De stakende buschauffeurs verzamelden op het Udense busstation voor de stakingsregistratie.
De stakende buschauffeurs verzamelden op het Udense busstation voor de stakingsregistratie. Foto: Koen de Visscher

Buschauffeurs staken in Uden, ‘het is altijd jagen, jagen, jagen’

Human Interest 1.390 keer gelezen

UDEN | Busschauffeurs van Arriva hebben vanochtend in Uden gestaakt voor een betere CAO. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, is betrokken bij de CAO onderhandelingen en was aanwezig in Uden voor de stakingsregistratie: “De werkdruk is te groot.”

“We zijn ontevreden over de werkdruk maar de onderhandelingen voor de cao liggen stil. Er is nauwelijks tijd voor pauzes en de afstap- en opstaptijden zijn te kort. Het is altijd jagen, jagen, jagen. Daarnaast hebben de chauffeurs heel onregelmatige werktijden en veel gebroken diensten waardoor ze bijvoorbeeld soms al een halve dag van hun weekend kwijt zijn. De stakingsbereidheid is groot. Bij elke vestiging waar wordt gestaakt wordt ongeveer 70 procent van de diensten niet gereden.” Het werk werd in Uden wordt voor 24 uur neergelegd. Op het busstation kwamen de stakers vanochtend bijeen voor de stakingsregistratie. Van der Gaag: “Als je staakt krijg je geen salaris. De chauffeurs kunnen zich hier registreren zodat ze betaald kunnen worden uit de stakingskas van de vakbond.”

Estafettestaking
Sinds 31 mei houdt FNV Streekvervoer verspreid over het land een estafettestaking. “Iedere dag staken er een paar vestigingen van de verschillende vervoerders. De Arriva vestiging in Uden is al de 42ste die aan de beurt is”, aldus Van der Gaag. Hij legt uit waarom er voor de estafettevorm gekozen is. “We willen het rustig aanpakken zodat we niet iedereen duperen, maar er moet wel wat gedaan worden. Aan het begin hebben we ook niet doordeweeks gestaakt vanwege de eindexamens en daar blijven we ook rekening mee houden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant