Eshter de Bie (ONS Welzijn) en Natasja de Groot (Bibliotheek Meierijstad) leggen uit waarom dit initiatief zo belangrijk is.
Eshter de Bie (ONS Welzijn) en Natasja de Groot (Bibliotheek Meierijstad) leggen uit waarom dit initiatief zo belangrijk is.

Eenzaamheid bestrijden met Heel Veghel Bakt

Algemeen 1.250 keer gelezen

VEGHEL | Dat er een tweede editie komt van Heel Veghel Bakt is geen verrassing. Het evenement waar (amateur)koks ouderen verrassen met een diner en vooral met een gezellige avond viel vorig jaar bijzonder goed in de smaak. Woensdag 24 oktober staat deel twee op het programma. Natasja de Groot (Bibliotheek Meierijstad) en Eshter de Bie (ONS Welzijn) leggen uit waarom dit initiatief zo belangrijk is.

De laatste ideeën en plannen worden nog gesmeed. Natasja heeft net de bevestiging binnen van de hoofdsponsor. "Albert Heijn sponsort de ingrediënten voor de gerechten. Het gaat vermoedelijk om zo'n vijftig tassen met eten. Niet mis dus." Vorig jaar deden er 48 koks mee aan Heel Veghel Bakt. Natasja vervolgt: "We hopen dit jaar de vijftig aan te tikken. Gezien de positieve reacties denk ik dat het haalbaar is." Esther zit driftig te knikken. "Zeker weten. Het zijn betekenisvolle ontmoetingen. Vorig jaar hebben er in totaal 181 mensen samen gegeten. Het zou mooi zijn als we dit aantal overtreffen." De reacties vorig jaar waren hartverwarmend. "Veel ouderen vonden het spannend wie er in huis zou komen en hadden een buurvrouw uitgenodigd. Niet iedereen is even spraakzaam. Zij kijken de kat even uit de boom, maar vaak is het ijs vrij snel gebroken", legt Esther uit.

Jan en Dennis hadden het vorig jaar meteen gezellig.

Geweldig
Het leukste vindt ze dat sommige, na afloop van Heel Veghel Bakt, vaker contact met elkaar hebben gehad. "Er zijn nog regelmatig ontmoetingen geweest en er zijn nog steeds deelnemers van de eerste editie die elkaar spreken. Dat is toch geweldig. Stiekem hoop je dat er dat soort ontmoetingen uit voortvloeien. Ook waren het etentjes tussen amateurkoks en ouderen die bij elkaar in de wijk wonen, terwijl ze dat niet van elkaar wisten."

'Vriendinnetje'
Voorbeelden te over. Natasja: "Dick van Schie heeft er een 'vriendinnetje' bij", lacht ze. "De vrouw waar Dick vorig jaar voor heeft gekookt, loopt zo af en toe bij hem de bloemenzaak binnen. Voor een praatje of om alleen even gedag te zeggen." Esther vult aan: "Ik ontmoette vorig jaar een mevrouw die bijna niemand meer sprak. Ze vertelde me dat vrijwel niemand haar voornaam kent. Ze is voor iedereen 'mevrouw'. Je bent geen gelijke meer. Zoiets grijpt me aan. Het is fijn dat we met een dergelijk initiatief deze eenzaamheid kunnen bestrijden. Alle kleine beetjes helpen."

Sterrenchef
In principe worden de maaltijden bereid bij de deelnemers thuis. Mocht de kok heel graag thuis willen koken en daar zijn gezelschap ontvangen dan kan dat ook. De inschrijving is inmiddels geopend. Op de website van de bibliotheek Veghel (klik hier) staat een aanmeldformulier. "We hopen op een mooie mix van jong en oud. Als je kinderen hebt, mogen die gewoon mee eten. Met de ingrediënten kan er voor zes personen gekookt worden. Het is een gezonde maaltijd en je hoeft geen sterrenchef te zijn om het te kunnen bereiden", besluit Natasja.

Heel Veghel Bakt 2018 is op woensdag 24 oktober. De tassen kunnen dan vanaf 16.00 uur worden opgehaald. De inschrijving loopt tot en met 5 oktober.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant