Meierijstad Kiest: Team Meierijstad de grootste, CDA tweede [LIVEBLOG + VIDEO & AUDIO]
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Jan Goijaarts en Eus Witlox schudden elkaar lachend de hand (Foto: Peter Kuijpers).
Jan Goijaarts en Eus Witlox schudden elkaar lachend de hand (Foto: Peter Kuijpers).
LIVEBLOG + VIDEO & AUDIO Meierijstad

Meierijstad Kiest: Team Meierijstad de grootste, CDA tweede

  •   8444 keer gelezen   Politiek

MEIERIJSTAD | D-day in Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Meierijstad zijn vandaag. Negen partijen strijden om 66 duizend stemmen. Vanavond om 21.30 uur start de uitslagenavond in 't Spectrum in Schijndel. Belangstellenden zijn welkom vanaf 21.00 uur. Tijdens de uitslagenavond vertellen de burgemeesters van Schijndel (Jetty Eugster), Sint-Oedenrode (Peter Maas) en Veghel (Marcel Fränzel), over hun ervaringen en indrukken van de verkiezingsdag in hun gemeente. Tot vanavond laat houden wij als Stadskrant Veghel u op de hoogte van het laatste nieuws. Volg ons liveblog en mis niets. (Tips of suggesties? Mail naar redactie@stadskrantveghel.nl).

01.03:
De winnaars in beeld. Eus Witlox, fractievoorzitter van Team Meierijstad, en zijn vrouw met rechts nummer 2 op de lijst Wern van Asseldonk.

Opkomst: 41 procent.

De voorlopige uitslag (vrijdag volgt de officiële uitslag):
1. TEAM Meierijstad, 7277 stemmen (11 zetels)
2. CDA, 6499 (9 zetels)
3. VVD 2482 (3 zetels)
4. SP 2474 (3 zetels) 
5. Hart voor Schijndel 1977 (3 zetels)
6. Lijst 7/Blanco 1491 (2 zetels)
7. PvdA 1434 (2 zetels)
8. D66 1206 (1 zetel)
9. GBM 1048 (1 zetel)

Eus Witlox balt zijn vuist.

Jan Goijaarts en Eus Witlox schudden elkaar lachend de hand.

23.59 uur:
Er wordt geschreeuwd. Alle stemmen zijn geteld. 41 procent opkomst.

Team Meierijstad is de grote winnaar. 11 zetels. CDA 9. SP, VVD en HvS 3. PvdA en Lijst Blanco 2. GMB en D66 1.

Jan Goijaarts en Eus Witlox betreden onder groot applaus de bühne. "We gaan elkaar spreken. Ik vind het jammer dat we Team niet hebben verslagen. Maar we zijn enorm blij met de negen zetels. We gaan voor een goede samenwerking", aldus Jan Goijaarts. Eus staat er met een grote grijns naast. "Ik had dit niet verwacht. Ik had verwacht dat het dichter bij elkaar zou liggen. Maar ja ik ben er heel blij mee", lacht hij.

Team Meierijstad en CDA kunnen het samen gaan doen. Ze hebben de meerderheid. Witlox wil niet te hard van stapel lopen. "We gaan snel praten. Team Meierijstad is de grootste en daar ben ik heel blij mee. YES!", besloot hij dolgelukkig.

23.17
Na 38 van de 43 stembureaus kruipt het CDA dichter bij Team Meierijstad. Het verschilt lijkt echter gemaakt. Nog 5 stembureaus te gaan.

23.16
Wern van Asseldonk, nummer 2 van Team Meierijstad, wil niet te vroeg juichen. "Ik vind het verschil tussen ons het CDA en de rest wel erg groot. Dat had ik niet verwacht."

23.10:
Tussenstand zetelverdeling:
TEAM Meierijstad 11
CDA 9
SP 3
VVD 3
HvS 3
PvdA 2
Lijst Blanco 2
D66 1
GBM 1

35 van de 43 stembureaus zijn geteld.

23.10 uur
Nog 8 stembureaus te gaan. Team Meierijstad heeft 900 stemmen meer dan het CDA. De grote winnaar lijkt bekend.

23.03 uur:
Sybrand Buma (CDA) komt het podium op. Hij is naar Schijndel gekomen om CDA Meierijstad een hart onder de riem te steken. "Hij is onder de indruk van het top team." Tevens duidt hij het belang van de lokale politiek. "Ik vind de opkomst echt goed. Mensen zijn massaal naar de stembureaus gekomen. Een opsteker."

23.00 uur:
Er zijn er weer vijf binnen. Zitten nu op 30 van de 43. In Zijtaart pakt Team Meierijstad 634 stemmen. Dat is bijna alles. Bizar aantal.
Team Meierijstad pakt de koppositie terug. 4864 om 4354 stemmen. VVD nadert SP voor plek 3.

22.48:
Traditiegetrouw wint CDA alle verzorgingshuizen in Veghel. CDA is de grootste.

22.41:
Weer vijf stembureaus binnen. Hart van Schijndel doet het uiteraard in Schijndel erg goed. Vijfde grootste partij. Knap van Laurens vd Voorst en consorten.

22.29:
Stadhuis Veghel wordt dik gewonnen door CDA. Ze naderen Team Meierijstad. 10 om 11 zetels. 
De SP staat op 3 zetels. Net als VVD. PvdA heeft er 2, net als Lijst 7 en Hart van Schijndel. Gemeentebelang staat op 1. D66 ook.

22.19:
Vier stembureaus uit Veghel: Ook hier wint Team Meierijstad drie van de vier bureaus. En ze winnen dik. Team Meierijstad tot nu de grote winnaar. Jan Goijaarts wint zijn eigen 'De Spil'. 

22.04:
In Erp is Team Meierijstad de grote winnaar. Ook bij Den Hazenpot wint Team Meierijstad. CDA is bij bieden stembureaus nummer twee. Ook bij de volgende twee is de partij van Eus Witlox de grootste. "Een overweldigend begin", aldus Eus. Hij hoopt op 13 zetels.
Hart van Schijndel pakt veel stemmen bij het eerste stembureau in Schijndel.

Voorlopige zetelverdeling:

21.56 uur:
De drie burgemeesters staan op het podium en doen hun verhaal. De show in een rumoerig Spectrum wordt aan elkaar gepraat door Meike de Jong van RTL. De burgemeesters hebben een dubbel gevoeld. "Het voelt best raar. Je wilt iets doen voor de mensen, maar vanaf 31 december ben ik mijn functie kwijt", aldus burgemeester Maas van Sint-Oedenrode die vertrekt naar Bladel waar hij waarnemend burgemeester wordt.
Voor Jetty Eugster was het opkomstpercentage erg belangrijk. Daar heeft ze de hele dag aan gedacht. "We hebben ontzettend ons best gedaan. We hebben er zoveel aan gedaan. Ik hoop op 50%, maar we gaan er niet over piepen. Ik ben blij met elke kiezer." Of ze beschikbaar is voor het burgemeesterschap van Meierijstad, laat ze in het midden. 
Fränzel was erg verrast toen hij in Zijtaart op bezoek was. "Er kwam een vrouw binnen rennen, met id-kaart, om te stemmen voor het Oekraïne-referendum." Ook Fränzel laat in het midden of hij waarnemend burgemeester wil worden. Permanent burgemeesterschap is een no go voor hem.

21.26:
Het tellen is begonnen.

21.21 uur:
Het Spectrum loopt langzaam vol. De uitslagenavond kan beginnen. De spanning neemt toe.

21.04 uur:
Burgemeester Fränzel vertelt net dat de laagste opkomst is geweest bij stembureau Bloemfontein (21%). Het hoogste percentage is gemeten in Zijtaart: 52%.

20.05 uur:
Opkomstcijfers 19.30 uur zijn binnen. Tot nu toe kwamen 23.441 kiezers (37% van de kiesgerechtigden) naar de stembus. Stemmen kan tot 21.00 uur. 

19.15:
Stemmer nummer 75 in de mobiele stembus is gesignaleerd. "We hopen de 100 te halen, maar dat wordt lastig. In Schijndel bij het zwembad hebben we maar twee stemmers mogen verwelkomen." Qua media-aandacht hebben ze bij de rode dubbeldekker geen moment alleen gezeten. "We denken dat mensen daardoor toch ietwat worden afgeschrikt. Vooral vanochtend stond het hier helemaal vol met pers. Je zag mensen omdraaien", aldus de 'passagiers' van de bus die het stemlokaal vandaag bewaken.
Nol van Hest, al aanwezig vanaf 's ochtendsvroeg, gaat vanavond ook nog naar 't Spectrum in Schijndel voor de verkiezingsuitslagen. "Ik wil dat wel eens meemaken. Veghel gaat toch op in een nieuwe gemeente", aldus Nol.

18.39: uur:
In Veghel kwam het CDA tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten van half maart 2015 als grootste partij uit de bus gekomen. 3360 Veghelaren brachten hun stem uit op de partij. De VVD werd de op één-na-grootste partij (2297), op de voet gevolgd door de SP (2181). 
Ook in de twee andere gemeenten van het toekomstige Meierijstad, Sint-Oedenrode en Schijndel, werd het CDA de grootste. 


In de gemeente Veghel stemde er destijds 12.798 kiezers. Dat was een opkomst van 45,35 procent. In Brabant kelderde de opkomst behoorlijk: van 51,4 procent in 2011 naar 43,6 procent in 2015. Landelijk gezien was de opkomst 46,7 procent.

18.20:
Stembureau De Hintel zit inmiddels boven de 500 stemmers. Waar-o-waar gaan we uitkomen? 

17.48:
Een rondje langs verschillende stembureaus in de kerkdorpen van de gemeente Veghel.

Mariaheide D'n Brak
In D'n Brak was het rustig. Voorzitter Johan Rams sprak van een rustige opkomst. Om 15.00 uur stond de teller in Mariaheide op 223 stemmers. Ludiek was wel dat een meneer zijn legitimatie was vergeten. Rams: "Dat moet u echt tonen mijnheer. Zonder legitimatie mag u niet stemmen." De verbouwereerde man: "Ja mar dieje mens dor die kent me wel. Hij wit wel wie ik ben." Het ging niet door.
De methode van vroeger op de plaatselijk boerenleenbank van een klerk die van kantoor gehaald werd en dan een herkennende knik gaf is in 2016 niet meer voldoende. Tien minuten later was hij terug en kon met legitimatie gewoon zijn formulier in de bus gooien.

Voorzitter Johan Rams sprak van een rustige opkomst.

Raadhuis Erp
In het mooie rustieke Raadhuis was het rustig. Een oma met kleinkind kreeg een jeugdig stemadvies van kleine Joyce die het stemformulier zelf in de bus mocht gooien.

De ambiance in Erp was prachtig.

't Span Keldonk
Een groot lokaal wat vermoedelijk morgen weer als leslokaal wordt gebruikt. Het was volgens de toezichthouders een rustige toeloop. De piek wordt verwacht in de avond. Om 15.30 uur stond de teller in Keldonk op 176. Grappig was dat een mevrouw die in het hokje stond vroeg of ze opnieuw mocht stemmen. "Ik zie dat mijn kennis op een andere lijst staat. Ik wil graag opnieuw stemmen." Ze had haar formulier nog niet in de daarvoor bestemde bak gedeponeerd. Volgens de reglementen mag je éénmaal een nieuw formulier invullen. Het andere formulier kreeg een grote afkeur stempel.

In Keldonk wilde een mevrouw opnieuw stemmen.

Hazenpot Boerdonk
Er werd meteen gevraagd of we koffie wilden. Ja natuurlijk een echt 'Boerings bekske' volgens eigen melange. Om 16.00 uur waren er 147 van de totaal 609 stemgerechtigden geweest. Een handige rekenaar achter de tafel vermeldde dat dit 24 procent opkomst betekende.

In Boerdonk lag de opkomst om 16.00 uur op 24%.

Het Dorpshuis Zijtaart
In het prachtige voormalige klooster in Zijtaart was de opkomst goed. Wij verwelkomde een jonge stemster Femke Kuijpers die op 5 november 18 jaar werd en een opleiding VWO volgt op het Zwijsen College in Veghel. Direct na school meldde ze zich in het klooster en bracht samen met moeder Edith haar stem uit. Ze stemde op de lijsttrekker van de lijst Blanco. Femke: "Ja, leuk een jonge gast die weet waar hij over praat. Het is toch wel apart als je 18 wordt en je mag autorijden, een pilsje bestellen in de kroeg en natuurlijk gaan stemmen. Voor mij de eerste keer. Een leuke ervaring", aldus Femke.

Femke is 5 november jongstleden 18 geworden en mocht dus stemmen. 'Een leuke ervaring.'

Ook Pascal is pas net 18 jaar. Hij ging voor het eerst stemmen. Op wie? Dat hield hij lekker geheim.

17.18 uur:
Stemmen kan tot 21.00 uur!

16.32:
Hoe zat het ook alweer?

15.29 uur:
Nieuwe opkomstcijfers bekend: 12.688 kiezers hebben tot 15.00 uur gestemd; opkomstpercentage van 20 procent.

15.14 uur:
Ook waarnemend burgemeester Fränzel op pad tijdens verkiezingsdag

Terwijl de rode dubbeldekker door Meierijstad toert, maakt Meierijstad zich langzaamaan op voor een spannende uitslagenavond. Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel hoopt dat veel Veghelaren hun weg naar de stembus vinden. De mobiele stembus bijvoorbeeld. "We halen echt alles uit de kast om publiek te trekken. Zo'n dubbeldekker is natuurlijk extra interessant en genereert aandacht. Je moet opvallen." Geen enkel excuus om niet te gaan stemmen dus? "Inderdaad. Het stembureau komt naar je toe." Verder zijn er natuurlijk tal van stembureaus in de drie gemeenten. Burgemeester Fränzel verwacht een redelijke opkomst. "We moeten eerlijk zijn. Er is geen grote landelijke gemeenteraadsverkiezing nu. Nergens anders in Nederland gaat men vandaag naar de stembussen." Dat is ook te merken aan de landelijke media die aandacht besteden aan de verkiezingsdag in Meierijstad. "Erg leuk, maar het moet vooral voor de kiezers interessant zijn. Vanavond weten we meer", aldus Franzel. Zelf stemmen zit er voor de waarnemend burgemeester niet in. Hij woont immers niet in Veghel en beschikt dus niet over een stempas.

Burgemeester Fränzel is gesprek met CDA-lijsttrekker en wethouder in Veghel Jan Goijaarts.

Zijn rol in de coalitievorming straks is beperkt. "Daar moet de burgemeester zich niet mee bemoeien. Een burgemeester kan op afstand best wat wijze dingen zeggen, maar uiteindelijk is het aan de politieke partijen zelf om een sterke gemeenteraad te vormen." De verkiezingen in Meierijstad zijn op tal van fronten uniek. Zo treedt de nieuwe raad straks voor vijf jaar aan. "Het moet dus een sterke gemeenteraad worden die met elkaar uit gaan maken wie er wethouder worden en wat voor plannen ze gaan realiseren voor Meierijstad." Of hij zelf beschikbaar is voor een positie als eerste (waarnemend)burgemeester van Meierijstad laat Fränzel in het midden. "Op 31 december zitten wij alle drie even zonder werk. Het is aan de Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, om in overleg met de gekozen fractievoorzitters te overleggen wie er waarnemend burgemeester van Meierijstad wordt."

Rechts is Marcel Fränzel is gesprek met de pers en links de opvallende, mobiele stembus.

14.33 uur:
Feitjes en weetjes over Meierijstad

Per 1 januari is de nieuwe gemeente Meierijstad een feit. Daarom een korte kennismaking.

Inwoners
Meierijstad heeft 80 duizend inwoners en 33.000 huishoudens. De gemeente staat hiermee in de top tien van grootste gemeenten van Noord-Brabant.

Onderwijs
Meierijstad heeft 37 scholen.

Agrarische sector
Meierijstad telt maar liefst 700 bedrijven werkzaam in de agrarische sector.
Er zijn 7 dierenparken en meer dan 1 miljoen kippen.

Zorg
Meierijstad heeft tien zorgcentra en begeleidt 4500 WMO-aanvragen.

Bedrijfsleven
Meierijstad telt 7620 bedrijven. Samenwerkingsverbanden zoals de As50 en AgriFood Capital zorgen voor een sterke positie in de regio. Landelijk staat Meierijstad in de top 10 van zakensteden. De nieuwe gemeente zorgt voor 44.000 banen. 

Meierijstad is groot
Meierijstad telt ruim 186 vierkante kilometers Dat zijn maar liefst 27.000 voetbalvelden.

Cultuur
Meierijstad kent 5 culturele educatieve centra, 1 bioscoop, 2 theaters en 122 rijksmonumenten.

Sport
Meierijstad heeft 50 sportaccommodaties en 197 sportverenigingen.

14.20 uur:
De jongste bezoeker van het stembureau op De Hintel is pas tien(!) dagen oud. 

14.01 uur:
Gemeentebelang Meierijstad actief in Erp. Ze verplaatsen zich op een bijzondere en leuke manier. TukTuk Meierijstad brengt ze van plek naar plek.

13.31:
Lunch bij stembureau De Hintel op het Vlasven. Een goed bord Hollandse kost.

13.22 uur:
In Meierijstad is iedereen de grootste

Door: Hans van den Wijngaard.

Volgende week zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Meierijstad. Deze week valt de lijst met de kandidaten van de verschillende partijen op de deurmat van elk huis. Hoe steken de Rooise kandidaat-raadsleden af ten opzichte van de kandidaten uit de andere fusiegemeenten?
Om te weten hoe de verhoudingen in de nieuwe gemeente eruit komen te zien zetten we eerst wat feiten op een rijtje. Met behulp van gegevens uit Wikipedia komen we een heel eind. We moeten daarbij wel een kleine slag om de arm houden omdat niet alle peildatums hetzelfde zijn.

Inwoners en oppervlakte
De nieuwe gemeente Meierijstad telt op 1 januari 2017 ongeveer 79.595 inwoners. Daarvan komen er 31.352 (39,4%) uit Veghel, 23.621 (29,7%) uit Schijndel, 17.879 (22,5%) uit Sint-Oedenrode en 6743 (8,5%) uit Erp. Die laatste plaats werd in 1994 al met Veghel samengevoegd. Als we naar het oppervlakte van Meierijstad kijken, dan zien de verhoudingen er weer heel anders uit. Het gehele grondgebied van Meierijstad is 18551 ha. groot, Sint-Oedenrode is met 6494 ha. (35%) de grootgrondbezitter. Veghel is tweede in het rijtje met 4302 ha. (23,2%) op de voet gevolgd door Schijndel dat met 4166 ha. 22,5% van het oppervlak van Meierijstad vormt. Erp heeft een oppervlak van 3589 ha. en dat is goed voor 19,3% van de nieuwe gemeente.

Kandidaat-raadsleden
Zoals uit het bovenstaande al blijkt zijn er verschillende manieren om te kijken naar de nieuwe gemeente. De ene keer is Veghel (inwoners) de grootste en de andere keer is dat Sint-Oedenrode (oppervlakte). Maar ook Schijndel staat een keer vooraan in het lijstje. Als we kijken naar het aantal kandidaat-raadsleden, dan is Schijndel zonder twijfel de grootste van Meierijstad. Voor de 35 raadszetels die de nieuwe gemeenteraad kent, zijn er in totaal 322 kandidaten. Van hen komen er 134 (42,3%) uit Schijndel, 87 (27,4%) uit Veghel, 75 (23,7%) uit Sint-Oedenrode en 18 (5,7%) uit Erp. Wie goed telt zal 0,9% missen en dat klopt, want de PvdA heeft drie kandidaten op de lijst staan, die niet in de nieuwe gemeente wonen.

Lijsttrekkers en top tien
Als we kijken naar de woonplaatsen van de lijsttrekkers, dan staat Schijndel met maar liefst vijf lijsttrekkers (Team Meierijstad, SP, PvdA, D66 en Hart voor Schijndel) bovenaan. Veghel (CDA en VVD) en Sint-Oedenrode (Gemeentebelangen Meierijstad en Blanco) brengen elk twee lijsttrekkers in. Lijst Blanco heeft met zes kandidaten in de top tien de meeste Rooise kandidaten op de lijst staan. Ook Gemeentebelangen Meierijstad heeft met vijf kandidaten een groot aantal Rooise kandidaten. Met vier Rooienaren in de top tien volgt het CDA op plaats drie gevolgd door Team Meierijstad en de VVD die elk drie Rooise kandidaten in de top tien hebben staan. PvdA (2), D66 (1) en Hart voor Schijndel (geen) sluiten het rijtje met Rooise kandidaten in de top tien af).

Rooienaren per partij
De VVD heeft met negentien Rooise kandidaten op haar lijst het grootste aandeel Rooienaren, gevolgd door Team Meierijstad met zestien en het CDA met twaalf Rooienaren op de lijst. SP en PvdA hebben beiden zeven Rooise kandidaten op hun lijst, Gemeentebelangen en blanco hebben elk vijf kandidaten op de lijst. D66 (3) en Hart voor Schijndel (1) hebben weinig Rooienaren weten te strikken voor hun lijst.

En Erp dan?
Afgaande van de bovenstaande cijfers zou je de indruk krijgen dat de inwoners van Erp in de gemeente Meierijstad altijd aan de achterste mem hangen. Maar gelukkig is het maar net hoe je naar de cijfers kijkt. Met de verhouding oppervlak en inwoners doet Erp het zo slecht nog niet. Per Erpenaar is er 5322 m² grondgebied beschikbaar en voor elke Rooienaar is dat 3632 m². Voor Veghel en Schijndel zijn die cijfers heel wat benauwder, in Schijndel moeten ze het met 1763 m² en in Veghel met 1372 m² per inwoner doen. Zo blijkt maar dat elke woonplaats in Meierijstad op haar eigen manier uniek is en dat geldt ook voor de kandidaten voor de gemeenteraad.

13.00 uur:
Nog niet gestemd? In één van de onderstaande stembureaus in Veghel, welke allen toegankelijk zijn voor mindervaliden, kan men vandaag terecht:

Stadhuis Veghel, Stadhuisplein 1, 5461 KN Veghel
Dienstencentrum De Peppelhof, Wilgenstraat 17, 5461 EA Veghel
Wijkgebouw De Bloemfontein, Hyacinthenstraat 2, 5462 AE Veghel
Zorgcentrum Joachim en Anna, Hertogin Johannastraat 26, 5461 BL Veghel
Wijkgebouw De Magneet, De Leest 45, 5463 JA Veghel
Zorgcentrum AAtrium, Trompstraat 21, 5463 GK Veghel
Basisschool De Vijfmaster, Jan van Galenstraat 20, 5463 HB Veghel
Wijkgebouw De Golfstroom, Van Diemenstraat 1 A, 5463 EH Veghel
Basisschool De Uilenbrink, Melisselaar 1, 5467 BM Veghel
Verpleegtehuis De Watersteeg, Reigerdonk 37, 5467 AN Veghel
Wijkgebouw De Spil, De Bunders 5, 5467 JZ Veghel
Basisschool 't Heibosch, Lookveld 1, 5467 KE Veghel
ROC de Leijgraaf, Muntelaar 10, 5467 HA Veghel
M.F.C. De Hintel, Vlasven 90-91, 5464 PN Veghel
Gemeenschapshuis D'n Brak, Ericastraat 17, 5464 VR Veghel
Dorpshuis Zijtaart, Past. Clercxstraat 50, 5465 RJ Veghel
Gemeenschapshuis De Brink, St. Antoniusplein 7, 5466 PE Veghel
Basisschool De Empel, Melkerstraat 1, 5469 SL Erp
Simeonshof, Paus Joanneslaan 4, 5469 CB Erp
Raadhuis Erp, Hertog Janplein 9, 5469 BK Erp
Gemeenschapshuis 't Span, Kampweg 2, 5469 EX Erp
Gemeenschapshuis Den Hazenpot, Past. Van Schijndelstraat 37, 5469 PS Erp

En natuurlijk in de mobiele stembus. Nol van Hest zit samen met zijn team klaar om iedereen in goede orde te ontvangen.

12.40 uur:

STEMFIE! #Meierijstadkiest 

12.20 uur:
Of Lucky TV vanavond aandacht aan de verkiezingen in Meierijstad gaat besteden weten we niet. Maarten van Lankvelt monteerde vast een voorbeeldje in elkaar.

12.00 uur:
De negen partijen hebben allemaal een mannelijke lijsttrekker. Veghel levert Jan Goijaarts (CDA) en Harry van Rooijen (VVD). Schijndel heeft met Eus Witlox (Team Meierijstad), Ruud Merks (Schijndel), Menno Roozendaal (PvdA), Marrik van Rozendaal (D66) en Laurens van Voorst (Hart voor Schijndel) liefst vijf ijzers in het vuur. Sint-Oedenrode heeft net als Veghel twee lijsttrekkers Peter Verkuijlen (Gemeentebelang Meierijstad) en Thijs van Zutphen (Lijst 7/LijstBlanco). Onderin bij de foto's stellen alle lijsttrekkers zich kort voor.

De hoogstgeplaatste Veghelaren (gemeente Veghel) zijn bij het CDA en de VVD dus bekend. Bij Team Meierijstad is dat Wern van Asseldonk uit Erp en bij de SP Kees van Limpt uit Veghel zij staan allebei op plek twee. Gemeentebelang Meierijstad heeft met Moniek van de Meerakker ook een Veghelaar op plek twee gepositioneerd. Bij de Partij van de Arbeid moeten we wat verder zoeken. Op plek vier komen we Freddy Cuijpers uit Erp tegen. Ook Lijst Blanco heeft een Erpenaar hoog staan. Luc van den Tillaart staat op drie. D66 heeft zoals bekend met Gertjan Hobert een vakkundige Veghelaar op twee staan. Tot slot hebben we dan nog Hart van Schijndel. Zij hebben geen enkele Veghelaar op de lijst staan. De lijst van Hart van Schijndel bestaat uit 40 Schijndelaren, 1 iemand uit Sint-Oedenrode en 1 iemand uit Tilburg.

11.45 uur:
De nummer 2 op de lijst van D66 is Veghelaar Gertjan Hobert. Ook hij is vanochtend al wezen stemmen en stemde op zichzelf. Eerder deze week controleerde hij de verkiezingsborden en plakte hij bij waar nodig. Naast de D66-posters hielp hij ook de andere partijen een handje. Erg collegiaal en wellicht alvast een handreiking als eventuele coalitiepartner. "Wij hopen drie zetels te bemachtigen", zo liet hij vanochtend weten. 

11.30 uur:
Eerste opkomstcijfers zijn bekend. Het percentage ligt om 11.00 uur op 9.4. Het gaat om 5946 kiezers die tot nu toe hebben gestemd.

11.20 uur:
Jan Goijaarts kennen we natuurlijk als wethouder van de gemeente Veghel. Vandaag is hij echter vooral fractievoorzitter van CDA Meierijstad. Tijdens de vorige verkiezingen in de gemeente Veghel werd CDA de grootste. Jan is erg populair in Veghel. De kans dat hij veel gaat krijgen in het Veghelse ligt dan ook voor de hand. Peter Kuijpers ging samen met Jan en zijn vrouw naar het stembureau. In feeststemming was  de fractievoorzitter van het CDA nog niet. "Ik hoop dat dat vanavond omslaat als de uitslagen binnenkomen. We hebben er alles aangedaan", aldus de geboren Schijndelaar. Hij hoopt op een opkomstpercentage tussen de 50 en 55 procent.
Beluister hier het fragment

11.00 uur:
De belangrijkste vraag van deze verkiezingsdag is eigenlijk: 'Hoe hoog of laag wordt de opkomst?' Verschillende Veghelaren doen een oproep om te gaan stemmen. 

Ook oud-burgemeester Ina Adema roept op om te gaan stemmen.

10.25 uur:
De vrijwilligers op de stembureaus doen natuurlijk geweldig werk. Ze worden dan ook in stijl bedankt met een lekkere appelflap. "En nog warm ook", vertelt Natasja de Groot, die op stembureau Hintel de honneurs waarneemt. 

Ook in Schijndel worden de vrijwilligers getrakteerd op een appelflap. De burgemeester van Schijndel, Jetty Eugster, is er druk mee. 

10.17 uur:
De Veghelse basisschool de Tuimelaar kreeg vanochtend uitleg op een stembureau in Veghel. De kinderen luisterden en keken aandachtig. Zelf moeten ze nog even wachten. 

10.00 uur:
Veel fractievoorzitters stemmen in de gemeente waar zij wonen of wethouder zijn. Menno Roozendaal, fractievoorzitter van de PvdA, dook vanochtend ineens op in Veghel bij het mobiele stembureau voor het gemeentehuis. Een leuke verrassing. De voorman van PvdA Meierijstad heeft een drukke campagne achter de rug. Hij hoopt dat veel mensen gebruik maken van hun stemrecht. "Stemmen is het feest van de democratie. Het is een belangrijk recht dat mensen hebben wat niet vanzelfsprekend is." Menno verwacht niet dat zijn PvdA de grootste wordt. "Gezien de landelijke peilingen ligt het niet voor de hand dat wij de grootste partij worden. Ik hoop in beeld te komen als coalitiepartner. Dan moet je denken aan 4 of 5 zetels. Je hebt sowieso te maken met de trend dat het landelijk wat minder gaat." De fractievoorzitter van PvdA Meierijstad blijft echter positief. Misschien zorgt zijn lokale partij wel voor een kentering. "Ik hoop dat we vanaf vandaag weer de trend naar boven pakken. Het zou mooi zijn als wij het begin zijn van het herstel van het vertrouwen in de PvdA."

PvdA Meierijstad zet hoog in op zorg en armoedebestrijding. "Ik vind dat een van de meest wezenlijke dingen in een welvarend land als Nederland. Armoede, zeker onder kinderen, mag niet voorkomen hier", aldus Menno.  
Lodewijk Asscher stak de lokale afdeling een hart onder de riem. 

09.30 uur:
Harry van Rooijen en Jan Goijaarts zijn de twee Veghelse lijsttrekkers. De eerste is het gezicht van VVD Meierijstad. In alle vroegte toog Harry af om te gaan stemmen in het mobiele stembureau. Onze verslaggever Peter Kuijpers ving hem op.
Beluister hier het fragment

VVD Meierijstad kreeg in Veghel geen fysieke steun van kopstukken als Mark Rutte, Halbe Zijlstra of Edith Schippers. Wel lieten een aantal prominente VVD'ers gisteren een video-boodschap achter. 

09.24 uur:
Ook de NOS is aanwezig om de verkiezingen te volgen. Verslaggever Theo Verbruggen interviewde onder andere de Veghelse lijsttrekkers Harry van Rooijen (VVD) en Jan Goijaarts (CDA).

09.17 uur:
De mobiele stembus stond vanochtend bij het gemeentehuis in Veghel. De bus wordt ingezet om het de kiezers nog makkelijker te maken, De prachtige Londense stadsbus vertrok rond 9.15 richting Sint-Oedenrode. Rond 19.00 uur is de bus weer terug in Veghel en kan naar de Noordkade om te stemmen. 
Waarnemend burgemeester van Veghel Marcel Fränzel zwaaide de bus uit. 

09.00 uur:
Natasja de Groot zit vandaag op stembureau de Hintel. 'Haar' eerste stemmer kwam al in alle vroegte opdagen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5093131&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661455&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087111&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099816&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>