Rik Compagne en Jan Goijaarts.
Rik Compagne en Jan Goijaarts.
LIVEBLOG

Einduitslag: CDA de grootste maar niet euforisch, Gemeentebelang verrast vriend en vijand

Algemeen 6.757 keer gelezen

VEGHEL | Verkiezingen in Meierijstad! De gemeenteraadsverkiezingen zijn maandag officieel van start gegaan. Tien partijen strijden om ongeveer 66.800 stemmen. Woensdagavond om 21.30 uur start de uitslagenavond in ‘t Spectrum in Schijndel. Wij houden u van maandag tot en met woensdagavond op de hoogte via dit liveblog. Tips, suggesties, bijzondere wetenswaardigheden of iets leuks te melden over de verkiezingen? Mail naar redactie@stadskrantveghel.nl of app naar 06-51453873. 

Het liveblog is gesloten.

00.00 uur:
CDA is de grootste, maar overtuigend is het niet. Lokaal doet goede zaken en komt met vijf zetels naast HIER te staan. Net als de VVD overigens. Zij stijgen van 3 naar 5 en zijn daar zichtbaar tevreden mee.

SP, PvdA-Groenlinks en D66 winnen alle drie 1 zeteltje. FvD komt nieuw de raad binnen met 1 zetel. Gemeentebelang is misschien wel de grootste verrassing met 3 zetels, hadden er eentje. Hart stelt hevig teleur. Zij gingen uit van een flinke stijging, maar dalen van 3 naar 2.

23.55 uur:
DE EINDSTAND:
De voorlopige zetelverdeling (stembureaus geteld: 51/51):
1. HIER - 5 zetels
2. CDA - 7 zetels
3. VVD - 5 zetels
4. SP - 4 zetels
5. Hart - 2 zetels
6. PvdA-GL - 3 zetels
7. D66 - 2 zetels
8. Gemeentebelang Meierijstad - 3 zetels
9. Lokaal Meierijstad - 5 zetels
10. FVD - 1 zetel

Burgemeester van Rooij: "Mooi dat we voor 00.00 uur de einduitslag kunnen presenteren. Iedereen bedankt! Dit is de voorlopige uitslag, er kunnen nog dingen veranderen. Maandag volgt de definitieve uitslag."

23.50 uur:
Karel van Lieshout van Lokaal: "Ik ben tot nu toe heel tevreden. We wisten waar onze sterktes en onze zwaktes lagen."

23.48 uur:
Forum voor Democratie stevent af op één raadszetel. Baudet sprak zijn achterban alvast toe: "Forum gaat in alle gemeenten bouwen. We gaan scholen bouwen, sportclubs, communities, ondernemersverenigingen. We gaan de mensen bij elkaar brengen en een eigen zuil bouwen. Een gemeenschap op onze eigen manier vorm geven gebaseerd op onze idealen." Baudet zegt dat het niet uitmaakt of dat met een, twee of misschien drie zetels moet. Dat meldt de NOS.

23.45 uur:
37 van de 51 stembureaus zijn geteld. 71 procent van de stemmen zijn geteld. De voorlopige zetelverdeling:

Voorlopige zetelverdeling (stembureaus geteld: 30/51):
1. HIER - 5 zetels
2. CDA - 7 zetels
3. VVD - 5 zetels
4. SP - 4 zetels
5. Hart - 2 zetels
6. PvdA-GL - 3 zetels
7. D66 - 2 zetels
8. Gemeentebelang Meierijstad - 3 zetels
9. Lokaal Meierijstad - 5 zetels
10. FVD - 1 zetels

Goijaarts (CDA): "Er moet eigenlijk nog één of twee zetels bij." Compagne (HIER): "Ik ben niet echt tevreden. Ik had op meer gehoopt."
De twee heren zouden graag met elkaar doorgaan als coalitie. Dat zeggen ze niet met zoveel woorden, maar dat is natuurlijk wel zo. Toch zijn ze allebei niet superblij met de voorlopige tussenstand.

23.31 uur:
De een na laatste tussenstand. Het Wijnu-gebouw: CDA het hoogst. Lokaal wint De Bloemfontein.
In Boerdonk gaat Lokaal ook al met de overwinning aan de haal. De partij doet het heel goed.

Bij De Vink is de SP het grootst. Ruud Merks woont daar dus dat is niet heel gek.

23.23 uur:
Laurens van Voorst over de slechte tussenstand: "Ik ben heel eerlijk. We hadden winst verwacht. Waar het aan ligt? Geen idee. We hebben hard gewerkt, hebben veel voor elkaar gekregen en zijn zichtbaar geweest."

23.20 uur:
Voorlopige zetelverdeling (stembureaus geteld: 30/51):
1. HIER - 5 zetels
2. CDA - 8 zetels
3. VVD - 5 zetels
4. SP - 3 zetels
5. Hart - 2 zetels
6. PvdA-GL - 3 zetels
7. D66 - 2 zetels
8. Gemeentebelang Meierijstad - 3 zetels
9. Lokaal Meierijstad - 5 zetels
10. FVD - 1 zetels

23.19 uur:
Jan van Burgsteden hoopt nog op één zeteltje erbij. Hij wil graag wethouder worden in Meierijstad: "In Waalre stop ik als wethouder dus ik ben beschikbaar." Mocht Van Burgsteden geen wethouder dan gaat hij de gemeenteraad in.

23.18 uur:
Op het gemeentehuis in Veghel doet CDA het goed. Zij zijn de grootste. Op de voet gevolgd door de VVD en weer Lokaal.

Op de Vijfmaster (33 procent opkomst) wint Lokaal. Op De Uilenbrink doen CDA, VVD en Lokaal het goed. Bij 't Bundertje scoren CDA en VVD goed.
Hart heeft dan toch nog iets te vieren. In't Spectrum zijn ze het grootst. Hier verpulvert de rest in De Beurs, Sint-Oedenrode.

23.10 uur:
Peter Verkuijlen (Gemeentebelang) over de huidige tussenstand: "We hebben over de hele lijst campagne gevoerd. Het heeft dus niet per se met mij te maken. We zijn blij, maar we zijn er nog niet."

23.06 uur:
Voorlopige zetelverdeling (stembureaus geteld: 25/51): 48 procent van de stemmen
1. HIER - 5 zetels
2. CDA - 8 zetels
3. VVD - 5 zetels
4. SP - 3 zetels
5. Hart - 2 zetels
6. PvdA-GL - 3 zetels
7. D66 - 2 zetels
8. Gemeentebelang Meierijstad - 3 zetels
9. Lokaal Meierijstad - 5 zetels
10. FVD - 1 zetels

23.05 uur:
Gertjan Hobert (D66) scoort goed. "Een verdubbeling van de zetels is top. Als we elke verkiezing blijven verdubbelen zijn we zo de grootste."

23.05 uur:
In de loods van familie Verbeek scoort CDA hoog. "Buitengebied hè", aldus presentator Theo Verbruggen. De opkomst in het Rode Kruisgebouw in Veghel is laag, nog geen 25 procent.

In Keldonk en Erp gaat Lokaal weer aan de haal met de meeste stemmen. Op 't Ven in Veghel is VVD de grootste. Op Basisschool Eerschot scoort HIER heel goed. In Olland pakt CDA de winst.

22.59 uur:
De huidige coalitie heeft voorlopig 21 zetels. Daarmee zouden ze door kunnen.

22.52 uur:
Voorlopige zetelverdeling (stembureaus geteld: 19/51): 34 procent van de stemmen.
1. HIER - 5 zetels
2. CDA - 8 zetels
3. VVD - 5 zetels
4. SP - 3 zetels
5. Hart - 3 zetels
6. PvdA-GL - 3 zetels
7. D66 - 2 zetels
8. Gemeentebelang Meierijstad - 3 zetels
9. Lokaal Meierijstad - 4 zetels
10. FVD - 1 zetel

22.50 uur:
De scores van Hart vallen wat tegen. Van Voorst: "Als dit de eindstand is dan ben ik diep en diep teleurgesteld. Ik vind dat wij meer verdienen. We hebben kei en kei hard gewerkt." Een pijnlijke conclusie.

22.46 uur:
In Mariaheide pakt CDA eenderde van de stemmen. In Erp scoort Lokaal weer fantastisch. Basisschool De Regenboog de wijk van Ruud Merks. Wie is daar het grootst? Precies, de SP van Merks. HIER scoort hoog op de Dommelrode (Sint-Oedenrode).

22.40 uur:
Jan van Burgsteden, beoogd wethouder voor de VVD: "Zes zetels zou haalbaar moeten zijn. We hebben veel gebruik gemaakt van landelijke data. Zo weten we waar de VVD stemmers zitten. Die hebben we een kaart gestuurd met een oproep om te gaan stemmen."

22.33 uur:
De landelijk trend lijkt te kloppen. Ook hier in Meierijstad lijkt het CDA te gaan verliezen. Tijdens de laatste peiling dalen ze met twee zetels. FvD meldt zich aan het front met één zetel. HIER, toch getipt als winnaar, blijft op vijf staan.
VVD en Gemeentebelang blijven ook in deze prognose goed doen. Ze winnen allebei twee zetels.

Voorlopige zetelverdeling (stembureaus geteld: 13/51):
1. HIER -5 zetels
2. CDA - 7 zetels.
3. VVD -5 zetels
4. SP -4 zetels
5. Hart - 3 zetels
6. PvdAGL - 3 zetels
7. D66 - 2 zetels
8. GemeentebelangMeierijstad - 3 zetels
9. Lokaal Meierijstad - 4 zetels
10. FVD - 1 zetels

22.32 uur:
Menno Roozendaal laat weten heel graag wethouder te blijven. Ruud Merks (SP): "Ik ben hartstikke trots, want het ziet er goed uit."

22.30 uur:
Nieuwe tussenstand:


22.25 uur:
Gemeentebelang scoort het het hoogst op het stembureau De Ieme in Veghel. Lokaal pakt in Erp heel veel stemmen en ook op de gemeentewerf in Veghel doen ze het goed.
In Schijndel doet Hart het goed. Op twee stembureaus zijn ze het grootst. Op de Drive-in in Rooi is Hier het grootst.

22.07 uur:
Eerste tussenstand:


Reactie Rien Verhagen (CDA) over eerste tussenstand: 'Als ik zie hoe we campagne gevoerd hebben en we worden niet afgerekend op wat we landelijk beter hadden kunnen doen, denk ik dat we de grootste blijven. Ik hoop op één meer, maar we gaan het zien."

22.00 uur:
Peter Verkuijlen (Gemeentebelang) op het podium: "Het is een bemoedigend resultaat. Maar je moet de huid niet verkopen, voordat men de beer geschoten heeft. Hij hoopt op twee zetels."

Karel van Lieshout (Lokaal): "Wij maken ons nog geen zorgen. De avond is nog lang. Er is pas een klein deel geteld. Wij zijn blij dat het opkomstcijfer hoger ligt dan de vorige verkiezingen." 

Van Lieshout gaat liever de raad in dan dat hij wethouder zou worden. Verkuijlen: "Ik heb er nog niet over nagedacht." Het publiek begint wat te morren. 

21.57 uur:
Presentator Theo Verbruggen kondigt na een harde gong de uitslagen van de scholierenverkiezing in Meierijstad aan. De bezoekers balen.

21.49 uur:
In de zaal is het nog rustig. Er wordt een glaasje champagne genuttigd en veel met elkaar gesproken.

21.41 uur:
De stemmen van maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn binnen. Dit zijn 4598 stemmen.

HIER heeft er 5 en blijft voorlopig op 5. CDA is de grootste maar zakt van 9 naar 8. VVD doet het goed. Zij gaan van 3 naar 5. Hart heeft er 3 en dat is in de eerste prognose nog steeds zo. PvdA-GroenLinks stijgt van 2 naar 3 en D66 van 1 naar 2. Gemeentebelang doet het verrassend goed zij stijgen met 2 zetels naar 3. Lokaal daalt van 5 naar 4. FvD heeft er 0 en dat blijft zo.


Eerste uitslagen zijn binnen.

21.37 uur:
De eerste uitslagen zijn binnen. CDA is de grootste. Verder zien we vrij weinig en gaat het heel snel. Nu video over Vijf jaar Meierijstad.

21.32 uur:
Burgemeester Kees van Rooij en presentator Theo Verbruggen staan op het podium. De burgemeester heeft vandaag alle kernen bezocht. Hij zegt dat alles goed verlopen is. Foto's hebben we er helaas niet van ontvangen.

Over de opkomst is hij redelijk tevreden. "Al vindt hij het jammer dat de 50 procent niet is gehaald."

21.24 uur:


We zitten er klaar voor.

21.00 uur:
De stembureaus zijn nu gesloten en de uitslagenavond is begonnen. Wij zullen u blijven updaten gedurende de avond.

20.51 uur:
Het opkomstpercentage ligt inmiddels op 47,34 procent, dat zijn 31.702 stemmen. Er zijn ongeveer 66.970 kiesgerechtigden in Meierijstad.

20.30 uur:
Forum voor Democratie is de grote afwezige tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen. Ze doen mee, maar daar is alles mee gezegd.

Veghelaar Bart Beekwilder werd naar voren geschoven als lijsttrekker, maar om onduidelijke redenen trok hij zich vlak voor carnaval terug. Hij werd opgevolgd door Schijndelaar Jozef Minkels, al bleek die niet heel goed voorbereid te zijn. Mede ook omdat FvD geen lokaal partijprogramma heeft.

FvD mengde zich niet in de politieke arena en schittert vooral door afwezigheid en zonder echt partijprogramma. Dat wil overigens niet zeggen dat de partij van Thierry Baudet kansloos is voor een gemeenteraadszetel. FvD deed onlangs mee in vier nieuwe gemeenten aan de herindelingsverkiezingen. In alle vier slaagde Forum erin één of meer zetels te halen in de gemeenteraad. In buurgemeente Maashorst pakte de politieke partij één zetel.

Mocht dat in Meierijstad gebeuren dan is het nog niet duidelijk wie er in de gemeenteraad van Meierijstad komt. Wordt dat Beekwilder, Minkels of iemand anders?

Beekwilder staat overigens ook op de lijst in Venlo. En stond eerder op de kieslijst in Maashorst.


FvD-kopstukken Minkels en Beekwilder.

19.26 uur:
Het opkomstpercentage van de herindelingsverkiezingen van 2016 is voorbijgestreefd. 41,56 procent van de kiesgerechtigden heeft een stem uitgebracht, dat zijn 27.828 stemmen. In 2016 was het uiteindelijke opkomstpercentage 41,1 procent, toen brachten in totaal 26.009 mensen hun stem uit. De stembureaus zijn nog open tot 21.00 uur.

19.13 uur:
Omroep Meierij doet vanavond vanaf 21.00 uur live verslag van de uitslagenavond in ’t Spectrum in Schijndel. De eerste uitslagen worden richting 22.00 uur verwacht. Het programma wordt gepresenteerd door Michiel Bakker en is te volgen op tv, de website van de omroep en YouTube. Daarbij is ook een doventolk aanwezig.

De gemeente en journalist Theo Verbruggen, bekend van de NOS, maken de uitslagen bekend als deze binnenkomen. Bakker praat de avond samen met zijn collega’s verder aan elkaar: “Nadat Theo de uitslagen bekend maakt schakelen wij naar de zaal voor de reacties van lijsttrekkers. We gaan zien wie er blij of teleurgesteld is en ze vragen hoe de uitslagen te verklaren zijn. Als er even geen uitslagen zijn dan vangen we dat op met ons programma in de foyer.” Daar zullen een aantal gasten zijn, waaronder oud-burgemeester van Schijndel Jetty Eugster-Van Bergeijk, Martien van den Hoven van de Noordkade, en natuurlijk de politieke partijen. Zij blikken onder andere terug op de afgelopen vijf jaar van de gemeenteraad, bekijken of de huidige coalitie zijn meerderheid behoudt of welke partijen er aan de hand van de uitslagen zeker een plek aan de onderhandelingstafel verdienen. Ook doen verslaggevers vanaf verschillende stembureaus verslag en gaan ze daar met kiezers in gesprek.

18.37 uur:
Hoe zouden de gemeenteraden eruit zien als scholieren het voor het zeggen hadden? Dat weten we dankzij de scholierenverkiezingen van ProDemos. Scholieren konden stemmen op hun favoriete partij in hun eigen gemeente.

In de gemeente Meierijstad brachten 527 scholieren hun stem uit. De VVD werd de grootste partij met 27,51 procent van de stemmen, tweede was D66, 24,86 procent, en derde werd PvdA-GroenLinks met 13,09 procent. De lokale partijen deden het minder goed, zij eindigden op plaats zes, zeven, acht en negen. Ook opgeteld zouden ze niet hoger komen dan plek vier. Alleen de SP kreeg minder stemmen.


De uitslag van de scholierenverkiezing in Meierijstad. - ProDemos

Op het Zwijsen College werden 228 stemmen uitgebracht. Daar werd eveneens de VVD de grootste, met zelfs 35,09 procent. D66 en PvdA-GroenLinks kregen evenveel stemmen, beiden 12,72 procent. HIER werd op plek vijf de grootste lokale partij met 6,58 procent. Opgeteld komen de lokale partijen hier wel beter uit de bus, met 19,73 procent zouden ze tweede zijn. De SP eindigde ook bij het Zwijssen onderaan de lijst.


De uitslag van de scholierenverkiezingen op het Zwijssen College. - ProDemos

In Meierijstad behaalden de lokale partijen samen 12,35 procent van de stemmen onder scholieren, bij het Zwijssen 19,73 procent. Daarmee komen ze respectievelijk op de vierde en tweede plek. Zowel landelijk als in Brabant behaalden de lokale partijen gezamenlijk echter twee keer de eerste plek. Landelijk was dit echter met 17,52 procent van de stemmen en in Brabant met 21,64 procent van de stemmen.

18.05 uur:
In Zijtaart was het wel levendig. We troffen de dorpskastelein Franc Kleijngeld die met zijn dochter en zoon kwam stemmen. Franc: “Zeker heb ik gestemd, dat is een voorrecht dat moet je pakken. We moeten als ondernemers met de gemeente in gesprek blijven. Samenwerken dat is belangrijk. Ik denk zeker dat we het in Meierijstad goed voor elkaar hebben. Er blijven altijd wel wat dingetjes liggen die irriteren en aandacht nodig hebben. Maar nogmaals, in gesprek blijven dan kom je er samen wel uit”, aldus Franc.


Franc Kleijngeld stemt in Zijtaart.

17.56 uur:
Tijdens de herindelingsverkiezingen deed de PvdA nog alleen mee, dit jaar gaan zij samen met GroenLinks de verkiezingen in als PvdA-GroenLinks. Voorzitter Marja Stevens van de PvdA vertelde in januari van 2021 nadat dit besluit was genomen: “We hebben in ons bestuur gesproken over onze toekomst: hoe kunnen we in Meierijstad een krachtig, progressief geluid laten horen? Onze conclusie was dat een samenwerking met GroenLinks daarbij helpt.” Cent van den Berg, voorzitter GroenLinks Meierij en Maashorst liet weten: “We hebben in meerdere gemeentes ervaring met de samenwerking GroenLinks-PvdA. In Boxtel trekken GroenLinks en PvdA ook samen op, dat heeft bij meerdere verkiezingen goed gewerkt.”

17.38 uur:
In het gebouw van de Turkse Eenheid in Veghel kan er woensdag gestemd worden. Geert van Etten, voorzitter van het stembureau, laat weten dat de stembureauleden  goed op elkaar zijn ingespeeld. Van Etten: “Alles loopt op rolletjes. Leuk om te zien dat er veel Turkse-Nederlanders komen stemmen. Het zijn er een hoop die eigenlijk uit een ander kiesdistrict komen. Ze voelen zich hier echter vertrouwd en kennen de beheerder.”


Stemmen bij de Turkse eenheid.

De jongste voorzitter zit op De Uilenbrink en de oudste bij het Rode Kruisgebouw. Marion Verbruggen zorgt ervoor dat het mobiele stembureau zich verplaatst. 

Lees hieronder meer!


17.16 uur:
In Keldonk wordt al sinds de vorige eeuw gestemd in ’t Span. Daar was het zoals op veel stembureaus rustig, 310 stemmers, maar met de verwachting dat het in de avond drukker zal worden.


Het stembureau in Keldonk.

17.04 uur:
In ‘Boering’ moest onze verslaggever de stembureaumedewerkers wakker maken. De mevrouw die een kopje koffie bracht wist te melden dat in Boerdonk ongeveer 600 stemgerechtigden wonen. Hiervan hadden er rond 15.00 uur 170 gestemd. “We hopen dat het vanavond nog wat drukker wordt”, wist de voorzitter nog te melden. “We zijn maar een klein dorpje.”


Het stembureau in Boerdonk.

16.36 uur:
Lijsttrekker Gertjan Hobert van D66 heeft ook zijn stem uitgebracht. “We gaan voor drie zetels”, aldus de D66 voorman. “Het is voor mij een wat nerveuse dag, dat heb ik altijd met verkiezingen. Ik heb een vrije dag genomen en ben wat dingen aan het doen om mijn gedachten te verzetten.” Over landelijke partijen die zich in de gemeentepolitiek melden zei hij: “Dat klopt. Problemen hier in Meierijstad zijn landelijk ook actueel dus je moet ruimer denken.”


D66 voorman Gertjan Hobert brengt zijn stem uit.

16.30 uur:
Mijke Soejoko, projectleider verkiezingen van de gemeente: "Als de drive-in stembureaus vanavond misschien 150 of 200 stemmen hebben, dan zijn ze zo klaar met tellen." De uitslagen van de eerste stembureaus zouden dus al snel kunnen komen.


16.11 uur:
In Erp was het rond de middag rustig. Er waren op het stembureau in het voormalig gemeentehuis rond 14.30 uur 320 stemmers geteld. Mevrouw Dillese uit Erp: “Ik stem mijn hele leven op het CDA, dat doe ik ook als er in Den Haag (landelijke verkiezingen) zijn. Nu dus ook."


Stemmen in Erp.

16.04 uur:
Jan Goijaarts (CDA) heeft zijn stem uitgebracht bij De Spil in Veghel. Met negen zetels is het CDA momenteel de grootste partij. "We hopen er negen te behouden. Alles wat eronder zit is teleurstellend en alles erboven maakt ons vrolijk", aldus Goijaarts die momenteel wethouder is.

Veghelaar Goijaarts kreeg als persoon in heel Meierijstad de meeste stemmen tijdens de verkiezingen in 2016.

15.55 uur:
In sociaal-cultureel centrum De Vink stemde SP-lijsttrekker Ruud Merks (53) voor het eerst samen met zijn zoon Tom (20) voor de gemeenteraadsverkiezingen. Laatstgenoemde staat als nummer 10 verkiesbaar bij de SP.  Tom: “Ik heb geen druk gevoeld om me verkiesbaar te stellen voor de SP. Het is een stukje opvoeding wat ik heb meegekregen qua normen en waarden wat overeenkomt met mijn mening.” De grootste ‘SP-waarde’ noemt hij het omkijken naar de ander. Het verschil tussen vader en zoon zit naar eigen zeggen vooral in de leeftijd, dat is een verschil van 33 jaar. Tom: “Het was in het begin wel spannend om te beginnen bij de partij van m’n vader maar de zenuwen zijn er nu wel af hoor.”


Ruud en Tom Merks.

SP, SP, SP, SP, SP en SP 
In totaal hadden ze zes stembiljetten bij zich. Familieleden testten eerder deze week positief op corona en gaven de volmacht aan Ruud. Tom kreeg de volmacht van zijn moeder en zus, alle zes stemmen gingen naar de SP. Ruud: “Twee stemmen van de drie waaronder de mijne waren op onze jongen. Eén was er op mij.” De drie stemmen van Tom waren alle drie op hem, inclusief zijn eigen stem. Binnen de familie Merks is hij daarmee populairder dan zijn vader.

15.40 uur:
Om 15.00 uur was het opkomstpercentage 27,5 procent, er zijn 18.250 stemmen uitgebracht. Dat is aanzienlijk meer dan het opkomstpercentage van deze tijd tijdens de herindelingsverkiezingen in 2016, toen lag het op opkomstpercentage op 20 procent. Dat zou te verklaren kunnen zijn doordat het toen herindelingsverkiezingen waren, daarbij is de opkomst vaak lager dan bij de standaard gemeenteraadsverkiezingen.

14.35 uur:
Deel van de campagnevideo van Hart is te zien in een compilatie van politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Die ene creatieve, ambitieuze, kundige, verantwoordelijke kandidaat die tijd wil steken in jouw stad of dorp verdient steun… Er is veel te kiezen, dus ga stemmen," staat te lezen bij de tweet over de video. Het deel van de video van Hart is direct in het begin te zien.

14.12 uur:
Het stembureau in ’t Spectrum heeft een doventolk: Mieke. Ondanks dat ze geen opleiding heeft gevolgd tot gebarentolk kan ze zich goed uitdrukken in gebarentaal, haar dertienjarige dochter Mae is namelijk doof.

Op Instagram deelde Mae al dat ze erg trots is op haar moeder. “Ze vindt het zelf ook leuk om via gebaren contact te maken.” Mieke heeft deze verkiezingen tot nog toe geen doven kun helpen, in tegenstelling tot de landelijke verkiezingen van vorig jaar. “Het is leuk om even met hen een praatje te maken. Contact is erg belangrijk en als ze vragen hebben kan ik ze helpen.” De gebarentolk is de enige van Meierijstad, maandag en gisteren was ze in Veghel en Sint-Oedenrode. “Het is fijn dat doven zich ergens extra welkom voelen en laagdrempelig contact kunnen hebben. Bij verkiezingsuitslagenavond in ’t Spectrum vanavond is een professionele tolk.” Ze benadrukt dat doven weten hoe ze moeten stemmen maar dat ze vaak niet weten waar dat precies moet.

13.57 uur:
Stichting Prokkel wil stembureaus wat inclusiever maken door mensen met een (licht) verstandelijke beperking daar mee te laten draaien: "Want mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving en een positieve beeldvorming in de maatschappij."
Een stembureau in Schijndel, waar een Prokkelduo zit, zag vanmiddag cabaretière Christel de Laat langskomen om te stemmen.

13.44 uur:
De NOS zendt om 20.30 uur op NPO1 ‘Nederland Kiest: de uitslagen’ uit. Daarin maakt de NOS de uitslagen van alle gemeenteraadsverkiezingen in het land bekend. Daarbij wordt ook contact gelegd met verslaggevers door het hele land. Op NPO Radio 1 is ook vanaf 20.30 een verkiezingsuitzending te horen.

13.19 uur:
Bij de stembureaus in Meierijstad is het een komen en gaan van stemmers. Behalve bij de drive-in locatie in manege de Pijnhorst. Ook vorig jaar was er een drive-in stemlocatie in de Rooise manege. Toen was het wel druk, maar dat had uiteraard te maken met de coronasituatie die toen problematisch was. Nu corona naar de achtergrond is verdreven, zitten waarnemers op dit moment duimen te draaien op die locatie.


Er is weinig animo voor het drive-in stemmen.

12.29 uur:
Laurens van Voorst, de lijsttrekker van Hart, deed maar liefst drie stembiljetten in de stembus. Hij stemde tevens bij volmacht voor zijn overburen. Zij zijn met vakantie.


Laurens van Voorst (HART) stemt in totaal drie keer. 

De overbuurman blijkt lid te zijn van Hart dus het waren drie stemmen voor dezelfde lokale politieke partij. “Natuurlijk heb ik ook op mijn eigen partij gestemd. Ik heb het verdeeld over de nummer 1, 2 en 3 van Hart: mezelf, Mirjam van Esch en Lambèr Gevers.”
Van Voorst weet niet op wie hij, als zijn eigen partij niet mee zou doen, zou stemmen. Hij heeft naar eigen zeggen daar geen seconde over nagedacht en is de afgelopen vijf jaar uitsluitend bezig geweest met politiek bedrijven en campagne voeren voor z’n eigen partij. Wel sluit hij in het formatieproces Forum voor Democratie uit. “Ik heb de lijsttrekker van Forum één keer gezien tijdens een debat. De verschillen met de landelijke partijstandpunten van Baudet en de onze zijn te groot om samen te gaan werken op lokaal niveau.”

Huilen
Van Voorst laat weten teleurgesteld te zijn met drie zetels of minder. “Dan gaan we echt twee dagen huilen. Vier is écht het minimum waar we voor gaan.”
Hart voerde het langste van alle lokale partijen campagne en wellicht ook het best. De grote vraag is nu of de kiezer dat waardeert.

12.07 uur:
Een verrassing voor Menno Roozendaal tijdens het stemmen. De lijsttrekker van PvdA-GroenLinks zag op het RAADhuis zijn secretaresse Anja van der Heijden als stembureauvoorzitter achter het stembureau zitten. “De kans dat je iemand tegenkomt van de gemeente is aanwezig maar ik wist het vooraf niet.”

Van der Heijden was eerder als griffiermedewerker jarenlang werkzaam in de oude raadzaal waar nu het stembureau is. Ze vond het prettig dat er in het vroegere huis van de democratie weer gestemd kon worden, al komt het wat traag op gang en is er een probleem met de potloden. “Als mensen per se de rode potloden willen meenemen mogen ze dat van ons maar we vragen wel of ze dat liever niet willen doen. Dat willen we met name omdat het duurzamer is en we niet een oneindig aantal rode potloden hebben.”


Menno Roozendaal brengt zijn stem uit in het RAADhuis.

Roozendaal heeft gestemd in het RAADhuis omdat hij trots is op dat project. “Ik stemde op Sikko Oegema, de lijstduwer van onze lijst. Hij zat eerder in de raad en we hebben acht jaar fijn samengewerkt. Sikko stopt ermee maar mijn stem op hem is erkenning voor de fijne samenwerking met hem.”

Mocht Roozendaal niet stemmen op zijn eigen partij dan was zijn stem gegaan naar Rik Compagne van HIER. “Hij is een prettige collega en we zijn het op veel onderwerpen met elkaar eens.” Roozendaal vroeg de vrijwilligers op het stembureau of er een opkomst van 50 procent in zou zitten maar Anja en co vertelden hem dat de opkomst tot nog toe tegenviel.

11.37 uur:
Het opkomstpercentage is begonnen wat harder op te lopen, het ligt inmiddels op 10,9 procent.

11.13 uur:
Jan van Burgsteden heeft woensdagochtend rond 11.00 uur zijn stem uitgebracht in zijn woonplaats Mariaheide. De ervaren lijsttrekker van de VVD hoopt op meer zetels dan tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen pakte de VVD drie zetels. “Bovendien willen we graag deel uitmaken van de coalitie. Dat doen we nu ook en het gaat prima.”
Ook hoopt Van Burgsteden dat de algemene opkomst hoger is dan in 2016.


10.45 uur:
Jongste stembureauvoorzitter roept jongeren op om kennis te maken met politiek

Jochem van Dijck is met zijn 21 jaar de jongste stembureauvoorzitter van Meierijstad. Hij geeft leiding aan het drive-in stembureau op de gemeentewerf in Schijndel. Jochem komt helemaal uit Rotterdam om als vrijwilliger zijn steentje bij te dragen. Hij studeert daar op de Erasmus universiteit Economie en Rechten. “Ik vind het heel mooi om me op deze manier in te zetten voor de lokale democratie. Door de vele stembureaus en drive-ins houden we de drempel om te stemmen laag, je kan binnen één minuut hier al stemmen joh.”


De appelflappen gekregen van de gemeente vielen zeer in de smaak.

Het is niet de eerste keer voor Van Dijck, vorig jaar hielp hij ook mee met de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. “Ik kreeg dit jaar een mailtje of ik het opnieuw wilde doen en in welke functie dan. Dat vond ik prima en ik wilde best stembureauvoorzitter zijn.”

10.11 uur:
Vanavond volgen de eerste prognoses over het aantal zetels dat iedere partij deze verkiezingen behaalt. Maar waar hopen de partijen zelf eigenlijk op? Wij vroegen het ze.

De lijsstrekker van HIER, Rik Compagne, wilde niet veel weggeven: “Wij zijn tevreden als veel mensen naar de stembus zijn gegaan, er een juiste verdeling ontstaat in de gemeenteraad en wij daar als grootste lokale partij onderdeel van mogen zijn.” Het wordt interessant om te zien of het HIER lukt om ook op eigen kracht 5 zetels te behalen, aangezien ze hun huidige zetels erfden van voorganger Team Meierijstad.

Ruud Merks van de SP laat eveneens weinig los over zijn wensen, zij hebben nu 3 zetels. Ik kan wel roepen 10, maar als je dan niets kan/wil bereiken, en je het alleen voor het pluche doet, dan heb je er niet veel aan. Maar vooral ben ik tevreden als veel mensen gaan stemmen. Als signaal, dat het vertrouwen in de politiek, vooral lokaal, niet helemaal weg is.”

Jan Goijaarts van het CDA durfde wat specifieker te zijn: “Ik ben tevreden als CDA Meierijstad een gelijk percentage aan raadszetels haalt als in de eerste periode van Meierijstad.” Dit vanwege de groei van de gemeenteraad. “Omgerekend en afgerond zou dat betekenen dat we 10 zetels gaan behalen”, aldus Goijaarts. Een ‘groei’ van één zetel.

Lokaal lijsttrekker Karel van Lieshout hoopt eveneens op het behouden van hun huidige aantal zetels, dat zouden er dus 5 zijn. “Daarmee zullen we zeker tevreden zijn.” Maar waar ze deze zetels de laatste keer verkregen als afsplitsing van Team Meierijstad zullen ze ze deze keer helemaal zelf moeten verdienen.

Dan zijn er natuurlijk ook nog partijen die hopen op behoorlijke groei. Jan van Burgsteden van de VVD, nu 3 zetels, liet weten: “Ik ben tevreden met 7 zetels, maar liefst meer en zeker niet minder.” Dat zou dus meer dan een verdubbeling zijn.


Hoeveel zetels gaat elke partij halen?

Wie ook hoopt op meer dan twee keer zoveel zetels is Gertjan Hobert van D66: “Het aantal zetels dat een partij heeft of wil gaan behalen is geen doel op zichzelf maar een middel om onze ideeën te verwezenlijken. Om dat goed te kunnen realiseren gaan wij in deze verkiezingen voor minimaal 3 zetels.“ D66 heeft momenteel 1 zetel.

Menno Roozendaal van PvdA-GroenLinks hoopt natuurlijk dat de samenwerking van de PvdA met hun mede sociaaldemocraten van GroenLinks ze een groei gaat opleveren: “De PvdA-fractie heeft nu 2 zetels. Als PvdA-GroenLinks hopen we er meer te halen. Groei naar 3, 4 of 5 zetels zou ons zeker tevreden stellen. Maar misschien zit er wel meer in het vat.”

Laurens van Voorst van Hart vond deze vraag niet relevant, hij hoopt gewoon dat iedereen die het werk en de plannen van zijn partij steunt komt stemmen. “Verder denken we dat de raadszaal te kleine is als de verwachtingen van alle partijen worden waargemaakt.”

Forum voor Democratie lijsstrekker Jozef Minkels liet weten: “Omdat we een nieuwe partij zijn zou het sowieso een prestatie van formaat zijn als we meteen in de raad komen. Daarom zijn wij blij met elk zetelaantal.”

Peter Verkuijlen van Gemeentebelang kon het met één woord af: “Meer!”

09.30 uur:
Ook Peter Verkuijlen van Gemeentebelang Meierijstad heeft zijn stem uitgebracht. “Gemeentebelang Meierijstad wil dat mensen worden gewaardeerd om wat ze doen, om hun loyaliteit aan de waarden van de samenleving. Niet naar leeftijd, geslacht, geaardheid, huidskleur, religie of herkomst. Problemen horen te worden aangepakt met oplossingen, niet met het zoeken naar schuldigen”, aldus Verkuijlen.


Peter Verkuijlen brengt zijn stem uit.

09.10 uur:
Wat zijn volgens Van Rooij eigenlijk de belangrijkste thema’s tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad. “Dat zijn er een aantal. Als eerste komen in me op: wonen, veiligheid en stabiliteit, werk, zorg voor de zwakkeren in de samenleving, klimaat en energie”, vertelt de burgemeester van Meierijstad.

Mist u onderwerpen?
Na een korte stilte: “Nee, eigenlijk niet.”

Tijdens het debat van TVSchijndel werd er gevraagd naar het Meierijstad-gevoel. Alle partijen waren het niet eens met de stelling: ‘Er heerst in de hele gemeente een Meierijstad-gevoel’. Schrok u daarvan?
“Nee, ik vond de stelling niet goed geformuleerd. Wij vinden de identiteit van alle kernen hartstikke belangrijk. Dat willen we zelfs versterken. De gemeente wil al deze krachten bundelen. Samen moet dat leiden tot een krachtig overheidsbeleid. De gemeente en de lokale samenleving worden nu op één hoop gegooid, terwijl het twee verschillende grootheden zijn.”

Het één sluit het ander dus niet uit?
“Precies. We gaan Boerdonk geen Meierijstad-Zuid noemen. Men kan zowel inwoner van Meierijstad zijn als van Boerdonk.”

09.03 uur:
Burgemeester Kees van Rooij hoopt dat inwoners van Meierijstad gebruik maken van hun democratisch recht. “Mensen moeten niet gaan stemmen, maar ze hebben het recht om te stemmen. Ik denk dat je pas beseft wat dat recht waard is, als het je ontnomen wordt. Stem je niet dan verlies je een gedeelte van je recht tot spreken.”

09.00 uur:
Karel van Lieshout (lijsttrekker LOKAAL) heeft woensdagochtend gestemd op het Veghelse gemeentehuis. De Veghelaar spreekt van een ‘bijzondere dag’. Hij is blij dat dit kan en mag, zeker als je kijkt naar de ellende in Oekraïne. “Vandaag hebben we de partijjas uitgedaan en de campagnestand uitgezet. Het woord is aan de kiezer. Wij gaan als partij voor een prima uitslag en behoud van vijf zetels. En hopelijk zelfs meer”, aldus van Lieshout.


Karel van Lieshout brengt zijn stem uit.

08.45 uur:
D-DAY in Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel! Dag nummer drie van de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad. Woensdagavond om 21.30 uur start de uitslagenavond in ‘t Spectrum in Schijndel. Wij zijn er uiteraard bij.
Het liveblog van gisteren (dinsdag) is hier terug te lezen.

De stembureauleden bij de Turkse Eenheid, Margot van den Nieuwenhuizen brengt op de achtergrond haar stem uit.
Jan Goijaarts is momenteel wethouder en staat bekend als Veghelse 'stemmentrekker'
Karel van Lieshout brengt zijn stem uit.
Afbeelding
Peter Verkuijlen brengt zijn stem uit.
Karel van Lieshout brengt zijn stem uit.
De appelflappen gekregen van de gemeente vielen zeer in de smaak.
Menno Roozendaal brengt zijn stem uit in het RAADhuis.
Laurens van Voorst (HART) stemt in totaal drie keer.
Er is weinig animo voor het drive-in stemmen.
Ruud en Tom Merks
Ruud Merks stemt.
Jan van Burgsteden (VVD) heeft zojuist zijn stem uitgebracht.
Afbeelding
Het stembureau in Boerdonk.
Het stembureau in Keldonk.
D66 voorman Gertjan Hobert brengt zijn stem uit.
Afbeelding
Franc Kleijngeld stemt in Zijtaart.
Afbeelding
De uitslag van de scholierenverkiezing in Meierijstad.
De uitslag van de scholierenverkiezingen op het Zwijssen College.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het opkomstpercentage van 2016 is gepasseerd.
Afbeelding
Afbeelding
Spanning en sensatie: de verkiezingsavond is begonnen!
Afbeelding
Voorlopige tussenstand.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant