijgt een open karakter waar je vrijblijvend kan binnenlopen. De wanden blijven intact, maar er komt wel meer licht binnen”, besluit De Groot. De vestigingsmanager hoopt dat de werkzaamheden begin september worden afgerond.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant